Läget fortsätter att förvärras på arbetsmarknaden och i förra veckan fördubblades antalet varsel som lagts den senaste månaden.
Totalt har nu 36.800 personer blivit varslade om uppsägning i mars, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.
”Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad”, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
De nya siffrorna kan jämföras med hur det såg ut under finanskrisen 2008 när knappt 20.000 varslades som mest under en månad.
Enbart i förra veckan varslades 18.433 personer om uppsägning, jämfört med mindre än 1.000 en normal vecka.
Värst drabbad är hotell- och restaurangnäringen, där nästan nästan 40 procent av alla varsel ligger. Även bemanningsföretagen är hårt pressade, med nästan 30 procent av alla varsel.
Men oron – och antalet varsel – sprider sig.
”Den senaste veckan har vi sett att även andra näringsgrenar har påverkats, framför allt transport och handel”, säger Annika Sundén.
Inom industrin är antalet varsel – åtminstone än så länge – betydligt färre och där tycks man i stället använda sig av permitteringar för att klara sig genom krisen.
Annika Sundén slår fast att den nya coronakrisen skiljer sig från tidigare stora kriser.
”Den här krisen är en helt annan kris än finanskrisen och 1990-talskrisen. Det är en kris som drivs av att hushållens konsumtion har avstannat”, säger hon.
”De stora varsel som vi hade i november 2008 drabbade industrin och byggverksamheten. Så det är en helt annan typ av drivkraft i den här krisen”, fortsätter hon.
Även om antalet varsel nu ligger på historiskt höga nivåer så har det ännu inte slagit igenom i arbetslöshetsstatistiken, som ökar betydligt långsammare.
Men Arbetsförmedlingen räknar med att arbetslösheten, som i februari uppgick till 7,4 procent, kommer att öka med tanke på alla varsel.
”Om man gör ett räkneexempel och använder sig av den ökningstakt som var under finanskrisen så hamnar vi på ungefär 10 procent till sommaren”, säger Annika Sundén.
Samtidigt har regeringen kommit med flera stora krispaket för att mildra effekterna av coronavirusets härjningar och enligt uppgift till Di kommer finansminister Magdalena Andersson (S) presentera nya åtgärder i närtid.
Och till skillnad från tidigare insatser, som framför allt riktats till vården, regionerna och företagen, siktar man nu in sig på personer och grupper som riskerar att bli arbetslösa och behöver hjälp att ställa om.
På Arbetsförmedlingen räknar man också med att de åtgärder som regeringen och samarbetspartierna lagt fram kommer ha en dämpande effekt på arbetslösheten.
”Men det som framför allt avgör hur mycket arbetslösheten ökar är hur långvarig krisen blir”, säger Annika Sundén.
”Vi skulle kunna komma tillbaka ganska snabbt, när krisen väl är över och ekonomin kommer tillbaka. Om företagen finns kvar och de anställda har kvar sina jobb.”