1515

”Vi ska inte skada ekonomin i onödan”

Finansminister Magdalena Andersson anser att vi har en mycket allvarlig ekonomisk situation och hon efterlyser nu en större europeisk diskussion om hur coronapandemin bör bekämpas. ”Vi ska göra det som krävs för att stoppa smittspridningen, men vi ska inte i onödan skada ekonomin”, säger hon till Di.

Foto:Jessica Gow/TT

På fredagen gick regeringen fram med ännu ett krispaket för att mildra effekterna av den pågående coronapandemin.

Totalt handlar det om 125 miljarder kronor i nya krediter och kreditgarantier till främst mindre företag samt ett extra kapitaltillskott till statliga Almi.

”Syftet är att skydda svenska företag och svenska jobb och med det här paketet så kommer ytterligare en kreditinjektion in i det svenska näringslivet”, säger Magdalena Andersson.

Det finns krav på mer omfattande insatser, hur ser du på det?
”Jag möter själv så många företagare som oroliga, frustrerade och till och med desperata. Även jag skulle mest av allt önska att staten kunde ta alla kostnader, både löner, hyror och annat för alla företag i Sverige, men det förstår vi alla att det så klart inte är möjligt”, säger Magdalena Andersson.

”Det vi kan göra är att försöka mildra effekterna av den här krisen och skydda i grunden livskraftiga företag och jobben som kommer med dem.”

Krisen sprider sig nu från besöksnäringen och småföretagen till industrin och de stora exportföretagen. Hur ser du på läget just nu?
”Vi är i en mycket allvarlig ekonomisk situation, det gäller inte bara Sverige. Det gäller hela Europa och det är klart att det påverkar världsekonomin”, säger Magdalena Andersson.

Finansministern säger sig välkomna den diskussion som nu blossat upp om de avvägningar som hela tiden måste göras när det gäller att begränsa smittspridningen och samtidigt begränsa skadorna på ekonomin.

”Vi har haft en glasklar linje hela tiden. Vi tvekar inte för en sekund att fatta beslut som experterna menar är nödvändiga för att stoppa smittspridningen. Men vi sitter inte på egen kammare och hittar på ytterligare åtgärder som kan skada ekonomin”, säger Magdalena Andersson.

Kerstin Hessius, vd för tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef, målade på torsdagen upp en väldigt mörk bild och varnade för att vi kan hamna i en depression, liknande den i Tyskland på 1920-talet.  

Är det även din bild av läget?
”Det är ett allvarligt läge och jag ser gärna att vi har en större diskussion i Europa om det här håller på ett tag nu, hur vi hanterar det här på bästa sättet”, säger Magdalena Andersson.

Enligt Kerstin Hessius riskerar vi att få en arbetslöshet på 20-40 procent. Delar du den bedömningen?
”Jag har inte gjort någon ny sammantagen bedömning, för jag bedömer att det är meningslöst just nu eftersom händelseförloppet är väldigt snabbt. Men det är klart att vi befinner oss i en allvarlig situation och det är därför jag säger att det behövs en europeisk diskussion om hur vi kan stoppa den här smittan på det allra mest effektiva sättet. Vi ska göra det som krävs för att stoppa smittspridningen, men vi ska inte i onödan skada ekonomin”, säger Magdalena Andersson.

”De politiker som har hetsat om att regeringen ska vidta väldigt drastiska åtgärder, som de som är experter på smittskydd inte bedömer är nödvändiga, de har möjlighet att reflektera.”

Enligt Magdalena Andersson är det svårt att bedöma hur länge krisen kan pågå, innan skadorna på ekonomin blir betydande.

”Vi har alla möjlighet att stötta svenska företag och den svenska servicenäringen i det här läget. Även om man inte vill, och kanske inte ska, sitta på restaurang och äta så kan man köpa hämtmat. Vill man ha kvar pizzerian på hörnet, ja då kan man beställa hämtpizza. Och vill man ha kvar blomsterhandeln så har man möjlighet att få hemkörning av blommor, det gjorde jag till mamma i dag till exempel”, säger hon.

När det gäller diskussionen om att stänga skolor så hoppas Magdalena Andersson att det inte ska behöva gå så långt, även om regeringen efter torsdagens beslut i riksdagen har den möjligheten.

”Om de som är smittskyddsexperter bedömer att det är nödvändigt så kommer vi inte att tveka att göra det. Men vi hoppas så klart att det inte ska bli nödvändigt. Det här är heller inte noll eller ett, utan det kan vara så att det är mycket smittspridning i något visst område och det är lämpligt att stänga skolan där”, säger hon.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?