Hoppa till innehållet

Annons

”Vi bygger inte åt vem som helst”

Just nu är det kärvt i byggsektorn med mörka rubriker om varsel och konkurser. Samtidigt lyckas vissa bolag hålla uppe tillväxten i både med- och motgång. Tillsammans med Byggindustrin har Di intervjuat tre Gasellföretag i branschen som berättar hur de trots pandemi, krig och inflation lyckas fortsätta växa år efter år. Här ger de sina bästa framgångstips:

* Bredda verksamheten 

* Våga tacka nej till kunder

* Maxa inte vinsten

 

Mattias Holmin, vd Mora Bygg.
Mattias Holmin, vd Mora Bygg.

Ett bolag som har haft stadig tillväxt sedan 2018 är Mora Bygg.

”Det gäller att vara öppen för möjligheter. På villasidan gjorde vi till exempel en utvärdering där vi kom fram till att det inte var tillräckligt lönsamt att endast bygga åt externa leverantörer, därför började vi bygga egna blockhus och fick upp lönsamheten”, säger Mattias Holmin, vd Mora Bygg.

Varje enskild gren inom bolaget växer. Antalet projektledare har ökat och de har fått ansvar för en helt egen gren, vilket gett mer muskler och ökad nischning, framhåller han.

Det senaste året har tillväxten fortsatt till cirka 160 miljoner kronor per den sista juli, som är det brutna räkenskapsårets sista dag, från 123 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

”Vi är rätt så aktiva och bromsar inte på någon verksamhetsgren. Dock viker privatmarknaden för tillfället och vi lägger därmed lite extra krut på andra områden. Vi har också lite tur då de extrema skyfallen i vissa närområden ger mycket jobb för tillfället. I övrigt har vi också anställt en arkitekt och ingenjörer för att bredda kompetensen.”

Bolaget har även utvidgat sitt verksamhetsområde till samtliga grannkommuner.

”Vi är offensiva, alerta och vacklar inte. Vi nappar även på sådant vi inte gjort tidigare såsom industrihallar, markprojekt & lite större entreprenader. Vi verkar på en mindre ort där en del tycker att man inte ska ta för stora risker, men man ska inte titta på risken för mycket utan ta chansen om man får den.”

Mora Bygg har även börjat titta på markanvisningsavtal och vunnit en upphandling i Mora. Nu ska de bygga en egen bostadsrättsförening med över 35 lägenheter helt i egen regi.

”Kommunen släpar lite med detaljplanen. Ett bygglov ligger cirka ett år bort. Då kanske läget är rätt att gå ut med försäljning.”

Tiden får utvisa hur det ser ut då, konstaterar han, men låter inte alltför orolig. Han har dock respekt för att läget kan se sämre ut efter nyår och framåt och rustar för det.

”Nu satsar vi internt så att vi kan sälja mer egentillverkat och moderniserar produktionsytan och flyttar till en ny fastighet. Även om vi ser en avmattning på privatsidan är det fortfarande full fart. Omsättningen är bra fördelad mellan våra olika områden och grenar för att stå stadigt om någon av dem viker”, säger han.

När det gäller industri- och fastighetssidan ser han ingen nedgång. Tvärtom.

”Vi har flera bra projekt och har ett flertal välmående företag som inte vill lägga sig på rygg på grund av konjunkturläget.”

 

Christoffer Almqvist, vd på Andersson & Keller i Varberg.
Christoffer Almqvist, vd på Andersson & Keller i Varberg.

Christoffer Almqvist, vd på Andersson & Keller i Varberg, som också fortsätter sin tillväxtresa lyfter en annan viktig fråga, nämligen att välja sina kunder, inte kasta sig över alla affärer.

”Det är lite jobbigare nu med högre materialpriser, de har ätit på vinsten. Trots det har vi klarat oss bra. Vi fortsätter att växa med vinst. Vi jobbar alltid med välkända underentreprenörer. Vi vet hur de jobbar och vi är noga med att välja våra kunder. Vi bygger inte åt vem som helst. Vi måste mötas som personer. Det får inte vara för stressat”, säger Christoffer Almqvist.

De har förmånen att ha snittkunder på runt 45–50 år, som har haft hus tidigare, barn som flyttat ut, en välordnad ekonomi och som vet vad de vill, berättar han.

”Vi säger nej till kunder med för höga förhoppningar i förhållande till sin budget, som har för tajta marginaler och för bråttom när vi bygger villor. Vi bygger inga bostadsrätter just nu, det är ingen het marknad. Vi äger mark, som vi kan bygga på framöver, men vi vet inte när.”

Andra framgångsfaktorer är en noggrann kontroll på ekonomin och att gå igenom projekten innan start, berättar han. Målet är att alltid ha 100 procent nöjda kunder, även om det ibland kostar pengar.

”Vi hade kunnat tjäna mer, men vi håller överenskommelser, levererar det vi säger och sätter inga kunder i skiten. Vi tummar aldrig på det.”

En del av deras kunder är också utlänningar som flyttar hit och bygger hus. Det enda som egentligen står på önskelistan är att det skulle finnas mer arbetskraft.

”Det är svårt att rekrytera. Vi skulle kunnat växa mycket mer, men har sagt nej till jättemycket.”

Christoffer Almqvist ser ingen större avmattning. Placeringen i Varbergs kommun gör sitt till.

”Vi har full beläggning och mer jobb än vi behöver, men det är inte lika hysteriskt längre. I Varbergs kommun, som är tredje största inflyttningskommunen i landet, är det bra tryck fortfarande och vi är noggranna i alla led. Placeringen vid havet och närheten till Göteborg lockar.”

 

Kim Ekerwald, delägare och medgrundare till rivningsbolaget Rival.
Kim Ekerwald, delägare och medgrundare till rivningsbolaget Rival.

Kim Ekerwald, delägare och medgrundare till rivningsbolaget Rival, trycker på att de har en affärsmodell som fungerar oavsett konjunktur, vilket är en stor fördel.

”Vi startade i en lågkonjunktur 2008, byggde en stabil plattform, kom igång bra och när konjunkturen svängde utnyttjade vi det. Det kommer vi göra igen”, slår han fast.

”Vi bibehåller samma arbetssätt där ett bra arbete alltid är viktigare än maximal vinst. Deras kvalitet får inte påverkas av hur konjunkturen ser ut utan de ska alltid ha en stabil nivå”, poängterar Kim Ekerwald.

När konjunkturen är sämre gäller det att vara flexibel och där har det varit en stor styrka att ha satsat på och utvecklat egen personal.

”Det betyder ibland att vi måste jobba mycket hårdare för att se till att alla har jobb men genom att behålla kompetent personal skapar vi större möjligheter att möta marknaden när konjunkturen vänder igen.”

Rival har valt att ha så bred kompetens som möjligt inhouse för att kunna ställa om när det behövs. Personal som börjar som rivningsarbetare utbildas inom håltagning och sanering och på så sätt kan företaget hitta nya arbetsområden trots att det är lite sämre med jobb.

”När andra företag behöver varsla personal väljer vi i stället ofta att satsa ännu hårdare och söka nya samarbeten för att kunna behålla personalstyrkan. På 15 år har vi inte behövt säga upp någon på grund av arbetsbrist och det är ett bevis på vilken bra personal vi har och vilket arbete vi lägger ned för att behålla den.”

 Företaget känner ändå av konkurrensen, allra mest i form av prispress i många av de större rivningsprojekten. Ofta är det väldigt många företag som är med och räknar och då är det lätt att beställaren tittar på priset. Det är svårt att vara billigast och fortfarande leverera den kvalitet de vill.

”Den senaste tiden har vi börjat skifta fokus mot samverkansentreprenader för att tillsammans med beställaren kunna säkra upp vår kvalitet. Jag tror samverkan är framtiden när det gäller lyckade entreprenader”, säger Kim Ekerwald.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera