1515
Annons

”Vi ses i matchen om bästa portföljen”

Nu startar Dagens industri tävlingen Drömportföljen. Di:s redaktionschef skriver om initiativet – och skapar själv en portfölj att följa under tio veckor.

Foto:Amanda Lindgren

Aktiemarknaden är viktig på så många sätt för Dagens industri och våra läsare. Börsen är till exempel den arena där företagen på ett transparent sätt får tillgång till billigt kapital för tillväxt. Samtidigt är börsen en av de allra vitalaste delarna i vårt pensionssystem. Lägg till det att systemet med en levande aktiemarknad är en viktig plats för spelet om makten över det svenska näringslivet, vilken ingen läsare av Dagens industri kan ha missat.

Ja, listan över aktiemarknadens vikt i samhället och den moderna ekonomin kan göras väldigt lång.

På Dagens industri redaktion har vi dagligen blicken riktad mot börsen och dess rörelser. Vi rapporterar om nyhetsflödet och vi rekommenderar aktier. Vanligtvis är perspektivet på längre sikt när vi ger aktieråd.

Samtidigt är börsen och bolagen på aktiemarknaden en lustfylld och dramatisk arena för drömmar hos bolag och placerare. Rallyn och ras väcker intresse och stora känslor bland Dagens industris läsare och tittare. Det har inte minst sett under de senaste årens kriser, först vid corona-pandemin och tyvärr sedan en månad tillbaka med kriget i Ukraina

Kombinationen av den dramatiska och glädjefyllda aspekten av aktiemarknaden vill vi fånga genom Dagens industris nya aktietävling Drömportföljen.

När vi under tio veckor i vår kör tävlingen ger vi en möjlighet för nya placerare att testa sina vingar med en portfölj med fiktiva pengar och på så sätt lära sig mer om aktiemarknaden. 

Det är också en tävling där mer erfarna aktieplacerare kan testa nya strategier.

Ett spännande moment med Drömportföljen är att under tio veckor få möjligheten att jämföra sig med andra placerare, kollegor eller vänner och på så sätt lära sig mer om logiken med aktieplaceringar. Man kan även starta sin egen liga och bjuda in vänner och kolleger att tävla mot.

Förstås är prispotten på 100.000 kronor till vinnaren efter tio veckor något som lockar i en sådan här tävling. Samtidigt är spänningsmomentet och möjligheten att förkovra sig i ämnet aktieplaceringar en viktig del av Dagens industris satsning på Drömportföljen.

Jag själv kommer att delta i Drömportföljen utom tävlan. Den strategi jag valt är att utgå från redaktionens egna aktieråd under vinjetten Veckans aktie. Ett spänningsmoment för mig blir att se hur råden som skrivs med perspektivet att aktien ska ägas i minst ett år står sig under en tioveckorsperiod.

Vi ses i matchen om den bästa Drömportföljen.


Hög aktivitet lönade sig

Drömportföljvinnaren Petter Hansson var aktiv under hela tävlingsperioden, gjorde många portföljförändringar och lyckades pricka rätt både på oljeprisrally och kursrusande forskningsföretag.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Hög aktivitet var en utmärkt placeringsstrategi även om det med tanke på att sex börsbolag under tävlingsperioden gav högre avkastning än Drömportföljvinnaren hade varit möjligt att vid tävlingens början satsa pengarna på Haldex, Saniona, Leo Vegas, Vicore och Norva24 och lugnt luta sig tillbaka och låta kurs- och börsutvecklingen göra jobbet. 

Men sannolikheten för att plocka in de fem börsvinnarna av över 200 möjliga aktier är likt lottoraden försvinnande liten. I stället är det logiskt att en person som aktivt köpte och sålde under tävlingens gång och på så sätt hämtade hem många mindre kurslyft blev den som slutligen vann.

Sedan tävlingen började 4 april har det varit en ovanligt händelserik börsperiod. Börsåterhämtningen som inleddes i början av mars efter det inledande Ukrainakrigsraset tog abrupt slut precis när tävlingen startade och Stockholmsbörsen föll under första tävlingsmånaden med 15 procent. Därefter följde en snabb börsåterhämtning på 10 procent för att under de avslutande två tävlingsveckorna åter vända ned med nästan 10 procent. 

Dessutom har tävlingsperioden kryddats av inte mindre än en trio börsbud på spelbolaget Leo Vegas, tobaksföretaget Swedish Match och verkstadskoncernen Haldex. 

De stora kursrörelserna under tävlingsperioden har varit utmärkt för placerare som var aktiva och lyckades hoppa rätt från tuva till tuva utan större felsteg. 

Som långsiktig investeringsstrategi är det däremot väldigt få som lyckas manövrera rätt på börsgolvet utan att portföljen eroderas av ständiga courtagekostnader. 

På lång sikt skapas de stora aktieförmögenheterna av att hitta en framtida börsvinnare och hålla i framgångsrika aktieinnehav och inte falla för frestelsen av att plocka hem kortsiktiga vinster. 

För många placerare har säkert tävlingen gett en god gratislektion i hur börsen fungerar och vad som driver börskurser i ena eller andra riktningen. Dessa erfarenheter är värda mycket för det framtida aktiesparandet. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?