ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vd:n om prognosmissen: ”Sådana här saker tar tid”

  • Jørgen Madsen Lindeman. Foto: Oskar Omne

Svagare försäljningstillväxt än förväntat inom e-sportverksamheten tvingade MTG att dra ned omsättningsutsikterna för helåret. MTG-aktien fick rejält med stryk och är på måndagseftermiddagen ned 12 procent. 

”Det är fortfarande en ung sport och sådana här saker tar tid”, säger vd:n Jørgen Madsen Lindeman.

Kvarvarande MTG fick ett annat mottagande på halvårsrapporten än tv-delen Nordic Entertainment Group, som knoppades av från MTG i mars. I förra veckan blev avknoppningen vinnare på Stockholmsbörsen med en uppgång på 6,5 procent efter att ha rapporterat sin första hela kvartalsrapport som fristående företag.

MTG, som numera efter avknoppningen framför allt består av e-sport- och spelverksamheter, föll däremot tvåsiffrigt efter att halvårsrapporten presenterats på måndagsmorgonen. Bolaget sänkte årets omsättningsprognos från en organisk omsättningsökning på 15 procent under 2019 till 8–12 procent. 

Under andra kvartalet ökade omsättningen 11 procent till 1.117 miljoner kronor, varav 7 procentenheter av ökningen skedde organiskt och 4 procentenheter berodde på valutaeffekter. Resultatet före avskrivningar steg under det gångna kvartalet till 39 miljoner kronor jämfört med en förlust på 67 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Till skillnad från omsättningsprognosen hölls vinstprognosen fast från första kvartalet, det vill säga en rörelsemarginal på ”ensiffrig ebitda-marginal i mittspannet”.

Vad är det som gör att du skriver ned omsättningsprognosen?
”E-sport är en fantastisk publik framgång. Däremot går det långsammare än förväntat att få igång intäkterna från annonsörer och partners”, säger Jørgen Madsen Lindeman, och fortsätter:

”Vi behöver professionalisera den kommersiella biten inom e-sport genom att exempelvis förlänga planeringshorisonten och ge annonsörer och sponsorer tid att planera sina marknadsaktiviteter. Dessutom ska vi öka våra satsningar på att synliggöra värdet av de höga tittarsiffrorna för annonsörer. Det är fortfarande en ung sport och sådana här saker tar tid.”

När det gällde omsättningen för e-sportdelen ökade den under kvartalet med 8 procent till 441 miljoner kronor. Det var dock en lägre ökningstakt än under första kvartalet, då omsättningen steg med 15 procent. Inte heller resultatet från den omtalade e-sporten gick i rätt riktning under kvartalet. Den justerade rörelseförlusten försämrades nämligen till 55 miljoner kronor från 50 miljoner under kvartalet. 

Det är bättre fart på MTG:s spelverksamhet, som har växt kraftigt sedan köpet av tyska Innogames 2016. Under kvartalet ökade omsättningen för speldelen med 19 procent till 648 miljoner kronor och affärsområdets rörelseresultat steg kraftigt till 186 miljoner kronor från 115 miljoner. 

För aktiemarknaden anses dock e-sportverksamheten ha störst strukturellt värde och därför var det omsättnings- och resultatmissen i detta affärsområde som orsakade kursfallet. Måndagens kraftiga kursnedgång betydde att MTG-aktien har fallit med 20 procent de senaste drygt tre månaderna, sedan avknoppningen av Nordic Entertainment Group.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer