1515
Annons

”Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal”

Antalet varsel ökar och ligger nu på historiskt höga nivåer. Samtidigt väntas regeringen inom kort gå fram med nya åtgärder för att mildra skadorna på arbetsmarknaden.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Läget fortsätter att förvärras på arbetsmarknaden och i förra veckan fördubblades antalet varsel som lagts den senaste månaden.

Totalt har nu 36.800 personer blivit varslade om uppsägning i mars, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

”Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad”, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

De nya siffrorna kan jämföras med hur det såg ut under finanskrisen 2008 när knappt 20.000 varslades som mest under en månad. 

Enbart i förra veckan varslades 18.433 personer om uppsägning, jämfört med mindre än 1.000 en normal vecka.

Värst drabbad är hotell- och restaurangnäringen, där nästan nästan 40 procent av alla varsel ligger. Även bemanningsföretagen är hårt pressade, med nästan 30 procent av alla varsel.

Men oron – och antalet varsel – sprider sig.

”Den senaste veckan har vi sett att även andra näringsgrenar har påverkats, framför allt transport och handel”, säger Annika Sundén.

Inom industrin är antalet varsel – åtminstone än så länge – betydligt färre och där tycks man i stället använda sig av permitteringar för att klara sig genom krisen.

Annika Sundén slår fast att den nya coronakrisen skiljer sig från tidigare stora kriser.

”Den här krisen är en helt annan kris än finanskrisen och 1990-talskrisen. Det är en kris som drivs av att hushållens konsumtion har avstannat”, säger hon.

”De stora varsel som vi hade i november 2008 drabbade industrin och byggverksamheten. Så det är en helt annan typ av drivkraft i den här krisen”, fortsätter hon.

Även om antalet varsel nu ligger på historiskt höga nivåer så har det ännu inte slagit igenom i arbetslöshetsstatistiken, som ökar betydligt långsammare.

Men Arbetsförmedlingen räknar med att arbetslösheten, som i februari uppgick till 7,4 procent, kommer att öka med tanke på alla varsel.

”Om man gör ett räkneexempel och använder sig av den ökningstakt som var under finanskrisen så hamnar vi på ungefär 10 procent till sommaren”, säger Annika Sundén.

Samtidigt har regeringen kommit med flera stora krispaket för att mildra effekterna av coronavirusets härjningar och enligt uppgift till Di kommer finansminister Magdalena Andersson (S) presentera nya åtgärder i närtid.

Och till skillnad från tidigare insatser, som framför allt riktats till vården, regionerna och företagen, siktar man nu in sig på personer och grupper som riskerar att bli arbetslösa och behöver hjälp att ställa om.

På Arbetsförmedlingen räknar man också med att de åtgärder som regeringen och samarbetspartierna lagt fram kommer ha en dämpande effekt på arbetslösheten.

”Men det som framför allt avgör hur mycket arbetslösheten ökar är hur långvarig krisen blir”, säger Annika Sundén.

”Vi skulle kunna komma tillbaka ganska snabbt, när krisen väl är över och ekonomin kommer tillbaka. Om företagen finns kvar och de anställda har kvar sina jobb.”

 


Innehåll från Sharp RecruitmentAnnons

Nya risker och hot ökar markant och kompetens saknas

Behovet av kompetens inom säkerhet exploderade förra året, en trend som ser ut att fortsätta även under 2022. 

– Det finns en väsentlig brist på kandidater inom säkerhet i Sverige och allt tyder på att det kommer att bli värre, säger Zerin Baran, rekryteringskonsult hos Sharp Recruitment med placering i Paris. 

– Ju mer bolagen växer, desto större blir deras behov av både juridisk kompetens och säkerhetskompetens för att säkerställa att verksamheten tryggt kan navigera olika regelverk och riktlinjer på marknaden. Informationssäkerhet, korruption och läckor är en beklaglig verklighet, som man måste stå beredd att hantera om den uppstår, betonar Zerin Baran.

Ser man till globaliseringens utmaningar blir detta än mer relevant, enligt Zerin Baran. Nya marknader kräver ett betydligt högre säkerhetstänk från bolagens perspektiv – inte bara legalt, utan också i fråga om hur man uppfyller lokala riktlinjer och ur till exempel ett varumärkesperspektiv. 

– Händer något går det oerhört fort för ett varumärke att tappa i värde. Därför gäller det att ha fullständig översikt och kontroll av sin verksamhet. Vad står vi för, som företag? Hur hanterar vi korruption, hur ser vi på etik och vilka är våra principer och värderingar? Om vi bryter mot dem, vad blir det för konsekvenser?

Då ett företag med huvudkontor i Europa kan ha samarbeten i olika delar av världen blir dessa frågor snabbt komplexa, i synnerhet om man vill granska sin egen verksamhet såväl som sina partners och deras beteende. Står man verkligen för samma saker? 

– Det säger sig själv att en så oklar situation ökar risken för exempelvis företagsspioneri, korruption och informationsläckor, vilket i sin tur visar på den enorma vikten av att ha roller med övergripande ansvar för just dessa frågor. Många bolag saknar dock den kompetens som krävs för detta. Vi ser också att kriget i Ukraina har lett till att företag behöver se över interna strukturer och riktlinjer när det gäller geopolitiska spänningar och kriser. Hur ska ett företag agera i länder som är utsatta för hot och invasion, som stänger sig för omvärlden eller som begränsar handeln? Här måste hållbarhetsfokuset breddas på ett sätt som för många bolag är nytt, det vill säga att arbeta på ett hållbart sätt i länder där säkerhetsläget skiljer sig från det svenska.

Hittar rätt person för rollen

Zerin Baran är själv utbildad jurist, med mångårig erfarenhet av bank- och finansbranschen, vilket ger henne en unik insikt i vilka säkerhetsbehov verksamheter har i den här typen av rekryteringssammanhang. Hon betonar att det i nuläget inte finns någon specifik utbildning för dylika roller och att lämpliga personer kan komma från en mängd olika bakgrunder.  

– Vi har matchat bolag med allt från jurister, ekonomer, poliser, och många fler. Det viktiga är att man hittar rätt person för rollen, med integritet nog för att kunna driva professionella utredningar, och som samtidigt vågar ta de svåra besluten. 

Kan vara en känslig process

Zerin Baran betonar att bolag som söker den här typen av kompetens först måste avgöra vad det är som de faktiskt vill förmedla. Vissa kanske lägger stor vikt vid breda språkkunskaper, medan andra föredrar att arbeta med människor från specifika kulturer, med tillhörande värderingar. 

– Att göra den här typen av interna utredningar kan vara oerhört känsligt, inte bara ur ett monetärt perspektiv. Människor kan känna att deras integritet och yrkesetik ifrågasätts – då behöver man göra en avvägning om det är bättre med en lokal utredare eller någon från ett annat land.

I sin roll som rekryteringskonsult hos Sharp Recruitment är det Zerin Barans uppgift att stötta företagen i denna process. Samarbeten med klienter inleds alltid med djuplodande samtal, för att identifiera precis vad verksamheten behöver. Först därefter påbörjar hon arbetet med att leta fram lämpliga kandidater, ett förlopp som kan ta tid. Ju mer insikt Zerin Baran har i vad bolaget söker desto tryggare känner sig kandidaterna i processen med Sharp Recruitment. 

–Det är viktigt att hitta rätt profil för rätt sammanhang, men det är en uppgift våra klienter tryggt kan överlåta till oss, avslutar hon. 

Läs mer om hur Sharp Recruitment kan möta era rekryteringsbehov 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sharp Recruitment och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?