Hoppa till innehållet

Annons

Vi går före jag när flocken styr

Om ett matematiskt problem innehåller något som är politiskt laddat, typ sambandet mellan kriminalitet och invandring, kan vår politiska åsikt slå ut vår matematiska förmåga. I ett experiment visade sig duktiga matematiker ha nästan 50 procent större risk att räkna fel, om de hyste en annan åsikt än det matematiskt korrekta svaret.

Foto:HENRIK MONTGOMERY

Hur förklarar man det? Jo, vi är beredda att offra det mesta för tillhörighet. Pengar, stil, rationalitet, ja, ibland våra liv.

Och nej, jag pratar inte enbart om klaner och kriminella gäng, utan liknande mekanismer finns i alla grupper. Det må vara seglare, chalmerister, skåningar, cirkusartister, svensk-somalier eller marknadsliberaler. Så snart vi identifierar oss med en grupp, styr det hur vi uppfattar världen, våra sinnesintryck, våra åsikter, ja, alltså till och med vår förmåga att räkna.

Ta ett annat experiment med asiatisk-amerikanska kvinnor. Om de tog med något som symboliserade att de var kvinnor till ett matteprov, fick de sämre resultat. Tog de med något som symboliserade det asiatiska ursprunget, fick de bättre.

Vår sociala identitet påverkar våra prestationer, våra sinnen och vår smak. Liksom våra åsikter, känslor, beteenden och beslutsfattande.

Vi är helt enkelt inte de självstyrande individer som vi gärna vill tro. ”Vi” kommer före ”jag”. ”Vårt” är viktigare än ”mitt”. Vi är kameleonter, som anpassar oss efter gruppen.

Om detta, och mycket mer, kan man läsa i nyutgivna ”The Power of Us”, av två forskare i socialpsykologi, Jay van Bavel och Dominic Packer. Digital lansering på New York University i morgon, fredag.

Det viktigaste budskapet är att vi har många identiteter. I stället för att hamna i strid, grupp mot grupp, kan vi skapa identiteter som bryggar över motsättningar. Fotboll är ett bra exempel. Vi kan vara bittra motståndare i allsvenskan, men vi förenas när landslaget vinner.

Samma mekanismer kan användas i politik och företag. Det gäller att skapa överbryggande sociala identiteter som förenar i stället för separerar. För så snart vi skapar grupptillhörighet blir samarbete, och inte konkurrens, den grundläggande principen.

Glöm däremot att lära känna dig själv. Det finns ändå inget stabilt ”autentiskt jag”. Satsa i stället på att förstå dina sociala identiteter. Pröva att slutföra meningen ”jag är” tjugo gånger. Vem är du?

Och, framför allt, vem vill du vara? Vi har trots allt möjlighet att välja vilka grupper som vi vill identifiera oss med – och det valet kan vara det mest betydelsefulla vi gör.

Själv förespråkar jag variation. En bredd av sociala identiteter gör livet spännande och det blir lättare att relatera till fler.

I likhet med författarna, tror jag att vi ska vidga våra cirklar så att de inbegriper fler och fler, ja, helst hela mänskligheten.

Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera