1515
Annons

Videgård gör comeback – lagade mordisk anka

Krogprofilen Erik Videgård gör comeback efter sjukdomen och öppnar ny restaurang på Stureplan tillsammans med Stureplansgruppen.  

Erik Videgård i nya restaurangen Videgård.
Erik Videgård i nya restaurangen Videgård.Foto:JOEY ABRAIT

Hösten 2010 drabbades Erik Videgård av cancer i halsen. Efter det följde en tuff behandling och återhämtning. Fyra år senare var han aktiv igen. 

Efter ett tidigare samarbete med Stureplansgruppen fick stjärnkocken Erik Videgård förfrågan om att ställa sig på restaurangscenen igen. 

"Det är nu jag känner att jag kan ta på mig det här efter att jag blev frisk, och inne i stan dessutom. Tidigare har jag varit i utkanten av stan och lite bakom kulisserna. Men nu är det dags att köra igen!", säger Erik Videgård. 

Med den nya restauragen får Erik Videgård fria tyglar och chansen att prova idén om det japansk-peruanska Nikkei-köket. 

"Det är kul att göra den japanska maten fast med sting. Jag gillar när det är mycket smaker och händer grejer. Jag tolkar Nikkei-köket på mitt sätt och att få chansen att göra det är en utmaning nog", säger han.  

Upplevelsen på restaurangen, som får namnet Videgård, beskriver han som spännande, nördig och oväntad. 

Det spännande är i smakerna och miljön medan nörderiet och det oväntade finns i de många detaljerna. Bland annat ska tallriken placeras med en tummes avstånd från bordskanten och belysningen på borde är på rätt höjd för att lysa upp gästerna ansikten med rätt ljus. 

"Jag har fått möjligheten att nörda loss! Det är de många detaljerna som skapar den stora bilden. Är det inte bra i det lilla, då blir det aldrig bra i det stora hela heller", säger Erik Videgård.  

Visionen för restaurangen är att den ska vara tillgänglig och tillåtande för gästerna. 

"Det ska finnas en upplevelse att hämta här, inte bara i maten men också genom personligheten i servicen och miljön. Det ska finns mer för gästerna än vad gästerna ska finnas för oss", säger han. 

Nästa stora mattrend förutspår han vara ensamätning, att våga sitta ensam och äta på restaurang utan att andra tittar på en. Den andra trenden är fortsatt medvetenhet om vad man äter, var det har producerats och om det finns alternativ. Med det blir vegetariska och veganska alternativ mer populära.

"Om man gör en meny nu utan att ha vegetariska och veganska rätter, så har man gjort fel", säger Erik Videgård. 

Det här är inte det första han gör i sin comeback efter sjukdomen. Efter månader av behandling och spenderat mestadels tid inomhus, fick han en förfrågan av en vän som jobbade med produktionen av filmen 'The Girl with the Dragon Tattoo'. Vad skulle han tycka om att häjlpa till med inspelningen? Jo, det lät skönt att få komma igång igen. 

Medan sondmatningen fortfarande pågick, blev han Daniel Craigs assistent under inspelnignen. Regissören bad honom dessutom laga maten som skulle synas i filmen. 

"Han bad mig laga en anka som skulle se mordisk ut. Jag vet inte hur jag fick till det, men jag lyckades. Det var lite speciellt att sen sitta där på premiären när min mordiska anka syntes i helbild över hela bioduken!", säger Erik Videgård. 

Genom sondmatning under en längre tid och att han dessutom slutade röka, fick smaklökarna vila och blev bättre än tidigare. Men det är inte bara smaklökarna som har förändrats efter behandlingen. Erik Videgård förklarar att han har blivit mer spontan och vågar mer, för annars kanske det aldrig blir gjort.

”Det gäller väl allt man gör, oavsett om det så är mat, en kärleksaffär eller vad det nu kan vara. Det gäller att våga och inte vara så ängslig. Ängsligheten som jag känner att jag hade tidigare i vissa situationer har jag fått lov att lägga åt sidan", säger Erik Videgård. 

Videgård har redan smygöppnat dörrarna för den nya restaurangupplevelsen för lunch och middag men öppnar officielt måndag den 24 sepetember. 

Storstäderna har lyckats stå emot byggbromsen

Höga byggkostnader och stigande räntor bromsar intresset för nyproducerade bostäder.

Men i storstäderna och på andra tillväxtorter är efterfrågan god, enligt Biljana Pehrsson, fastighetsveteran och i dag vd för bostadsutvecklaren Nordr Sverige.

Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.
Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera