1515

Veckan som gick: Corona-skräck, oljebråk och total börskollaps

Börsmörker, corona-pandemi och oljebråk. Vi lämnar en av tidernas mest dramatiska nyhetsvecka bakom oss. Här är några av de viktigaste händelserna från veckan som gått.

Foto:Richard Drew

Sverige växlar ned

Butikshyllor gapar tomma sedan svenskar börjat bunkra mat.
Butikshyllor gapar tomma sedan svenskar börjat bunkra mat.Foto:Anders Wiklund/TT


Allt fler mindre företag gör som sushistället på hörnan och stänger på grund av coronaviruset. Hur slår det mot Sveriges ekonomi? En parallell är den två veckor långa storkonflikten i maj 1980 då facket tog ut 100.000 personer i strejk och arbetsgivarna kontrade med att försätta 700.000 i lockout. Den månaden föll industriproduktionen med 20 procent. Månaden efter steg den med lika mycket. Sannolikt blir coronaeffekten mer utdragen men förhoppningsvis inte lika intensiv. Här hittar du hela veckans nyheter och analyser om Coronaviruset

 

Oljepriskollaps och supercontango

Foto:Jacob Ford

 
Gruffet mellan oljestormakterna Saudiarabien och Ryssland fick råoljepriset att på några dagar rasa med 40 procent till 33 dollar per fat på förväntningar om att marknaden kommer att översvämmas av billig olja. En mardröm för oljebolagen, särskilt skuldsatta amerikanska skifferoljebolag. Men för Sverige, flyg- och plast- och andra oljekonsumerande bolag och ägare av tankfartyg är det bingo. Det är det också för handlare som nu kan köpa råolja, lagra den och låsa in en vinst genom att sälja den på termin. För första gången är terminspriserna till och med mer än 10 dollar högre än spotpriserna ett så kallat supercontango.

Spökar 38:an på börsen igen?

Foto:Jan Collsiˆˆ / TT /


Fredagen den 13 blev inte det börsmörker som vidskepliga hade fruktat. Men kanske är det en annan siffra som spökar igen – 38:an. Det aktuella börsraset sedan 19 februari är kusligt likt det som var under börskraschhösten 1987. Då vände det inte förrän efter att OMXSPI-indexet fallit med 38,4 procent. Vid blixtraset när Ryssland och hedgefonden LTCM krisade 1998 backade kurserna med 38,6 procent och under den tredje nedgångsvågen vid den svenska kostnads-, finans- och valutakrisen hösten 1990 föll kurserna 38,6 procent. 

Sveriges olyckligaste investerare

Foto:arne-andersson, arne-andersson


Är du Stockholmsbörsens mest olycklige placerare? Då gick du för att par veckor in tungt i hotell, italienska skulder och oljebolag. Sedan börstoppen den 19 februari har virusskräcken och oljepriskollapsen sänkt aktierna för oljebolagen Enquest, IPC och Lundin Petroleum, hotellbolagen Scandic Hotels och Pandox och skuldindrivaren Intrum med över 50 procent. Det är värst på börsen. Annars har det mesta fallit synkroniserat som det brukar i paniklägen. Samvariationen bland OMXS30-bolagen har i genomsnitt varit över 90 procent räknat på dagsrörelser. När det skedde vid fallen 2006, 2011, 2015 och 2016 var det bara efter 2015 som det inte var ett bra köpläge på ett års sikt. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?