Varför behöver osten en egen festival?
”Vi vill lyfta fram svensk ost och visa bredden på svensk ostproduktion. I Ostsverige finns det tre, fyra mejerier som dominerar marknaden men vi har en uppsjö av små gårdsmejerier.”
Vad får man vara med om på Ostfestivalen?
”Det är en mängd svenska mejerier, stora som små från Malmö till Gällivare som alla bjuder på smakprover i hopp om att man ska köpa med sig ost hem. Vi har också provningar där man kan testa ost med vin, men också öl. För generellt passar faktiskt öl och dess beska ännu bättre till ost än vad många viner gör. ”
Det är nionde året som Ostfestivalen går av stapeln, hur ser intresset ut?
”Förutom under pandemin så har vi vuxit för varje år. I år har sett ett rekordstort intresse. Jag tror det beror på att det i och med omvärldsläget är viktigare än någonsin med självförsörjning och att gynna det lokalproducerade.”
Man kan gå på ostsafari på festivalen, vad är egentligen det?
”Då får man en guidad tur av en ostexpert i utvalda mejerier och där får man fördjupad kunskap om hur man producerar ost och varför den smakar som den gör. Det är väldigt roligt.”
Vilken är din favoritost?
”Jag föredrar en vällagrad hårdost för att de fina kristallerna, nötigheten och en tydlig sälta verkligen kommer fram.”