Annons

Vellinge bygger murar för 200 miljoner

I en av Sveriges rikaste kommuner står stora värden på spel. Med två mil av omstridda murar och vallar ska havet hållas i schack och skydda allt från bebyggelse och golfbanor till kulturhistoriska värden.

Falsterbonäset i Skåne ligger riskabelt till när havsnivån stiger. Kommunen vill satsa mångmiljonbelopp på skyddsvallar och murar.
Falsterbonäset i Skåne ligger riskabelt till när havsnivån stiger. Kommunen vill satsa mångmiljonbelopp på skyddsvallar och murar.Foto:Johan Nilsson/TT

I Vellinge kommun, har Skanör och Falsterbo ett mycket utsatt läge. Sett till MSB:s studie kopplat till översvämningsdirektivet kan här stora områden, om inget görs, hamna helt under vatten vid extrema väderförhållanden. 

Vellinge kommun har, tillsammans med konsulter på Sweco SWEC B -0,69% Dagens utveckling , tagit fram en handlingsplan för klimatanpassning. Det handlar ett översvämningsskydd i form av vallar och murar, på drygt 20 kilometer, uppdelat på de tre tätorterna Skanör-Falsterbo, Ljunghusen och Höllviken. Uppdraget är unikt i att Vellinge kommun är första kommun i Sverige som planerar att anlägga skydd mot höga havsnivåer i så här stor skala. Falsterbonäset i Skåne omges av nära 40 kilometer sandstrand.

Falsterbohalvön ligger därmed mycket lågt, till stora delar lägre än två meter över havsnivån.

Vellinge kommun erhöll i maj 2020 tillstånd från mark- och miljödomstolen att anlägga översvämningsskyddet. Domen har därefter överklagats av bland annat länsstyrelsen i Skåne, och den juridiska processen pågår. Under hösten väntas Mark- och miljööverdomstolen ta upp ärendet. 

Erik Andersson leder projektet i Vellinge Kommun och berättar om förberedelser som kommit mycket långt. Nu inväntar kommunen domstolens besked och sedan kan upphandling av entreprenörer inledas. 

”Tekniskt är det här ett okomplicerat projekt. Det är massor som ska på plats och forma barriären mot havet. Det kommer att kosta minst 200 miljoner kronor, vi kommer inledningsvis att söka 60 miljoner från MSB för den första etappen och därefter följa upp när vi är redo för den andra delen. Det finns också möjligheter att söka finansiering från EU”, berättar han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera