ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen 2017

Veidekke-direktör sågar politikerna

  • Foto: TT

Politikerna måste lösa problemen på bostadsmarknaden senast under nästa mandatperiod, annars riskerar man ”förödande konsekvenser”. Det säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke.

Samtidigt delar han ut en rejäl sågning av partiledarna.

De växande problemen på den svenska bostadsmarknaden diskuteras flitigt, så även i Visby under Almedalsveckan. Men ord räcker inte, betonar Lennart Weiss.

”När det politiska systemet inte agerar så drar jag slutsatsen att de inte fullt ut delar riskbedömningen som Finansinspektionen och Riksbanken levererar. Hade man gjort det så hade åtgärder vidtagits”, säger han till Di efter en debatt i ämnet.

Han konstaterar att frågorna om byggande, finansiering, risker och sociala behov måste lösas i ett sammanhang för att det ska ge önskad effekt.

”Det kan inte separeras som nu. Man måste se på helheten. Vi måste fundera på incitamentsstrukturer som gör att alla i kedjan kan bygga upp mer eget kapital. Politiken måste in och ta ett stort delansvar för att hitta svaren”, säger Lennart Weiss.

En helhetslösning måste nås senast under nästa mandatperiod, betonar han.

”Annars finns risker för att myndigheterna vidtar åtgärder med helt förödande konsekvenser, eller att vi får förödande konsekvenser på bostadsmarknaden i termer av klyftor.”

Ett exempel på tänkbara myndighetsåtgärder är Finansinspektionens förslagna skuldkvotsbroms.

”Det skulle göra det ännu svårare för svaga grupper att ta sig in på bostadsmarknaden.”

Han kallar kollapsen av förra årets bostadssamtal för ”en missad chans av kolossala format”. Men uttalanden från politiskt håll under paneldebatten ger honom åtminstone ett uns av förhoppning.

De ekonomiskpolitiska talespersonerna för Moderaterna och Miljöpartiet, Ulf Kristersson respektive Janine Alm Ericsson, pekar båda på behovet av att införa stora åtgärdspaket med blocköverskridande stöd.

”Det försökte vi. Vi kom inte ända fram den gången, men det säger ju inte att vi inte borde försöka igen”, säger Janine Alm Ericsson.

Kristdemokraternas motsvarighet, Jakob Forssmed, säger i sin tur att startlån enligt den norska modellen ingår i den rad av åtgärder som man vill utreda.

Lennart Weiss poängterar att partiernas bostadspolitiska talespersoner redan vet vad som behöver göras, men att utmaningen ligger i att få upp frågan på partiledarnivå.

”Det finns inte en partiledare i riksdagen som har vare sig betydande engagemang eller kunskap i bostadsfrågan. Det i sig är ett problem. Det som utlöste den stora fastighetskrisen på 90-talet var ogenomtänkta politiska beslut. Det finns viss risk att det kan ske igen.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer