Annons

”Vi har inte lärt oss av historien”

7 frågor till professorn och författaren Jared Diamond, vars Pulitzerprisbelönade bok ”Vete, vapen och virus” nu kommer i en nyutgåva på svenska. 

Prisbelönte författaren och professorn Jared Diamond.
Prisbelönte författaren och professorn Jared Diamond.Foto:Reed Hutchinson
Omslag till nyutgåvan till klassikern ”Vete, vapen och virus” som utges 21 maj med Volante förlag.
Omslag till nyutgåvan till klassikern ”Vete, vapen och virus” som utges 21 maj med Volante förlag.

Det har gått 23 år sedan ”Vete, vapen och virus” gavs ut, varför är boken relevant än i dag?
”För att den svarar på den viktigaste och mest intressanta frågan om människans historia; Varför utvecklingen av mänskliga samhällen på olika kontinenter under de senaste 10.000 åren skilt sig åt och lett till att världen ser ut som den gör i dag.” 

Vad är svaret?
”Att utvecklingen bland olika människor beror på deras miljöförhållanden genom historien och inte på skillnader mellan människorna i sig. Därav är det ett stort misstag att avfärda människor från fattiga länder med den felaktiga tron att de är ointelligenta. Vi amerikaner fick smärtsamt lära oss den läxan när vi upptäckte att fattiga människor i Afghanistan var intelligenta nog för att planera förödande attacker mot World Trade Towers.” 

Var kommer ditt intresse för historia från?
”Från att växa upp under andra världskriget och se hur skillnader i historia och geografi påverkar människors liv. Men också från att bo i Europa i fyra års tid under 1950-talet och 1960-talet och se hur miljöförhållanden och historia påverkat mina europeiska vänners liv.”

I fallet med epidemier, skulle du säga att historien upprepar sig eller har vi lärt oss från den?
”Ja, den upprepar sig, och nej, vi har inte lärt oss av den. De senaste 40 åren har vi haft stora epidemier som aids, sars, mers och Ebola, trots detta hindrade vi inte Covid-19.”

Hur skulle vi ha förhindrat det?
”Genom att stänga ner vilda djurmarknader som covid hade sitt ursprung från och som orsakade spridningen av sars 2002. Om vi stänger ner dem kan vi förhindra framtida pandemier.”

Efter att ha studerat och skrivit böcker om människans historia, vad skulle du säga är människan största styrka och svaghet?

”Människans största styrka är våra intelligenta hjärnor och våra manipulerande fingrar. Människans största svaghet är också våra intelligenta hjärnor och våra manipulerande fingrar.”

Du är 82 år gammal, jobbar heltid på universitetet UCLA och fortsätter skriva och publicera böcker – var kommer drivet från?
”Min strävan att undervisa och skriva kommer från att det finns så många fascinerade olösta frågor i världen att besvara. Om jag fick 100 miljoner dollar imorgon och inte längre behövde arbeta för att försörja mig själv och min familj skulle jag fortsätta undervisa och skriva ändå, bara för att det är så intressant.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?