Vice riksbankschefen: Ny minusränta ”inte uteslutet”

Nästa steg för reporäntan kan mycket väl vara att gå tillbaka ned på minus. Det anser vice riksbankschef Per Jansson, som reserverade sig mot senaste höjningen till noll.

”Det är olyckligt om den nyss beslutade nollräntan av vissa har uppfattats som ett nytt golv för Riksbanken – och att minusräntan aldrig skulle kunna komma tillbaka”, anser Per Jansson.
”Det är olyckligt om den nyss beslutade nollräntan av vissa har uppfattats som ett nytt golv för Riksbanken – och att minusräntan aldrig skulle kunna komma tillbaka”, anser Per Jansson.Foto:Jack Mikrut

Riksbankens nya reporäntebana med oförändrad nollränta till slutet av 2022 hänger på en skör inflationsprognos. Det väntas dröja närmare tre år för att nå upp till målet 2 procents varaktig prisökningstakt, betonade Per Jansson vid ett anförande hos Carnegie Fonder på måndagen.

”Kommer det större störningar av inflationen som skulle leda till mer rejäla skift i våra prognoser. Då är man rätt snabbt tillbaka i en diskussion där man behöver fundera på vad man behöver göra med penningpolitiken”, säger vice riksbankschefen.

Riskerna för en ännu trögare inflation än Riksbankens prognos är klart större än för att den skulle dra iväg över målet, fortsätter han. 

Energiprisökningar och kronförsvagning är inga ständiga rörelser och förblir därför bara tillfälliga inflationsdrivare, påpekar Per Jansson och ser allt annat än överhettning när det gäller kostnadsutvecklingen i övrigt.

”Egentligen är det den grundläggande efterfråge- och kostnadsbilden som jag tror bestämmer det här och där syns helt enkelt inget tryck som skulle vara oroande på något sätt för inflationen.”

Han lägger till att euroländerna och centralbanken ECB:s jakt på högre pristryck går ännu trögare.

”Bakom tron på ett lågt ränteläge under lång tid spökar den envist låga inflationen i euroområdet som en viktig faktor. De har rent av större bekymmer än vad vi har i Sverige, inte minst med inflationsförväntningarna.”

Det är olyckligt om den nyss beslutade nollräntan av vissa har uppfattats som ett nytt golv för Riksbanken – och att minusräntan aldrig skulle kunna komma tillbaka, anser Per Jansson.

”Vi har en värld med väldigt låga räntor. Sverige kan inte ändra på det. Vi har att anpassa oss till den. Då kan man inte utesluta att det periodvis kan bli negativ reporänta igen och utsikterna för ekonomin kommer att avgöra.”

Skulle inflationen bjuda på nya besvikelser framöver ska det inte finnas någon tvekan om att Riksbanken kan agera, fortsätter vice riksbankschefen.

”Hela portföljen är för mig aktiv, inklusive räntevapnet. Sen skulle jag titta på läget och försöka avgöra det jag tror är mest effektivt.”

Han vill inte ange specifikt i vilket läge som skulle utlösa en ny räntesänkning.

”Det känns svårt att på förhand spekulera när man inte vet vilken typ av nedgång vi då skulle se, till exempel en privatkonsumtion som går ned mer eller om vi får en exportchock. Där kan man vilja kalibrera penningpolitiken lite olika.”

Per Jansson reserverade sig mot den senaste höjningen, men ställer sig bakom Riksbankens övergripande konjunkturprognoser. Han påpekar att Sverige enligt dem går mot en mer dämpad utveckling men ingen lågkonjunktur. BNP-tillväxten stannar vid lite drygt 1 procent 2020, för att stiga något åren därefter, medan arbetslösheten ligger kvar omkring 7 procent. 

”Vi ser en lugnare tillväxtperiod framöver men inte alltför dålig, både i omvärlden och i Sverige.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?