1515

Vem är Thielska galleriets hemliga finansiär?

Mitt under sommaren kom Thielska galleriet med en för konstmuseet glädjande nyhet. 

Under en längre tid har Thielska galleriet försökt köpa tillbaka sin ståtliga fastighet belägen på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm. Den pampiga bostaden var konstmecenaten Ernest Thiels privatbostad fram till 1924.

Stiftelsen som styr Thielska donerade museibyggnaden till staten på 1980-talet. Kostnaderna för underhåll ansågs då för höga. Men i takt med att hyran skjutit i höjden har stiftelsen velat reversera donationen, vilket staten nu gått med på. 

I mitten av juni godkände regeringen att byggnaden säljs tillbaka för det bokförda värdet som i dag ligger runt 8 miljoner kronor. Detta är långt under marknadspris. Därutöver ställde staten krav på en fond för skötsel och underhåll. 

I ett pressmeddelande berättade Thielska galleriet i början av juli stolt att de tagit emot en donation uppgående till 25 miljoner kronor, pengar som möjliggjorde hela affären.

Thielska skulle äntligen slå sig fritt från Statens fastighetsverk och ”bli sin egen”. Men vad stiftelsen däremot inte vill berätta är vem denna generösa finansiär är. En utlandssvensk som vill vara anonym, skriver museet och hoppas på förståelse. 

Tydligen har personen i fråga också varit aktiv i svenskt näringsliv. För sin trovärdighet bör museet skyndsamt gå ut med vem som donerar så mycket som 25 miljoner kronor. Annars kommer museet aldrig kunna frigöra sig från misstankar om att pengarna luktar illa. 

Det är också förvånande att den svenska staten inte ställt krav på transparens från en institution som årligen får flera miljoner i bidrag från staten. Staten borde också veta vem som egentligen betalar för fastigheten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?