Annons

Vd:n storsålde inför emission: "Deltar inte i spekulationen"

Aktietorgslistade Amnode ska genomföra en nyemission inför ökande ordervolymer. Nyligen sålde vd:n aktier för flera miljoner kronor, men han viftar bort kritiken på marknaden.

”Emissionen flaggade vi för redan i somras”, säger Lars Save till Di.

Bild:Richard Drew/TT

Metallbearbetningsbolaget meddelade på onsdagsmorgonen att man ska genomföra en nyemission med företrädesrätt för bolagets aktieägare om 13,1 miljoner kronor, avhängigt godkännande vid en extra bolagsstämma.

Emissionskursen är satt till 0,15 kronor, och nuvarande aktieägare har företräde till en ny aktie per befintlig. Som mest emitteras 87.223.852 nya aktier.

Aktien faller med 13,4 procent till 0,19 kronor vid klockan 11.00 på onsdagen.

Skälet är delvis att man behöver öka rörelsekapitalet inför nästa års ökade ordervolymer,

”En ökning i orderingång på 30 procent binder rätt mycket rörelsekapital – det slukar likviditet”, säger Lars Save.

Kapitalet är även ämnat att möjliggöra investeringar i produktionsutrustning för att kunna sänka kostnader för underhåll och produktionsstörningar.

I mitten av oktober sålde vd:n 6,2 miljoner av sina 8,2 miljoner aktier, för omkring 2,3 miljoner kronor, vilket möts av kritik i sociala medier i skuggan av morgonens emissionsbesked.

”Jag kan förstå det, men jag deltar inte i den där spekulationen. Emissionen flaggade vi för redan i somras – vi sa att vi skulle göra en emission under fjärde kvartalet. Så det finns inget samband mellan de två sakerna”, säger Lars Save.

Han upprepar att situationen när han sålde var väldigt speciell, sett till volymerna som handlades i aktien.

”Det omsattes omkring 90 miljoner aktier i stället för 100.000 aktier per dag. Det var en exceptionell situation, så försäljningen hade inget med emissionen att göra.”

Innan handeln sköt i höjden meddelade bolaget att man tecknat ett leveransavtal med en ny global kund.

”Då flaggade vi väldigt tydligt för att man inte skulle inteckna de finansiella effekterna för tidigt. Det var vårt försök att lägga lite olja på vågen, men marknaden har ju en tendens att överdriva”, säger Lars Save

Vd:n betonar att Amnodes styrelse gör de åtgärder som behövs ”för bolagets och samtliga aktieägares bästa”.

”Det här är normalt i en industriverksamhet, men det är väl inte det chattarna pratar om. Det är väl spekulationer om upp- och nedgångar och taktikrace. Det har jag varken ork eller tid för.”

Du delar alltså inte uppfattningen att din storförsäljning innan emissionsbeskedet ser illa ut?
”Nej, absolut inte. Varför då? Vi levererar det vi har sagt att vi ska göra. Vi ska göra en emission för att finansiera den order vi har släppt. Vi driver en business, inte en aktiehandel.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?