1515

”Vi har inte lärt oss av historien”

7 frågor till professorn och författaren Jared Diamond, vars Pulitzerprisbelönade bok ”Vete, vapen och virus” nu kommer i en nyutgåva på svenska. 

Prisbelönte författaren och professorn Jared Diamond.
Prisbelönte författaren och professorn Jared Diamond.Foto:Reed Hutchinson
Omslag till nyutgåvan till klassikern ”Vete, vapen och virus” som utges 21 maj med Volante förlag.
Omslag till nyutgåvan till klassikern ”Vete, vapen och virus” som utges 21 maj med Volante förlag.

Det har gått 23 år sedan ”Vete, vapen och virus” gavs ut, varför är boken relevant än i dag?
”För att den svarar på den viktigaste och mest intressanta frågan om människans historia; Varför utvecklingen av mänskliga samhällen på olika kontinenter under de senaste 10.000 åren skilt sig åt och lett till att världen ser ut som den gör i dag.” 

Vad är svaret?
”Att utvecklingen bland olika människor beror på deras miljöförhållanden genom historien och inte på skillnader mellan människorna i sig. Därav är det ett stort misstag att avfärda människor från fattiga länder med den felaktiga tron att de är ointelligenta. Vi amerikaner fick smärtsamt lära oss den läxan när vi upptäckte att fattiga människor i Afghanistan var intelligenta nog för att planera förödande attacker mot World Trade Towers.” 

Var kommer ditt intresse för historia från?
”Från att växa upp under andra världskriget och se hur skillnader i historia och geografi påverkar människors liv. Men också från att bo i Europa i fyra års tid under 1950-talet och 1960-talet och se hur miljöförhållanden och historia påverkat mina europeiska vänners liv.”

I fallet med epidemier, skulle du säga att historien upprepar sig eller har vi lärt oss från den?
”Ja, den upprepar sig, och nej, vi har inte lärt oss av den. De senaste 40 åren har vi haft stora epidemier som aids, sars, mers och Ebola, trots detta hindrade vi inte Covid-19.”

Hur skulle vi ha förhindrat det?
”Genom att stänga ner vilda djurmarknader som covid hade sitt ursprung från och som orsakade spridningen av sars 2002. Om vi stänger ner dem kan vi förhindra framtida pandemier.”

Efter att ha studerat och skrivit böcker om människans historia, vad skulle du säga är människan största styrka och svaghet?

”Människans största styrka är våra intelligenta hjärnor och våra manipulerande fingrar. Människans största svaghet är också våra intelligenta hjärnor och våra manipulerande fingrar.”

Du är 82 år gammal, jobbar heltid på universitetet UCLA och fortsätter skriva och publicera böcker – var kommer drivet från?
”Min strävan att undervisa och skriva kommer från att det finns så många fascinerade olösta frågor i världen att besvara. Om jag fick 100 miljoner dollar imorgon och inte längre behövde arbeta för att försörja mig själv och min familj skulle jag fortsätta undervisa och skriva ändå, bara för att det är så intressant.”

 


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?