De ser ut som Ikea-lamporna Maskros, men den som tittar noga upptäcker snart att taklamporna består av bettskenor. Det är ett av få lekfulla inslag på medicinteknikbolaget Myoroface kontor i Hudiksvall. I övrigt präglas lokalen av informativa planscher och anatomiska modeller. För Mary Hägg är det viktigt att understryka seriositeten.
”För läkare är det lite hokus pokus att jobba holistiskt”, säger hon.
Hon vill visa att det krävts 20 års forskning för att nå hit. Det var när Mary Hägg jobbade som sjukhustandläkare som hon förvånades över att det saknades effektiva behandlingar mot sväljsvårigheter. Hon fick upp ögonen för den lilla forskning som då fanns om hur munnen och hjärnnerverna är kopplade till varandra, och kort därpå började hon själv att forska.
”Munhålan är avgörande för människans utveckling. Du andas via munnen, du bearbetar mat, och du har talet. Munhålan har till och med kontakt med armar och ben”, säger hon, fortfarande entusiastisk.

Mary Hägg tar fram det lilla plastverktyget som fått namnet Iqoro för att demonstrera. Hon placerar skenan innanför läpparna och drar handtaget framåt för att få motstånd. 90 sekunders träning per dag ska enligt forskning stärka den invärtes muskulaturen och hjälpa mot bland annat halsbränna, sväljsvårigheter och snarkning.
”Det som händer när man tränar är att man kommer åt hjärnstammen. Där sitter styrningen av alla våra viktiga funktioner.”
Det första redskapet designade Mary Hägg med sina barns cernitlera. I dag är två av döttrarna engagerade i bolaget, Ylvali Gerling som vd. Det var hon som tog det första steget för att kommersialisera produkten genom att anmäla dem till affärstävlingen Venture Cup.
”Jag lovade att går det bra så kör vi”, säger Ylvali Gerling.
Det gjorde det. De nådde till final och senare samma år, 2012, grundade de Myoroface.
”Då började ett stort förarbete, för vi hade inga pengar”, säger Ylvali Gerling.

De sökte stipendier för att kunna finansiera design, kommunikation, tester, varumärkesregistrering och ansökningen om patent. Två år efter grundandet fick de patent och kunde lansera produkten. Sedan gick de på sin första nit. Den svenska sjukvården visade sig vara svår att nå för ett litet bolag med alternativ behandling.
”Vi ringde runt till olika sjukhus för att få komma och berätta om produkten, och fick ganska snabbt en omsättning. Men sedan insåg jag att det tar för lång tid inom vården, vi skulle stå och stampa om vi fortsatte så”, säger Ylvali Gerling.
Genom annonsering fick de in fler privatpersoner som ville köpa produkten direkt via hemsidan, och 2016 beslutade de sig för att helt lägga om sin strategi. Nu sker över 90 procent av försäljningen till privatpersoner.
”Det finns väldigt stort uppdämt behov bland människor som inte får eller söker hjälp inom vården, så det var ett lyckat drag. Sedan 2017 så har tillväxten ökat otroligt mycket”, säger Ylvali Gerling.
I dag är det bara en svensk region som kan förskriva Iqoro till patienter. I andra länder har det varit lättare att sälja in produkten till sjukvården. I Danmark är behandling med Iqoro under bearbetning för att bli standard, och i Storbritannien får läkare förskriva den utan kostnad för patienten.
I dag står export för omkring hälften av försäljningen. Nu blickar bolaget vidare mot USA och har inlett en process för att få det amerikanska läkemedelsverkets godkännande. I december tog bolaget in ytterligare 22 miljoner kronor för introduktionen på den amerikanska marknaden, och för att öka försäljningen ytterligare i Europa.
”Nätverk är superviktigt. Vi fick med oss rätt affärsänglar från första början, som i sin tur haft sina stora nätverk och pratat vidare om bolaget. Sedan gäller det förstås att visa resultat och ha milstolpar”, säger Ylvali Gerling om att få investerare på kroken.
Mary Hägg säger att hon är glad att döttrarna kom in och tillförde sådan affärsmässighet i bolaget. Att forska och driva företag är två helt olika saker. Det krävs omfattande kunskaper om alltifrån tillverkningsmetoder till juridik för att driva ett företag inom medicinteknik, men hon tycker att fler borde våga.
”Vi har så mycket forskning i Sverige som inte kommer till någon nytta för att det inte finns någon som kan ta det vidare. Alla har ju inte förmånen att ha två döttrar som gör det, men om man vill sälja sin idé tror jag att det är viktigt att hitta rätt partner att samarbeta med. Forskningen är ju ens baby. Att ta kontakt med inkubatorsverksamheter är också bra, för att få hjälp och stöttning. Det har varit avgörande för oss”, säger hon.
Nyligen listades Myoroface på Financial Times lista FT1000, som ett av Europas snabbast växande företag. Nästa milstolpe är att bli en standardbehandling i flera länder och finnas globalt innan 2030.
”Vi vill fightas med de stora läkemedelsjättarna”, säger Ylvali Gerling.
