Annons

Vd:n reste i privatplan – med ett tomt reservplan i släptåg

Den tidigare vd:n för amerikanska industrijätten General Electric ville försäkra sig om att komma i tid på sina affärsresor. Bakom hans privatplan flög därför ytterligare ett, utan passagerare, som reserv, skriver Wall Street Journal.

Jeff Immelt.
Jeff Immelt.Bild:TT

GE:s nya vd John Flannery är i full färd med att försöka kapa bolagets kostnader, och sänkte vinstprognosen för året i rapporten som släpptes på fredagen.

Den tidigare vd:n Jeff Immelt, som satt på posten i 16 år, tycks knappast ha haft kostnadssidan i fokus när han reste för bolagets räkning.

Enligt WSJ använde han två privatplan på sina affärsresor världen över, där det tomma planet utgjorde ett alternativ om planet han själv flög i råkade ut för tekniska problem.

Vanan var givetvis vare sig särskilt ekonomisk eller miljövänlig, varpå flygplansbesättningarna blev tillsagda att inte prata öppet om de två planen.

För att göra upplägget mer diskret brukade planen även parkeras en bra bit ifrån varandra.

En talesperson för GE har bekräftat att de bägge planen användes ”vid begränsade tillfällen för säkerhets- eller affärskritiska skäl”.

I september meddelade GE att man ska sälja sin privatplansflotta, som en del i kostnadsbesparingarna.

General Electric redovisade under fredagen ett justerat resultat per aktie på 0:29 dollar för det tredje kvartalet 2017. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 0:50 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

Intäkterna var 33,5 miljarder dollar. Väntat här var intäkter på 32,5 miljarder dollar.

Det framgår av rapporten för det tredje kvartalet.

Innehåll från NeurolearnAnnons

Så kommer ni igång blixtsnabbt med AI-kvalitetssäkring

Visuell och sensorisk kvalitetssäkring är ett område där AI kan ge mycket stora vinster. När människor blir trötta eller gör felbedömningar jobbar Neurolearns plattform istället mycket snabbt och ger säkra resultat.

– Vi erbjuder en kombination av kundanpassade lösningar och standardiserade moduler där startsträckan är extremt kort, säger Helena Söderström, VD.

Inom industrin har kvalitetssäkring alltid varit en nyckel till framgång. Än idag görs kontrolleras kvaliteten huvudsakligen av mänskliga operatörer. Men det mänskliga ögat, och även fingrarna, har sina begränsningar. Människor blir trötta och kan göra olika bedömningar om av vad som är rätt kvalitet. Det tar också tid att lära upp operatörer och vid sjukdom kan kvalitetssäkringen bli lidande. Dessutom handlar det ofta om monotona arbeten som det är svårt att rekrytera personal till.

Kamera och sensor

Neurolearn erbjuder en AI-baserad plattform för visuell och sensorisk kvalitetssäkring. Plattformen säljs med olika moduler för kontroll av en mängd olika parametrar inom väldigt olika branscher; masktätheten hos ett tyg, fläckar på papper, repor i metall, att temperaturen i en process är rätt eller att en sprayflaska inte läcker - bara för att nämna några. 

– Vår målgrupp är framför allt tillverknings- och processindustrin, men vi har även haft kunder inom bland annat film och jordbruk, säger Helena.

Helhetserbjudande

Neurolearn samarbetar med kameraexperter, sensorexperter och systemintegratörer och kan därför hjälpa kunderna med både hård- och mjukvara.

– Ibland vill kunden att vi bygger ett system från grunden, ibland vill de ha en standardiserad produkt för att kontrollera kvalitet. Med vår plattform kan de komma igång mycket snabbt. En pilotkund som varit med och utvecklat plattformen är Mondi i Örebro som producerar extrusionsbelagt papper. Deras VD, David Karlsson säger:

– Vi hoppas att applikationen kan ge ökade insikter gällande defekter och avvikelser vilket kommer att resultera i ökad kvalitet på slutprodukten vi skickar till kunden. Internt kommer applikationen bland annat resultera i mindre materialspill, ökad detekterbarhet samt effektivare upplärning av nya operatörer.

Sveriges bästa AI-experter

Företaget är sprunget ur universitetet i Örebro och har mycket hög kompetens.

– Det är många som pratar om AI, men få som verkligen kan omsätta det i praktiken. Vi har faktiskt några av Sveriges främsta experter här i företaget och i vårt nätverk, avslutar Helena.

Om Neurolearn

Neurolearn startades av två forskare på Örebro Universitet. Syftet med företaget är att föra ut forskningskompetens och innovationer inom AI till nytta för samhälle och företag. 

Idag är vi 9 personer som jobbar hel- eller deltid i företaget. Vi samarbetar med Karlskoga Automation som också är delägare i bolaget utöver grundarna och nyckelpersoner i företaget. 

Mer information finns på www.neurolearn.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Neurolearn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera