1515
Annons

Vem betalar 400 miljoner för ett Warhol-porträtt på Mao?

”Det här lär inte den kinesiska ambassadören uppskatta”, kommenterade en vän konsten inne på restaurang Riche vid Stureplan i Stockholm. 

Vi tittade oss runt och såg den leende kinesiske presidenten Xi Jinping försedd med fladdermusöron med texten ”Batman” på alla krogens väggar. 

Foto:Vincent Yu

Fladdermusöronen kändes märkliga med tanke på den rasism som asiater blivit utsatta för i spåren av covid. Affischerna spädde på den typen av fördomar. Men vi släppte tankarna på den provocerande konsten och åt våra rätter. Den kinesiska presidenten är inte folkvald, hans regim har begått ohyggligheter mot minoritetsbefolkningar i Kina. Kinas coronahantering finns det också all anledning att ifrågasätta, resonerade vi. Och framför allt: konsten är fri. 

Men märkligt nog pratade vi inte om färgen på presidentens hud. Den var gul och det är den färg som historiskt använts för att avteckna asiater i bilder med en rasistisk underton. 

Kort efter besöket på den trendiga restaurangen blåste det också upp en storm upp kring affischerna. Kombinationen fladdermusöron och den gula hudfärgen fick den filippinske modeinfluencern Bryan Grey Yambao att se rött. Hans inlägg om rasistisk konst på sociala medier slutade med att Riches konstansvarig liksom graffitikonstnären Iron bad om ursäkt till de som tagit illa vid sig. 

Personligen tycker jag att det var rätt att ta ned konsten. Att använda sig av den stereotypiskt gula färgen år 2020 vittnar om okunskap. 

Men samtidigt kan man då fråga sig varför Andy Warhols porträtt över Mao Zedong, som inte sällan går i en gul ton, inte tolkas som rasistiska i dag. 2015 sålde Sotheby i New York en sådan Mao-målning för 410 miljoner kronor. En förklaring skulle kunna vara att Warhol tryckte Mao i flera olika färger som grönt, grått, rött och blått. Den gula färgen är också återkommande i Warhols konstnärskap. 

Men varför någon är villig att betala så mycket som drygt 400 miljoner kronor för en tavla föreställande en av historiens värsta diktatorer kräver ett annat svar.

 

 

 


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?