Annons

Veidekke lyfter efter rapport och byggbesked

Den norska byggkoncernen Veidekke lyfter på Oslobörsen sedan bolaget släppt bokslut och meddelat om en jättesatsning på bostäder och kontor i Solna.

Det fjärde kvartalets omsättning var 8,8 miljarder norska kronor och resultatet före skatt 437 miljoner, i båda fallen något högre utfall än under det fjärde kvartalet 2016.

Bolaget avslutade året med en rekordstor orderbok om 32,6 miljarder norska kronor, framhöll vd:n Arne Giske i bokslutet. Han lade till att "två tredjedelar av denna kommer till omsättning under 2018".

Vidare meddelades om en utdelningshöjning till 5 norska kronor för 2017, mot 4:50 för 2016.

Resultatet stärktes något mot det fjärde kvartalet 2016 trots att fastighetsutvecklingsdelens resultat sjönk till 114 miljoner norska kronor, från 226 miljoner vilket inkluderade utvecklingsvinster om 40 miljoner norska kronor.

Att Veidekke ändå kunde hålla uppe resultatet berodde på att byggverksamheten ökade omsättningen till 7,4 miljarder (6,9) och resultatet till 254 miljoner norska kronor (185), vilket gav en marginal på 3,4 procent (2,7). Även inom industrisegmentet förbättrades resultatet tydligt till 87 miljoner norska kronor i det gångna kvartalet (34).

Rörande bostadsutvecklingsdelen framhöll bolaget att både svensk och norsk marknad blivit mer "krävande" och att bolaget förväntar sig en lägre försäljning och produktionsstarter framöver. I det fjärde kvartalet sålde bolaget 182 bostäder (297) varav 80 i Sverige (206). Veidekke framhöll att bostadsmarknaderna i Göteborg och Stockholm - Mälardalen präglas av en "påtaglig korrigering".

Samtidigt meddelade bolaget att det köper en tomt från Solna Stad där 52.000 kvadratmeter bostäder, 23.000 kvadratmeter kontor och 4.000 kvadratmeter annan bostadsverksamhet ska byggas.

Veidekke ska självt flytta sitt svenska kontor när den delen av fastigheten står färdig 2022. Byggarbeten ska starta 2020 och de första bostäderna ska stå klara 2024 samtidigt som den angränsande tunnelbanestationen Hagalund slår upp dörrarna.

Veidekke var upp drygt 7 procent till 86:40 norska kronor, kring klockan 12.35 på torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?