1515
Annons

Veckans bästa och sämsta aktier

Den senaste veckan blev en relativt händelserik historia på världens aktiemarknader när volatiliteten gjorde comeback i spåren av den senaste turbulensen kring USA:s president Donald Trump. Här är aktierna som gick bäst och sämst.

Bild:Jesper Frisk/Colourbox

Efter att ha gått som tåget den senaste tiden passade Stockholmsbörsen på att ta en mindre andningspaus. När veckans handel summerades hade det breda OMXSPI-indexet backat 1,3 procent medan OMXS30 sjönk 1,1 procent.

Mot strömmen gick forskningsbolaget Hansa Medical som lyfte 21,3 procent. Aktien bjöd på en stigande kurs samtliga fem dagar och krönte veckan med en uppgång på 7,1 procent på fredagen.

Veckans avslutande uppgång kom efter att bolaget meddelat att EMA beviljat bolagets ansökan om tillgång till myndighetens utvärderingsprocess för prioriterade läkemedel för läkemedelskandidaten Ides.

Även betaltjänstebolaget Seamless Distribution hade gott om ånga i börsmaskinen och steg med 16,9 procent. Bolaget meddelade på tisdagen att de har för avsikt att notera dotterbolaget SDS på First North under innevarande kvartal vilket fick aktien att lyfta med 6,5 procent.

I andra änden av spektrat hittar vi trafiksäkerhetsbolaget Sensys Gatso som backade med 17,3 procent. Bolaget meddelade på torsdagen att de avbryter ett program för hastighetsövervakning i Iowa vilket väntas föra med sig att intäkterna för 2017 blir 16,6 miljoner kronor lägre än prognostiserat.

Inte heller inkassobolaget Intrum Justita hade någon rolig vecka och aktien backade med 13,5 procent. Det stora raset inträffade på torsdagen efter att Intrum Justitia och Lindorff öppnar upp för avveckling av diverse verksamheter för att blidka EU-kommissionen som hade synpunkter på konkurrenssituationen efter den tilltänkta fusionen av bolagen.

https://infogr.am/veckans_basta_och_samsta_aktier_19_maj

Kan undvika stadsflytt – utreder möjligheten att fylla ut ny gruva

Kiruna. När gruvan i Kiruna byggs ut nästa gång är det inte säkert att det behövs en ny stadsflytt. LKAB utreder möjligheten att fylla ut nästa gruva. 

”Tekniskt är det möjligt”, säger Hans Engberg, forskningschef på LKAB. 

Hans Engberg, forskningschef på LKAB.
Hans Engberg, forskningschef på LKAB.Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera