Annons

Vem betalar 400 miljoner för ett Warhol-porträtt på Mao?

”Det här lär inte den kinesiska ambassadören uppskatta”, kommenterade en vän konsten inne på restaurang Riche vid Stureplan i Stockholm. 

Vi tittade oss runt och såg den leende kinesiske presidenten Xi Jinping försedd med fladdermusöron med texten ”Batman” på alla krogens väggar. 

Foto:Vincent Yu

Fladdermusöronen kändes märkliga med tanke på den rasism som asiater blivit utsatta för i spåren av covid. Affischerna spädde på den typen av fördomar. Men vi släppte tankarna på den provocerande konsten och åt våra rätter. Den kinesiska presidenten är inte folkvald, hans regim har begått ohyggligheter mot minoritetsbefolkningar i Kina. Kinas coronahantering finns det också all anledning att ifrågasätta, resonerade vi. Och framför allt: konsten är fri. 

Men märkligt nog pratade vi inte om färgen på presidentens hud. Den var gul och det är den färg som historiskt använts för att avteckna asiater i bilder med en rasistisk underton. 

Kort efter besöket på den trendiga restaurangen blåste det också upp en storm upp kring affischerna. Kombinationen fladdermusöron och den gula hudfärgen fick den filippinske modeinfluencern Bryan Grey Yambao att se rött. Hans inlägg om rasistisk konst på sociala medier slutade med att Riches konstansvarig liksom graffitikonstnären Iron bad om ursäkt till de som tagit illa vid sig. 

Personligen tycker jag att det var rätt att ta ned konsten. Att använda sig av den stereotypiskt gula färgen år 2020 vittnar om okunskap. 

Men samtidigt kan man då fråga sig varför Andy Warhols porträtt över Mao Zedong, som inte sällan går i en gul ton, inte tolkas som rasistiska i dag. 2015 sålde Sotheby i New York en sådan Mao-målning för 410 miljoner kronor. En förklaring skulle kunna vara att Warhol tryckte Mao i flera olika färger som grönt, grått, rött och blått. Den gula färgen är också återkommande i Warhols konstnärskap. 

Men varför någon är villig att betala så mycket som drygt 400 miljoner kronor för en tavla föreställande en av historiens värsta diktatorer kräver ett annat svar.

 

 

 


Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?