Annons

”Vi har en tjänst som ingen vill ha”

Även i den traditionella begravningsbranschen blåser nya vindar. 

Men att behandla kunderna med respekt är fortfarande nyckeln till framgång.

”Vi har en tjänst som ingen vill ha men de är glada att den finns när de behöver den”, säger begravningsentreprenören Krister Holmqvist.

Krister och Evalott Holmqvist.
Krister och Evalott Holmqvist.Foto:Jack Mikrut

Krister Holmqvists pappa startade en begravningsbyrå i Ronneby i slutet av 1970-talet. Då trodde han själv inte att han skulle klara av jobbet.

”Men efter det första uppdraget kände jag att det kunde passa mig”, säger Krister Holmqvist.

Den nuvarande begravningsbyrån är inte Krister Holmqvists första. Tidigare hade han fyra kontor i länet men till slut blev ett erbjudande från en konkurrent för bra. Han sålde och avtalade att inte öppna en ny verksamhet i Ronneby på fem år.

När kontraktet löpt ut öppnade Krister och Evalott Holmqvist byrå igen och tog snabbt två tredjedelar av marknaden.

Att vara lyhörd, medkännande och nåbar är nyckeln.

”Vi har en tjänst som ingen vill ha men de är glada att den finns när de behöver den”, säger Krister Holmqvist.

Han lägger stort fokus på att den avlidne ska behandlas med respekt och stannar ofta på minnesstunder utan att ta extra betalt. Det får han igen genom tacksamma kunder och ett gott rykte.

Begravningarna blir mer personliga. Kremering och borgerliga begravningar blir vanligare. Nya, mer miljövänliga kistor och urnor lanseras. Invandringen har också skapat behov av en större bredd i begravningstraditionerna.

Dessutom lanserar konkurrenter onlinetjänster men där tycks tillväxten inte vara särskilt hög, enligt Krister Holmqvist. Det personliga mötet är fortfarande avgörande.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera