Hoppa till innehållet

Annons

Veteranen krossar börsen – aktierna han köper nu

Veteranen Torgny Prior har utklassat börsen i år och hans Sverigefond har gått bäst av alla. För Di berättar han om portföljen – och vilka aktier han köper nu.  

”Det är ett stabilt bolag med höga utdelningar”, säger han om en favorit. 

Läs bland annat om: 

Succéaktien som gett mest raketbränsle till portföljen 

Varför han tog hem vinsten i folkaktien

Fastighetsbolaget han köper

Torgny Prior, förvaltare på Prior Nilsson.
Torgny Prior, förvaltare på Prior Nilsson.Foto: Mostphotos/press

Fondveteranen Torgny Prior grundade Prior Nilsson tillsammans med PO Nilsson 2002. I dag förvaltar bolaget nio olika fonder. Torgny Prior förvaltar Sverige Aktiv och hedgefonden Idea. Med en avkastning på omkring 12 procent sedan årsskiftet är Sverige Aktiv den Sverigefond som har presterat bäst hittills i år. Börsens totalavkastningsindex är upp runt 7,5 procent sedan årsskiftet. 

Enligt förvaltaren kan utvecklingen delvis förklaras med fondens inriktning mot storbolag, som har gått bättre än småbolagen på börsen under året. 

”Det enskilda innehavet som har bidragit mest är Novo Nordisk NOVO B -0,14% Dagens utveckling . Sedan är det en blandning av de andra, vi har valt rätt bland storbolagen”, säger Torgny Prior. 

”Vi har valt rätt bland storbolagen”, säger Torgny Prior.
”Vi har valt rätt bland storbolagen”, säger Torgny Prior.Foto: Press

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk har rusat omkring 45 procent på börsen i år. Kursrusningen kan till stor del förklaras av den höga efterfrågan på läkemedelssubstansen semaglutid, som både säljs i form av viktminskningsmedlet Wegovy och diabetesläkemedlet Ozempic. 

Förvaltaren har inte gjort några större förändringar i sin investeringsstrategi under året, men har fyllt på med en del bolag som inte är särskilt konjunkturkänsliga. Han har till exempel ökat sitt innehav i Axfood. 

”Men vi har fortfarande många av de traditionella verkstadsbolagen. Kronan har varit svag och exporterande bolag har bra marginaler.”

Torgny Prior förvaltar även hedgefonden Idea som är upp omkring 10,5 procent sedan årsskiftet. Enligt fondförvaltaren har aktieandelen i fonden varierat över tid beroende på hur mycket man har trott på börsen, från som lägst omkring 20 procent till som mest 100 procent. 

”Vi ligger någonstans i mitten nu med omkring 60 procent investerat.”

Man har valt att inte ha så mycket blankningar i hedgefonden just nu. 

”Vi har mest skyddat oss genom att sälja terminer och köpa säljoptioner på index. Sedan försöker vi välja aktier som är bättre än index.”

Stockholmsbörsen steg i början på året, men har sedan dess fallit tillbaka något. Enligt Torgny Prior är det främst ränteläget som har styrt börsens utveckling under året. 

”Det fanns förväntningar tidigare om att man skulle börja sänka räntan lite snabbare och sedan har det blivit tvärtom. Man kommer kanske höja räntan två gånger till åtminstone. Det gör att sänkningarna kommer senare och det man är orolig för är hur konjunkturen och efterfrågan kommer att påverkas.”

Förvaltaren tycker att konjunkturen har stått emot bättre än väntat hittills. 

”Men om inte räntesänkningarna kommer förrän i slutet av nästa år eller ännu senare kan det bli lite tuffare.”

Han ser att centralbankernas agerande framåt kommer att vara avgörande för börsens utveckling. 

”När de börjar stimulera tror jag att börsen kommer att gå upp. Samtidigt får man inte glömma att börsen är ganska hög just nu. Det var bara förra året som det var dåligt, men annars har den gått upp ett antal år. Nu har man dessutom alternativet att köpa räntebärande papper.”

Torgny Prior tror att börsen kommer att röra sig sidledes till svagt uppåt de närmsta 6-12 månaderna. 

”Jag tror att man kommer att hålla i de här räntehöjningarna tills man är säker på att inflationen går ned. Man kanske kommer att göra det lite för länge och det kommer att bli lite jobbigt.” 

Kortsiktigt finns det några orosmoln på börsen, men långsiktigt ser Torgny Prior att man ska fortsätta äga aktier och för privatsparare rekommenderar han att månadsspara. 

”Att göra sig av med alla aktier tror jag inte på.”

De största innehaven i Sverige Aktiv utgörs av AB Volvo VOLV B -1,46% Dagens utveckling , Atlas Copco, Sandvik SAND -1,57% Dagens utveckling och Novo Nordisk. 

”De tror vi fortsatt på och vi köper lite till i Volvo.”

Torgny Prior pekar på att Volvo har en låg värdering och valutamedvind samtidigt som lastvagnskonjunkturen fortsatt är stark. 

”Sedan finns det en liten krydda som man inte alls vet om den blir av. Men om man skulle knoppa av anläggningsmaskiner borde det värderas upp lite mot hela Volvo och då blir totalen bättre.”

I Novo Nordisk pekar Torgny Prior på att bolaget har en så stark efterfrågan att man inte hinner med att tillverka läkemedel i samma utsträckning. 

”Det tror jag att man kommer att lösa.”

”Efterfrågan kommer att fortsätta vara stark. Samtidigt är den lite högt värderad. Vi köper inte mer och om den går upp och slår i vår gräns så måste vi sälja. Men det är den stora efterfrågan som vi tror på.”

Novo Nordisks huvudkontor i Bagsværd, en förort till Köpenhamn.
Novo Nordisks huvudkontor i Bagsværd, en förort till Köpenhamn.Foto: Jens Lindhe

I Atlas Copco är det starka och stabila marginaler som lockar samtidigt som bolaget har en bra efterfrågan inom sina verksamhetsområden. 

”Det har tillväxt och en efterfrågan som är stabil.”

Fonden har också nyligen ökat sitt innehav i byggbolaget Skanska SKA B -1,07% Dagens utveckling . Torgny Prior lyfter bland annat att bolaget har en låg värdering. 

”Det har lyckats få in rätt mycket infrastrukturordrar överallt och framför allt i USA. Byggmarginalerna har hållits uppe och rapporterna har varit bra den senaste tiden. Det känns som att man har hyfsad kontroll och att det inte plötsligt kommer massa nedskrivningar.”

”Sedan har man börjat investera i fastigheter och man har ingen belåning.”

Torgny Prior ser även positivt på Handelsbanken SHB A -0,20% Dagens utveckling och har ökat innehavet i fonden. 

”Det är ett stabilt bolag med höga utdelningar och vi tror inte att man kommer att råka riktigt så illa ut med fastighetssektorn som många är oroliga för.”

Han har också nyligen börjat köpa lite i fastighetssektorn, främst i Castellum CAST -0,76% Dagens utveckling . Här pekar Torgny Prior på en stark huvudägare samt att bolaget redan har gjort en stor nyemission. 

”Då kanske man inte behöver göra fler. Nu har man slopat utdelningen också. Vi vill inte råka ut för att vi köper och att bolaget sedan gör en stor nyemission.”

Fonden har däremot nyligen sålt av hela sitt innehav i modejätten H&M HM B -0,72% Dagens utveckling . Aktien har rusat på börsen i år och är upp omkring 50 procent sedan årsskiftet. 

”Kursen gick upp efter att det kom lite bättre resultat, men vi tror att det tar lite tid innan det växer in i det här och blir billigt igen. Vi köpte när det gick ned och sålde av när det gick upp.”

