1515

Victoria Park ska förtäta miljonprogramsområden

Fastighetsbolaget Victoria Park siktar på att under den stundande vintern påbörja byggnation i förtätningsprojekt.

 

Det säger bolagets vd Peter Strand till Nyhetsbyrån Direkt i samband med torsdagsförmiddagens kapitalmarknadsdag i Stockholm.

 

"Samtidigt är byggkonjunkturen vrålhet. Det gäller att tajma så att läget är rätt när vi trycker på startknappen", säger han.

Victoria Parks totala förtätningspotential uppgår till 216.000 bruttoarea i kvadratmeter, omfattande 2.950 lägenheter, som vid halvårsskiftet värderades till 230 miljoner kronor. Detta är fördelat på 18 procent byggklar mark, 23 procent i pågående planprocess samt 59 procent där det krävs framtagning av ny detaljplan.

Bland annat i Linköping och Göteborg finns det områden som kommit långt ur ett förtätnings-perspektiv, fortsätter han. I Linköping kan en plan vinna laga kraft i slutet av året, där parkeringar görs om till bostäder.

Förtätningen ska göras på befintliga grönområden eller outnyttjade parkeringsplatser. Bolaget renoverar därutöver lägenheter när de blir vakanta, så kallat rullande-ROT.

"Att förtäta är något helt annat ur byggperspektiv än rullande-ROT där vi har ett bra samarbete med mindre byggfirmor. Med förtätning måste vi konkurrera med större byggare där vi inte är lika frekventa kunder", säger han.

Tanken är att även bygga bostadsrätter i bolagets miljonprogramsområden, i samband med förtätningen.

"Men det är inte några lyxlägenheter vi ska bygga, utan samma standard som våra nyrenoverade hyresrätter", säger han med tro att en betydande andel kommer att vara bostadsrätter av de själva förtätningsprojekten.

Vissa som bor i miljonprogramsområdena vill gärna bo kvar där de har sina vänner och bekanta och där barnen går i skolor men ser gärna en möjlighet att göra boendekarriär. När denna typ av intressenter köper bostäder ökar omflyttningshastigheten i områdena varpå Victoria Park kan renovera dessa.

"Det blir med blandat med orenoverade 70-talslägenheter, renoverade sådana samt nybyggt", säger han och bedömer att det sammantaget blir attraktivare områden.

Ökar attraktiviteten i området skulle det kunna ske en förflyttning från läge B- till B och därmed öka yielden på hyresbeståndet, resonerar han vidare.

Utöver att bolaget går framåt med förtätningsprojekten rullar bolagets rullande-ROT-program på, där lägenheter i det befintliga beståndet renoveras i samband med att hyresgäster flyttar. Bolaget höjer efter renovering hyran på lägenheter från ungefär 950 till cirka 1.350 kronor per kvadratmeter och år. Cirka 75 procent av bolagets omkring 13.000 lägenheter är orenoverade.

De vakanser som bolaget har är i princip enkom lägenheter som står tomma på grund av de sex veckornas renovering samt outnyttjade parkeringsplatser. Den ekonomiska uthyrningsgraden ligger på 98 procent.

"Vi har ingen kö, men trycket är hårt på våra bostäder som kommer ut och 10 till 50 eller i bland upp till 100 ansökningar på en lägenhet", säger han.

På nya orter påpekar han samtidigt att det kan ta ett litet tag innan Victoria Parks namn sätter sig helt och att det kan ta omkring ett år innan folk börjar intressera sig för att flytta in i bolagets nyrenoverade lägenheter.


Innehåll från ConstructorAnnons

De erbjuder en helhetslösning i en föränderlig värld av logistik

Digitaliseringen och pandemin har lett till förändrade köpvanor och därmed nya och högre krav från konsumenter. För att möta de här kraven och stå sig i en ökad konkurrens måste företag ha en väl fungerade logistiklösning. Här kan Constructor, som en ledande leverantör av förvaring- och lagringslösningar, hjälpa till. 

I dag ska varor vara lättillgängliga, prisvärda och levereras snabbt, krav som realiserats i och med den ökade e-handeln. Oavsett om man har en stor eller liten e-handel, eller en fysisk butik med ett närliggande mindre lager erbjuder Constructor logistiklösningar optimerade efter respektive verksamhet. 

– Vi levererar logistiklösningar efter noggrann behovsanalys. Där varuflöde, flexibilitet, lokalresurser, med mera väges in för att erbjuda den bästa lösningen till varje enskild kund, oavsett bransch eller storlek, säger Alejandro Armas, vd för Constructor Sverige.

Constructor levererar och projektleder till överlämnade av komplett installation. Dessutom erbjuder de årliga besiktningar enligt Arbetsmiljöverkets regler, utförda av deras experter. 

Effektivisera verksamheten och spara pengar 

Genom att investera i rätt logistiklösning kan företag öka sin tillgänglighet. Minska risken för plockfel, minimera sina hanteringstider samtidigt som man maximerar kapaciteten av nuvarande lagerutrymme.  

– Med våra lösningar inom exempelvis lagerhållning och distribution kan man förbättra sin noggrannhet och göra stora tidsbesparingar, men även skapa en säkrare och ergonomisk lagermiljö med färre tunga lyft och mindre risk för skador och olyckor, säger Alejandro Armas och fortsätter: 

– Beroende på företagets investeringsmöjligheter implementerar vi de lämpligaste lösningarna de kan köpa in i nuläget. Långsiktigt kommer de att spara pengar på investeringen och kan vidare effektivisera sin logistikösning tillsammans med oss. 

Satsar på automatisering och hållbarhet 

Constructor tillsammans med övriga bolag i koncernen Gonvarri Material Handling satsar nu ytterligare på automationslösningar.

– En automatisering av hela eller delar av sin internlogistik innebär ofta en större initial investering för våra kunder. Dock ser de att återbetalning kommer direkt i form av minskat resursbehov, bättre ergonomi, minskat ytbehov samt lägre antal fel och reklamationer. Våra automationslösningar kan användas både fristående och som integrerade lösningar till våra kunders lagersystem för att skapa en helt sömlös process. Lösningarna är flexibla och skulle det ske en stor ökad efterfrågan kommer man kunna möta den, säger Alejandro Armas.

Med Constructors semiautomatiserade lösningar och flexibla hissautomater kan deras kunder växa ett automationssteg i taget. Utöver automatisering satsar de även på att komma in i nya branscher som jobbar med hållbara och klimatsmarta lösningar. Constructor har bland annat levererat lösningar till verksamheter som bedriver vertikal odling.

– Eftersom Constructor vill bidra till att minska utsläppen genom klimatsmarta lösningar vill vi hjälpa den här typen av innovativa företag att utvecklas och växa i Sverige, avslutar Alejandro Armas.

Om Constructor 

Constructor är en ledande leverantör av förvaring- och lagringslösningar. De hjälper sina kunder genom hela processen, från planering till installation och teknisk support. Sedan 2018 tillhör Constructor, tillsammans med andra varumärken i Europa, koncernen Gonvarri Industries.

Läs mer på constructor.se

Mer från Constructor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Constructor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?