1515
Annons

"Vi hade en naiv föreställning"

En granskning från tankesmedjan Tiden visar att regeringens satsning på traineejobb och extratjänster i välfärden inte fungerar. ”Vi hade en naiv föreställning när vi gick in i det här”, säger Josefin Boman på Arbetsmarknadsdepartementet.

Bild:TT

För att råda bot på den höga ungdoms- och långtidsarbetslösheten i Sverige såg regeringen en möjlighet i traineejobb och extratjänster. I fjol infördes båda satsningarna.

I valrörelsen 2014 lovade Socialdemokraterna hela 32.000 nya traineejobb. Från början var insatsen riktad mot arbetslösa ungdomar mellan 20-24 år med gymnasiekompetens. Knappt ett år efter vallöftet insåg regeringen och Arbetsdepartementet att dessa inte behövde traineejobben för att komma i arbete. Under 2015 breddades traineejobbens målgrupp till att även inkludera personer över 25 år och riktades till främst nyanlända. Trots detta visar statiken på mediokra resultat: Hittills har endast 306 traineejobb skapats.

”Vårt syfte med traineejobben var att låta ungdomar komma in i ett reguljärt system med både utbildning och jobb”, säger Josefin Boman, politiskt sakkunnig på Arbetsmarknadsdepartementet, och erkänner att ribban var för högt lagd.

En överskattning av arbetslösheten inom den första målgruppen låg grund för regeringens höga ambition med traineejobben. Josefin Boman tror ändå att satsningen är bra för framtiden, nu när man omprioriterat gruppen. Hon menar dock att extratjänsterna lyckats bättre.

Regeringen har utlovat 20.000 extratjänster till år 2020. Tjänsterna ska skapas i välfärden, främst i vård- och omsorgssektorn och syftar till att få långtidsarbetslösa i sysselsättning. Men hittills har det bara blivit 1.479 extratjänster.

”Man har lovat för stora volymer i sysselsättning”, säger Edward Hamilton arbetsmarknadspolitikexpert på Svenskt Näringsliv och före detta politisk sakkunnig hos Moderaterna, som frågar sig vart de enkla jobben tog vägen.

Tankesmedjan Tidens granskning visar att regeringens jobblöften lider av implementeringsproblem och kommer helt enkelt inte igång. Att Arbetsförmedlingen inte kan skapa tjänsterna är det främsta problemet. Traineejobben, som består av handledd arbetstid på halvtid och yrkesutbildning på halvtid, är svåra att hantera av arbetsgivarna. Dessutom konstaterar Tiden, som är en förening med S, LO och ABF som medlemmar, att målgruppen helst vill ha ett heltidsjobb med heltidslön, och inte ett traineejobb.

Extratjänsterna, där långtidsarbetslösa ska få sysselsättning, fastnar i EU-lagstiftningen om statsstöd och konkurrensneutralitet i välfärden. Dessutom saknar många arbetssökande den kompetens som företagen efterfrågar, enligt Arbetsförmedlingen.

Enligt Edward Hamilton är implementeringsproblemen hos främst extratjänsterna en konsekvens av ett krångligt subventionssystem och att det saknas incitament för företagen att anställa.

”Det är svårt att få upp volymerna på extratjänsterna. Dessutom ska tjänsterna skapas i en sektor som redan är hårt ansatt”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?