Förvaltaren ser också att efterfrågan kan bli svagare inom bilsektorn och rekommenderar att man är försiktig med bolag som SKF, Autoliv och Volvo Cars. 

”På sikt kommer det att bli sämre efterfrågan så man kanske inte ska ha för mycket i den sektorn.”

Innehåll från EbbotAnnons

Techbolaget Ebbot har utvecklat en GPT-modell för kundsupport

Senaste året har kantats av en AI-hysteri med ChatGPT i spetsen, vilket har gjort att många företag fått upp ögonen för tekniken, inte minst potentialen för kundsupport. Den snabba utvecklingen inom AI är något som techbolaget Ebbot tagit tillvara på, som nu lanserar nu sin egenutvecklade GPT-modell - skräddarsydd för kundsupport.

Att använda AI för att automatisera kundsupport är inte något helt nytt påfund. Tekniken har dock inte alltid levt upp till förväntningarna, vilket gjort att många företag har antagit en avvaktande ställning till AI chatbotar. 

Sen kom ChatGPT och förändrade allt. 

– Den snabba utvecklingen av AI och framför allt ChatGPT har förändrat både företagens och konsumenternas inställning till- och förväntningar på chatbotar och sättet man kan interagera med dem, säger Oliver Young, Product Manager på Ebbot.

Ebbot är ett svenskt techbolag som har utvecklat chatbots- och AI-teknik sedan 2018. Därmed har de i första hand fått uppleva hur attityden till chatbotar på marknaden snabbt har skiftat från skepticism till entusiasm, med en nu stark tilltro till deras förmåga och potential.

En del företag har redan hoppat på trenden att använda sig av tjänster som är integrerade med generellt tränade GPT-modeller. Det finns dock en hel del nya utmaningar som kommer med detta, förklarar Oliver Young:

– Risken med att använda en chatbotsleverantör som saknar en egen GPT-modell är att man tappar kontrollen över sin datasäkerhet och personuppgiftshantering. Detta på grund av att många tredjepartslösningar lagrar datan utanför EU, där andra regler och lagar om personuppgiftshantering gäller.

Som svar på marknadens efterfrågan har Ebbot utvecklat sin egen GPT-modell, baserad på samma teknologi som ChatGPT, men med en viktig skillnad; Ebbots modell hostad inom EU och anpassad för att endast svara utifrån företagsspecifika data.

– Med EbbotGPT kan vi säkerställa att chatboten endast svarar på företagsspecifika data. Något som är oerhört viktigt inom kundsupport där man absolut inte vill riskera att boten hittar på egna svar, såsom att boten rekommenderar en konkurrerande produkt eller tjänst, säger Oliver Young.

Förutom att EbbotGPT är skräddarsydd för att användas för kundsupport, berättar Oliver Young att den nya modellen även har förändrat sättet för hur chatbotar byggs och administrerats i Ebbot-plattformen:

– Till skillnad från hur chatbotar tidigare byggdes i plattformen, kan man nu bygga en helt ny chatbot på bara några minuter. Till exempel kan en FAQ-fil (vanliga frågor) användas som träningsdata. Efter träningen kan chatboten generera en oändlig mängd unika svar baserat på innehållet i FAQ:n. Den här snabbare processen för att skapa chatbotar innebär också att det blir mer kostnadseffektivt att utveckla och underhålla en chatbot, vilket ger fler företag och organisationer möjlighet att skaffa en.

Den nya GPT-modellen lanseras i början av september vilket gör Ebbot till det första svenska företaget som erbjuder en egen GPT-modell som är skräddarsydd för kundsupport. 

Företag kan redan nu anmäla intresse på Ebbots hemsida här.  

Om Ebbot

Ebbot erbjuder en plattform för att skapa bättre kundupplevelser online med hjälp av AI. Ebbot grundades 2018 och har idag kontor i Stockholm och Göteborg. 

Läs mer på ebbot.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ebbot och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera