ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Venezuela på väg mot humanitär katastrof

  • Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: Ariana Cubillos/TT

Krisdrabbade Venezuela är på väg mot en humanitär katastrof efter att landet missat att betala ett av sina obligationslån, skriver CNN.

Nu riskerar Venezuelas hälsovård och livsmedelsindustri att drabbas hårt efter att tidsfristen för ett av landets obligationslån löpt ut. 

Eftersom Venezuela inte har pengar att betala sina obligationsinnehavare skulle investerare kunna utnyttja landets tillgångar, som i första hand är olja, utanför landets gränser, skriver CNN. Utan de viktiga oljeinkomsterna skulle Venezuelas ekonomi kollapsa.

Samtidigt beskylls regeringen föra att i åratal ha misslyckats med att importera tillräckligt med mat och mediciner till landets invånare. Som ett resultat av detta står venezuelabor i dag i timslånga köer för att få köpa mat och på sjukhuset dör patienter eftersom det saknas resurser. 

Om investerare tar över landets oljeexport kommer bristen på mat och mediciner att öka snabbt, skriver CNN.

Regeringen skyller landets skuld och oförmågan att betala på ett långvarigt ”ekonomiskt krig” som förts av USA. Nyligen införde Trump-administrationen ekonomiska sanktioner mot Venezuela och det statliga oljebolaget PDSVA vilket hindrade banker i USA från att handla eller investera i någon av Venezuelas skulder.

Förutom skulder till obligationsinnehavare är Venezuela skyldig Kina och Ryssland stora belopp. Landet står även i skuld till oljeleverantörer, amerikanska flygbolag och flera andra instanser. 

”Centralbanken har nu bara 9,6 miljarder dollar i reserver eftersom den långsamt har dränerats av år av betalningar”, skriver CNN.

Enligt Rysslands finansminister Anton Siluanov har Venezuela gått med på Rysslands krav när det gäller villkoren för omstrukturering av omkring 3 miljarder dollar av Venezuelas statsskuld. Men än finns ingen information om hur uppgörelsen ser ut. 

 

Tyck till