1515

Veoneer samtalar med Qualcomm – miljardavgift för att bryta med Magna

Veoneer inleder samtal med Qualcomm efter att den amerikanska teknikjätten la bud på bilsäkerhetsbolaget under torsdagen. Veoneers styrelse menar att Qualcomms bud kan leda till ett ”mer gynnsamt avtal” än det tidigare avtalet med Magna International. Det framgår av ett pressmeddelande.

Att bryta avtalet med Magna kan innebära en miljardkostnad för Veoneer.

Foto:Veoneer

Det var under torsdagen som amerikanska Qualcomm la ett konkurrerande bud, värt 37 dollar per aktie, på bilsäkerhetsbolaget Veoneer VNE SDB -0,92% Dagens utveckling . Erbjudandet var 18 procent högre än de 31,25 dollar per aktie som kanadensiska Magna tidigare erbjudit. 

Nu avser Veoneer att inleda samtal med Qualcomm, det efter att styrelsen bedömt att erbjudandet kan leda till ett ”mer gynnsamt avtal” än avtalet med Magna. 

Det tidigare avtalet med Magna är dock fortsatt bindande, men kan sägas upp före aktieägarnas godkännande av förvärvet. Veoneer kan då ingå ett nytt avtal baserat på ett konkurrerande förslag.

Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau uppgav tidigare i veckan för Di att han anser Qualcoom vara den bättre köparen för Veoneer.

”Helt klart Qualcomm, det är världens största chiptillverkaren mot bilindustrin och blir en otroligt stark marknadskanal för Veoneer. Det ger en otrolig utväxling för bolagets produktportfölj”, sa han.

Även största ägaren AMF och pensionsfondens ägaransvarige Anders Oscarsson tycker att Qualcomms bud var mer rättvist än det tidigare från Magna. 

”Qualcomm är en starkare motpart, de har större muskler att fortsätta utveckla Veoneers teknik. På så sätt tror jag fortfarande att det blir bra för de anställda om Qualcomms bud skulle gå igenom”, sa Anders Oscarsson till Di på torsdagen. 

För att att kunna säga upp avtalet med Magna måste Qualcomms bud resultera i ”slutgiltiga faktiska villkor” för en transaktion som Veoneers styrelse bedömer vara bättre än det tidigare. 

Vidare ska en uppsägningsavgift betalas till Magna om 110 miljoner dollar, motsvarande mer än 950 miljoner kronor, enligt pressmeddelandet.

 


Innehåll från KanthalAnnons

Miljösmart elvärme utklassar fossila bränslen

En elektrisk vagnugn i Kanthal’s eget stålverk i Hallstahammar där man värmer upp göt inför valsning upp till 1300 grader. Anders Björklund, vd på Kanthal.
En elektrisk vagnugn i Kanthal’s eget stålverk i Hallstahammar där man värmer upp göt inför valsning upp till 1300 grader. Anders Björklund, vd på Kanthal.

För att nå sitt mål om fossilfritt stål måste industrin sluta använda fossila bränslen till sina värmeprocesser. Ett alternativ som har funnits länge och som med den senaste tidens klimatfokus har blivit alltmer efterfrågat är elektrisk värme, som har mycket hög verkningsgrad, ger exakt temperaturkontroll och kan ta bort koldioxidutsläppen helt om det kopplas till förnybar el.

Värmeprocesser står för drygt 60 procent av industrins energibehov och nästan 20 procent av den totala globala energikonsumtionen.

– Elektrisk värme kan hjälpa stålindustrin att minska sina utsläpp samtidigt som man får en väldigt hög verkningsgrad. Använder du dig av förnybar el, som vi har god tillgång till i Sverige, kan du komma ner till noll koldioxidutsläpp. Eluppvärmning tar även bort utsläpp av kväve- och svaveldioxider helt, säger Anders Björklund, vd på Kanthal.

En missuppfattning som har funnits är att elektrisk värme inte kan skapa tillräckligt höga temperaturer, men det stämmer inte. 

– Elektrifiering ger en väldigt hög verkningsgrad på upp till 95 procent, och med temperaturer upp till 1850 grader. Avancerade kontrollsystem gör dessutom att du kan få en precis temperaturkontroll, plus minus en grad, samtidigt som el ger en säkrare, renare och tystare produktionsmiljö, säger Anders Björklund.

Ett företag som under flera år samarbetat med Kanthal är Ovako, som de senaste åren har elektrifierat 14 av sina värmebehandlingsugnar.

– Den uppskattade koldioxidbesparingen är cirka 1400–2000 ton per år och ugn. Elektrifieringen har också skapat en stabilare produktion som minskat det dagliga underhållet rejält, förklarar Anders Björklund. 

Elektrisk värme är också en av nycklarna till fossilfri framställning av stål genom en så kallad direktreduktionsprocess. Här samarbetar Kanthal med HYBRIT för att utveckla en elektrisk värmelösning för vätgasen som ska ersätta kol och koks i reduktionen av järnmalm.

– Ambitionen är att utveckla en storskalig värmelösning som kan värma stora mängder vätgas upp till 1000 grader. För oss som jobbar med att göra alla värmeprocesser inom ståltillverkning gröna, är det här en av de svåraste pusselbitarna för att stålet ska kunna produceras helt fossilfritt, säger Anders Björklund.

Om Kanthal

Kanthal är världsledande tillverkare av industriella värmningslösningar. Företaget har en stark tradition av forskning och utveckling i nära samarbete med kunder och deras kompetens sträcker sig över en bred flora av applikationer, från dagens teknik till morgondagens lösningar på globala utmaningar.

www.kanthal.com/electrification 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kanthal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?