ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Energi

Vestas rasar efter rapportmiss och prognossänkning

Över 20 miljarder kronor i börsvärde gick upp i rök efter vindkraftsbolaget Vestas svaga rapport och sänkta prognos på torsdagen.

Vd Anders Runevad kämpar nu mot allt tuffare konkurrens och prispress.

En rapport under förväntningarna, sänkt prognos och fallande priser fick Vestas att rasa 19,1 procent på Köpenhamnsbörsen på torsdagen. Aktiekursen stängde på 426,6 danska kronor och raset bidrog till att torsdagen blev den sämsta dagen på Köpenhamnsbörsens sedan brexit. C20-index backade hela 3,2 procent.

"Den accelererande konkurrenssituationen fortsätter. Det är inget nytt, men den har helt klart accelererat och marknaden är på väg in i en ny fas", säger finanschefen Marika Fredriksson till tidningen Børsen.

Torsdagens investerarflykt beror främst på att marknaden inte fått svar på hur mycket de fallande priserna kommer att påverka Vestas nästa år, säger Sydbanks aktiechef Jacob Pedersen till Börsen.

Nordnets investeringsekonom Per Hansen fruktar att fortsatt prispress ska pressa lönsamheten ytterligare.

Vestas intäkter under tredje kvartalet föll med 6 procent och landade på 2,7 miljarder euro, 26,3 miljarder kronor.

Rörelseresultatet uppgick till 355 miljoner euro, vilket var 11 procent under förväntan. Rörelsemarginalen uppgår därmed till 12,9 procent, ett fall på 2 procentenheter jämfört med samma period i fjol.

Samtidigt justerar Vestas sin helårsprognos för 2017. Intäkterna beräknas nu uppgå till 9,5-10,25 miljarder euro, jämfört med tidigare 9,25-10,25 miljarder euro. Rörelsemarginalen spås nu uppgå till 12-13 procent jämfört med tidigare prognos om 12-14 procent. Enligt analytikerkonsensus var det väntat att marginalen skulle uppgå till 13,6 procent.

Vestas orderingång, mätt i Megawatt, ökade visserligen jämfört med tredje kvartalet i fjol. Men jämfört med andra kvartalet minskade nivån något. Sämst var utvecklingen i regionen Europa, Mellanöstern och Afrika där orderingången föll med 15 procent.

Vestas är en populär aktie bland svenska småsparare. Svensken Bert Nordberg, med en bakgrund inom bland annat Ericsson, är styrelseordförande för Vestas medan Anders Runevad, som också är svensk och har en bakgrund inom Ericsson, är bolagets vd.

I förra veckan föll Vestas aktie efter oro om hur en eventuell amerikansk skattereform skulle påverka bolaget, vilket Di rapporterade om.

Efter ett starkt första halvår på Köpenhamnsbörsen nådde Vestas kursrekord under sommaren. Men därefter har det gått utför och jämfört med toppnoteringen 632,50 danska kronor har en tredjedel av bolagets börsvärde gått upp i rök.

I juni publicerade Di en säljrekommendation för Vestas-aktien.

Di har sökt Anders Runevad.

Tyck till