Videgård gör comeback – lagade mordisk anka

Krogprofilen Erik Videgård gör comeback efter sjukdomen och öppnar ny restaurang på Stureplan tillsammans med Stureplansgruppen.  

Erik Videgård i nya restaurangen Videgård.
Erik Videgård i nya restaurangen Videgård.Foto:JOEY ABRAIT

Hösten 2010 drabbades Erik Videgård av cancer i halsen. Efter det följde en tuff behandling och återhämtning. Fyra år senare var han aktiv igen. 

Efter ett tidigare samarbete med Stureplansgruppen fick stjärnkocken Erik Videgård förfrågan om att ställa sig på restaurangscenen igen. 

"Det är nu jag känner att jag kan ta på mig det här efter att jag blev frisk, och inne i stan dessutom. Tidigare har jag varit i utkanten av stan och lite bakom kulisserna. Men nu är det dags att köra igen!", säger Erik Videgård. 

Med den nya restauragen får Erik Videgård fria tyglar och chansen att prova idén om det japansk-peruanska Nikkei-köket. 

"Det är kul att göra den japanska maten fast med sting. Jag gillar när det är mycket smaker och händer grejer. Jag tolkar Nikkei-köket på mitt sätt och att få chansen att göra det är en utmaning nog", säger han.  

Upplevelsen på restaurangen, som får namnet Videgård, beskriver han som spännande, nördig och oväntad. 

Det spännande är i smakerna och miljön medan nörderiet och det oväntade finns i de många detaljerna. Bland annat ska tallriken placeras med en tummes avstånd från bordskanten och belysningen på borde är på rätt höjd för att lysa upp gästerna ansikten med rätt ljus. 

"Jag har fått möjligheten att nörda loss! Det är de många detaljerna som skapar den stora bilden. Är det inte bra i det lilla, då blir det aldrig bra i det stora hela heller", säger Erik Videgård.  

Visionen för restaurangen är att den ska vara tillgänglig och tillåtande för gästerna. 

"Det ska finnas en upplevelse att hämta här, inte bara i maten men också genom personligheten i servicen och miljön. Det ska finns mer för gästerna än vad gästerna ska finnas för oss", säger han. 

Nästa stora mattrend förutspår han vara ensamätning, att våga sitta ensam och äta på restaurang utan att andra tittar på en. Den andra trenden är fortsatt medvetenhet om vad man äter, var det har producerats och om det finns alternativ. Med det blir vegetariska och veganska alternativ mer populära.

"Om man gör en meny nu utan att ha vegetariska och veganska rätter, så har man gjort fel", säger Erik Videgård. 

Det här är inte det första han gör i sin comeback efter sjukdomen. Efter månader av behandling och spenderat mestadels tid inomhus, fick han en förfrågan av en vän som jobbade med produktionen av filmen 'The Girl with the Dragon Tattoo'. Vad skulle han tycka om att häjlpa till med inspelningen? Jo, det lät skönt att få komma igång igen. 

Medan sondmatningen fortfarande pågick, blev han Daniel Craigs assistent under inspelnignen. Regissören bad honom dessutom laga maten som skulle synas i filmen. 

"Han bad mig laga en anka som skulle se mordisk ut. Jag vet inte hur jag fick till det, men jag lyckades. Det var lite speciellt att sen sitta där på premiären när min mordiska anka syntes i helbild över hela bioduken!", säger Erik Videgård. 

Genom sondmatning under en längre tid och att han dessutom slutade röka, fick smaklökarna vila och blev bättre än tidigare. Men det är inte bara smaklökarna som har förändrats efter behandlingen. Erik Videgård förklarar att han har blivit mer spontan och vågar mer, för annars kanske det aldrig blir gjort.

”Det gäller väl allt man gör, oavsett om det så är mat, en kärleksaffär eller vad det nu kan vara. Det gäller att våga och inte vara så ängslig. Ängsligheten som jag känner att jag hade tidigare i vissa situationer har jag fått lov att lägga åt sidan", säger Erik Videgård. 

Videgård har redan smygöppnat dörrarna för den nya restaurangupplevelsen för lunch och middag men öppnar officielt måndag den 24 sepetember. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?