Annons

Verkstaden ger långtidsarbetslösa ny chans: ”Vill vara en möjliggörare”

VALDEMARSVIK. Johnny Nilsson driver en vanlig mekanisk verkstad med ett ovanligt syfte – att hjälpa människor med fysiska och ­psykiska problem tillbaka in i arbetslivet.

”Vi vill vara en möjliggörare”, säger han.

Johnny Nilssons företag Stora Mossen Production levererar produkter som i slutändan används i allt från lastbilar och hjullastare till medicinsk industri och i byggsektorn. Kunderna finns från Storuman i norr till Celle i Tyskland.
Johnny Nilssons företag Stora Mossen Production levererar produkter som i slutändan används i allt från lastbilar och hjullastare till medicinsk industri och i byggsektorn. Kunderna finns från Storuman i norr till Celle i Tyskland.Foto:Henrik Lenngren

När Johnny Nilsson ska rekrytera ny arbetskraft till sitt företag har han ett inofficiellt kriterium:

”Personen ifråga ska ha haft det besvärligt att hitta vägar ut på arbetsmarknaden.” 

Till skillnad från många andra arbetsgivare öppnar Stora Mossen Production famnen för jobbsökande som på olika sätt har fysiska eller psykiska problem i bagaget.

”Min drivkraft är att se människor växa i sina arbetsroller, och jag kommer fortsätta verka för att anställa folk som varit långtidsarbetslösa. I princip alla, tolv av 14, som jobbar för mig har löne­bidrag”, säger Johnny Nilsson.

Verksamheten sker i den gamla familjegården i Valdemarsvik, där svetsloppor och maskiner går på högvarv. Företaget sysslar med legotillverkning av detaljer, allt ifrån skogsmaskiner till hundleksaker. 

”Jag brukar beskriva oss som en vanlig mekanisk verkstad med ett ovanligt syfte. Jag kan inte förändra folks liv, drivet måste komma inifrån så att de själva gör i ordning matsäcken och går upp i tid på morgnarna. Däremot kan vi vara en möjliggörare, ett företag som kan ge människor en andra chans i livet.”

Johnny Nilsson drev en enskild firma på hobbybasis fram till 2007 då han avslutade den anställning han hade på en verkstad.

”Jag blev plötsligt tillgänglig som egenföretagare och såg snabbt en raketeffekt. När jag i september samma år behövde hjälp utifrån plockade jag in en bekant; något av en outsider i samhället som ville sysselsätta sig och som kunde grada och packa bitar i pall och kartong. I takt med att vi fick in större uppdrag dröjde det inte länge innan jag insåg att jag inte klarade mig utan honom.”

Via en lösning med lönebidragsanställning fick Johnny Nilsson den avlastning han behövde, ur flera perspektiv.

”Vi blev fysiskt två personer till en kostnad av 1,3, eller kanske 1,5 beroende på hur mycket jag kunde lära upp honom. Samtidigt växte tanken att ta in fler människor i företaget, företaget som på grund av olyckor, missbruk eller psykisk ohälsa fått svårare att ta sig in på ordinarie arbetsmarknad. Sedan dess har vi etablerat oss om ett slags privat Samhall.”

Stora Mossen Production blev i slutet av maj framröstade i Götaland som finalister i ”Visa vägen”, ett pris som lyfter arbetsgivare och eldsjälar som öppnar upp för personer med funktionsnedsättning. 

”Det i sig är väl ett bevis på att synen på att arbeta med människor som arbetar med lönestöd har förändrats till det bättre. I början uppfattade vissa mig som en jäkel som utnyttjar systemet, och det var något jag tog åt mig av. I dag bemöter jag det med argument.”

Johnny Nilsson konstaterar att företaget, i hopp om att bli konkurrenskraftigt, kan använda sin affärsidé som ett säljargument.

”Vår verksamhet lovordas väldigt mycket. Vi har en lägre lönekostnad men behöver kanske lite längre tid på oss att producera detaljerna. I många fall är det pengen som styr. Alla företag har inte ­möjlighet att göra den här typen av samhällsinsatser, men man kan i alla fall köpa produkter av leverantörer som arbetar med människor med andra förutsättningar.”

Johnny Nilsson vill att medarbetarna ska betrakta verkstaden som en trygg punkt att gå till, och ser sig själv som en spelfördelare snarare än en konventionell chef.

”Det gäller att lära känna medspelarna och anpassa sig. Med vissa behöver jag peka med hela handen, med andra spela lite teater eller lirka med.”

Du månar om personer, men månar du även om affärer? Hur hittar du balansen?
”Jag har ingen sjö att ösa pengar ur, så visst är det nödvändigt att leverera resultat. Till viss del drivs jag av ­idealism, men jag skulle ljuga om jag sa att den ekonomiska vinningen inte är viktig”, säger Johnny Nilsson.

Coronapandemins första skede beskriver han som en enda stor rullgardinseffekt.

”Över en dag stängde kunder eller kunders kunder i princip ner sina verksam­heter. En tröst, om än en klen sådan, är att situationen ­varken orsakats av mig eller någon annan på företaget. Det är ett globalt problem vi fått i knät. Från och med midsommarhelgen har det rullat på ganska bra. Efter semestern kör vi på för fullt igen i verkstaden.”

Någon fåfäng ”entreprenörsdröm om en ny Ferrari” är inget han när, däremot brinner Johnny Nilsson för att lokalsamhället i Valdemarsvik ska frodas.

”Jag vill att affären är kvar i ’Viken’, att apoteken får finnas kvar, att skolan lever, att folk i bygden kan leva vidare i sina hus. Det är någon slags patriotisk vilja inom mig. Om det har blivit min lott i livet att räkna på jobb och hjälpa människor in i arbete, då är det den rollen jag ska ta.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?