Annons

”Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal”

Antalet varsel ökar och ligger nu på historiskt höga nivåer. Samtidigt väntas regeringen inom kort gå fram med nya åtgärder för att mildra skadorna på arbetsmarknaden.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Läget fortsätter att förvärras på arbetsmarknaden och i förra veckan fördubblades antalet varsel som lagts den senaste månaden.

Totalt har nu 36.800 personer blivit varslade om uppsägning i mars, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

”Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad”, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

De nya siffrorna kan jämföras med hur det såg ut under finanskrisen 2008 när knappt 20.000 varslades som mest under en månad. 

Enbart i förra veckan varslades 18.433 personer om uppsägning, jämfört med mindre än 1.000 en normal vecka.

Värst drabbad är hotell- och restaurangnäringen, där nästan nästan 40 procent av alla varsel ligger. Även bemanningsföretagen är hårt pressade, med nästan 30 procent av alla varsel.

Men oron – och antalet varsel – sprider sig.

”Den senaste veckan har vi sett att även andra näringsgrenar har påverkats, framför allt transport och handel”, säger Annika Sundén.

Inom industrin är antalet varsel – åtminstone än så länge – betydligt färre och där tycks man i stället använda sig av permitteringar för att klara sig genom krisen.

Annika Sundén slår fast att den nya coronakrisen skiljer sig från tidigare stora kriser.

”Den här krisen är en helt annan kris än finanskrisen och 1990-talskrisen. Det är en kris som drivs av att hushållens konsumtion har avstannat”, säger hon.

”De stora varsel som vi hade i november 2008 drabbade industrin och byggverksamheten. Så det är en helt annan typ av drivkraft i den här krisen”, fortsätter hon.

Även om antalet varsel nu ligger på historiskt höga nivåer så har det ännu inte slagit igenom i arbetslöshetsstatistiken, som ökar betydligt långsammare.

Men Arbetsförmedlingen räknar med att arbetslösheten, som i februari uppgick till 7,4 procent, kommer att öka med tanke på alla varsel.

”Om man gör ett räkneexempel och använder sig av den ökningstakt som var under finanskrisen så hamnar vi på ungefär 10 procent till sommaren”, säger Annika Sundén.

Samtidigt har regeringen kommit med flera stora krispaket för att mildra effekterna av coronavirusets härjningar och enligt uppgift till Di kommer finansminister Magdalena Andersson (S) presentera nya åtgärder i närtid.

Och till skillnad från tidigare insatser, som framför allt riktats till vården, regionerna och företagen, siktar man nu in sig på personer och grupper som riskerar att bli arbetslösa och behöver hjälp att ställa om.

På Arbetsförmedlingen räknar man också med att de åtgärder som regeringen och samarbetspartierna lagt fram kommer ha en dämpande effekt på arbetslösheten.

”Men det som framför allt avgör hur mycket arbetslösheten ökar är hur långvarig krisen blir”, säger Annika Sundén.

”Vi skulle kunna komma tillbaka ganska snabbt, när krisen väl är över och ekonomin kommer tillbaka. Om företagen finns kvar och de anställda har kvar sina jobb.”

 


Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?