1515
Annons

Verkstaden ger långtidsarbetslösa ny chans: ”Vill vara en möjliggörare”

VALDEMARSVIK. Johnny Nilsson driver en vanlig mekanisk verkstad med ett ovanligt syfte – att hjälpa människor med fysiska och ­psykiska problem tillbaka in i arbetslivet.

”Vi vill vara en möjliggörare”, säger han.

Johnny Nilssons företag Stora Mossen Production levererar produkter som i slutändan används i allt från lastbilar och hjullastare till medicinsk industri och i byggsektorn. Kunderna finns från Storuman i norr till Celle i Tyskland.
Johnny Nilssons företag Stora Mossen Production levererar produkter som i slutändan används i allt från lastbilar och hjullastare till medicinsk industri och i byggsektorn. Kunderna finns från Storuman i norr till Celle i Tyskland.Foto:Henrik Lenngren

När Johnny Nilsson ska rekrytera ny arbetskraft till sitt företag har han ett inofficiellt kriterium:

”Personen ifråga ska ha haft det besvärligt att hitta vägar ut på arbetsmarknaden.” 

Till skillnad från många andra arbetsgivare öppnar Stora Mossen Production famnen för jobbsökande som på olika sätt har fysiska eller psykiska problem i bagaget.

”Min drivkraft är att se människor växa i sina arbetsroller, och jag kommer fortsätta verka för att anställa folk som varit långtidsarbetslösa. I princip alla, tolv av 14, som jobbar för mig har löne­bidrag”, säger Johnny Nilsson.

Verksamheten sker i den gamla familjegården i Valdemarsvik, där svetsloppor och maskiner går på högvarv. Företaget sysslar med legotillverkning av detaljer, allt ifrån skogsmaskiner till hundleksaker. 

”Jag brukar beskriva oss som en vanlig mekanisk verkstad med ett ovanligt syfte. Jag kan inte förändra folks liv, drivet måste komma inifrån så att de själva gör i ordning matsäcken och går upp i tid på morgnarna. Däremot kan vi vara en möjliggörare, ett företag som kan ge människor en andra chans i livet.”

Johnny Nilsson drev en enskild firma på hobbybasis fram till 2007 då han avslutade den anställning han hade på en verkstad.

”Jag blev plötsligt tillgänglig som egenföretagare och såg snabbt en raketeffekt. När jag i september samma år behövde hjälp utifrån plockade jag in en bekant; något av en outsider i samhället som ville sysselsätta sig och som kunde grada och packa bitar i pall och kartong. I takt med att vi fick in större uppdrag dröjde det inte länge innan jag insåg att jag inte klarade mig utan honom.”

Via en lösning med lönebidragsanställning fick Johnny Nilsson den avlastning han behövde, ur flera perspektiv.

”Vi blev fysiskt två personer till en kostnad av 1,3, eller kanske 1,5 beroende på hur mycket jag kunde lära upp honom. Samtidigt växte tanken att ta in fler människor i företaget, företaget som på grund av olyckor, missbruk eller psykisk ohälsa fått svårare att ta sig in på ordinarie arbetsmarknad. Sedan dess har vi etablerat oss om ett slags privat Samhall.”

Stora Mossen Production blev i slutet av maj framröstade i Götaland som finalister i ”Visa vägen”, ett pris som lyfter arbetsgivare och eldsjälar som öppnar upp för personer med funktionsnedsättning. 

”Det i sig är väl ett bevis på att synen på att arbeta med människor som arbetar med lönestöd har förändrats till det bättre. I början uppfattade vissa mig som en jäkel som utnyttjar systemet, och det var något jag tog åt mig av. I dag bemöter jag det med argument.”

Johnny Nilsson konstaterar att företaget, i hopp om att bli konkurrenskraftigt, kan använda sin affärsidé som ett säljargument.

”Vår verksamhet lovordas väldigt mycket. Vi har en lägre lönekostnad men behöver kanske lite längre tid på oss att producera detaljerna. I många fall är det pengen som styr. Alla företag har inte ­möjlighet att göra den här typen av samhällsinsatser, men man kan i alla fall köpa produkter av leverantörer som arbetar med människor med andra förutsättningar.”

Johnny Nilsson vill att medarbetarna ska betrakta verkstaden som en trygg punkt att gå till, och ser sig själv som en spelfördelare snarare än en konventionell chef.

”Det gäller att lära känna medspelarna och anpassa sig. Med vissa behöver jag peka med hela handen, med andra spela lite teater eller lirka med.”

Du månar om personer, men månar du även om affärer? Hur hittar du balansen?
”Jag har ingen sjö att ösa pengar ur, så visst är det nödvändigt att leverera resultat. Till viss del drivs jag av ­idealism, men jag skulle ljuga om jag sa att den ekonomiska vinningen inte är viktig”, säger Johnny Nilsson.

Coronapandemins första skede beskriver han som en enda stor rullgardinseffekt.

”Över en dag stängde kunder eller kunders kunder i princip ner sina verksam­heter. En tröst, om än en klen sådan, är att situationen ­varken orsakats av mig eller någon annan på företaget. Det är ett globalt problem vi fått i knät. Från och med midsommarhelgen har det rullat på ganska bra. Efter semestern kör vi på för fullt igen i verkstaden.”

Någon fåfäng ”entreprenörsdröm om en ny Ferrari” är inget han när, däremot brinner Johnny Nilsson för att lokalsamhället i Valdemarsvik ska frodas.

”Jag vill att affären är kvar i ’Viken’, att apoteken får finnas kvar, att skolan lever, att folk i bygden kan leva vidare i sina hus. Det är någon slags patriotisk vilja inom mig. Om det har blivit min lott i livet att räkna på jobb och hjälpa människor in i arbete, då är det den rollen jag ska ta.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?