Annons

Vd:n om budet på Sportamore: Kan spara 100 miljoner årligen

Stordriftsfördelar och Sportamores automatiserade logistiklösning var vad som fick Footway att lägga ett bud på branschkollegan.

”Generellt kommer det vara viktigt att vara större och starkare tillsammans”, säger Footway Groups vd Daniel Mülbach till Di TV om budet. 

Foto:Filip Erlind

Han refererar till tänkta stordriftsfördelar som ska bidra till att behålla lönsamheten, men tror även att förvärvet kan bidra till att hålla igång utvecklingstakten för att kunna expandera till nya länder. 

”Tittar man specifikt på den här affären så är det lite olika bitar som respektive bolag utvecklat och blivit duktiga på. Tillsammans tror vi att vi kan lägga ihop de sidorna”, säger Daniel Mülbach.

Enligt honom har Sportamore jobbat med att automatisera logistiken och lagt mycket tid och resurser på den anläggning de utvecklat. 

”Vi är lite i fasen att vi ska ta en del större beslut kring hur vi ska bygga vår logistik för att få den skalbar på europisk basis. Det arbete som Sportamore har lagt ner utgör en bra plattform för båda bolagen att bygga vidare på tillsammans. Det är en rätt stor del av rationalen.” 

Daniel Mülbach påpekar också att Footway i dag finns på 24 marknader och tror att det finns bra potential i att få ut Sportamore och hela det bolagets sortiment på alla Footways aktiva marknader. 

Helt framme i analysen kring precis vilka ekonomiska fördelar affären ger, är han inte ännu. I den första analys som gjorts finns den största potentialen i att få ihop logistiken på något sätt. 

”Det är rätt mycket pengar i logistiken och våra verksamheter har en hög returnivå, så man tjänar mycket på stora volymer och en gemensam utveckling i det. Vår initiala analys visar på att det är i storleksordningen 100 miljoner kronor på årsbasis som finns i besparingsmöjlighet.”

Enligt Footway ställer sig de största ägarna i Sportamore, J3 Brunkeberg Invest, Tajete och Kalin Setterberg positiva till den industriella logiken bakom erbjudandet och det erbjudna vederlaget som motsvarar cirka 439 miljoner kronor. 

Erbjudandet värderar varje aktie i Sportamore till 45,28 kronor och består av en kombination av stamaktier i Footway och kontanter. Sportamores aktie steg omedelbart till budnivån, för att sedan falla tillbaka något. För ungefär ett år sedan handlades aktien för 96 kronor. 

Sportamores styrelseordförande Jan Friedman, som också är storägare via J3 Brunkeberg invest, är sparsam med kommentarerna kring budet eftersom han är upptagen under måndagen. 

”Eftersom budet innehåller en aktiekomponent i Footway måste vi först göra en due dilligence av bolaget innan styrelsen i Sportamore kan ta ställning och rekommendera budet”, meddelar han dock. 

Footway group steg nästan 10 procent under måndagen. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Småföretagarnas RiksförbundAnnons

Småföretagen håller världen snurrande

Småföretagare står för över 90 procent av svenskt näringslivs företagande. En sektor som skapar fyra av fem nya jobbtillfällen och som är grunden för den svenska välfärden. Ändå är klimatet tufft och Småföretagarnas Riksförbund menar att det måste skifta till att bli mer småföretagarvänligt.

Småföretagarnas Riksförbund är en organisation av småföretagare, för småföretagare. Syftet är att lyfta småföretagarnas behov i den allmänna debatten och målet är att det ska vara enkelt, tryggt och lönsamt att driva företag i Sverige.

– Att inte satsa på småföretagen är att inte satsa på välfärd och jobbtillfällen. Aspekter som krånglig regelefterlevnad och byråkrati, höga skatter och ett sjuklöneansvar som är ohållbart försvårar för småföretagarna och klimatet måste ändras, säger Peter Thörn, Förbundsordförande och (med-)grundare till ett 10 tal småföretag. 

Småföretagarvänlig attityd

Det är Sveriges regering och riksdag som sätter spelreglerna för småföretagare och riktlinjerna tolkas av myndigheterna. Småföretagarnas Riksförbund vill att tolkningarna görs på ett mer småföretagarvänligt sätt och att attityden från alla som interagerar med småföretag, från tjänstemän till riksdagspolitiker, ändras.

– En del av vårt arbete är att åka runt i våra kommuner och diskutera behovet av en positiv inställning och interaktion till småföretagarna med lokala politiker. En annan viktig del i vårt arbete är att stötta förbundets medlemmar med förmåner och tjänster som skapar en bra och trygg grogrund för småföretagare, säger Peter. 

Vad innebär det att vara medlem?

Att driva företag är roligt men även komplext och för att underlätta i vardagen har förbundet skapat förmåner och tjänster som underlättar, uppdelade i tre grupper:

Enklare - förmåner som underlättar bokföring och hjälp att komma i kontakt med rätt personer för administrativa tjänster bland annat.

Tryggare - försäkringar som till exempel företagsförsäkring för trygghet under arbetet samt pensionsförsäkring som gör att du är trygg på ålderns höst.

Lönsamt - ramavtal har förhandlats fram kring bland annat telefoni, friskvård, transport och resor för ökad lönsamhet.

– Kärnan hos oss är att man deltar i engagemanget för att lyfta småföretagarnas röst i landet. Genom att vi går samman i ett förbund kan vi kommunicera en gemensam stark röst och vilja så att även den lilla företagarens behov hörs, berättar Peter. 

Tryggt att driva företag

För småföretagare kan försäkringar kännas som en värld av snåriga val. Därför har Småföretagarnas Riksförbund tagit fram lösningar för bland annat tjänstepension, privatvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring i ett trygghetspaket.

– Det finns många olika lösningar, leverantörer och finstilt text att gå igenom för att vara säker på att försäkringen blir rätt. Vi har tagit fram alternativ som är unikt anpassade för just småföretagande. Till exempel är tjänstepensionen vi har förhandlat fram enkel och optimerad för just småföretagare, säger Peter. 

Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund står man inte ensam om något oförutsett händer. Allt från företagsförsäkring till sakförsäkring och tjänstepension är framtaget för att passa småföretagare och göra vardagen enklare, lönsammare och tryggare.

– Vi förhandlar för alla våra medlemmar vilket innebär att vi har försäkringslösningar som är prisvärda. Det går inte att som enskild företagare få lika bra skydd för mindre pengar någon annan stans idag, säger Peter. 

Har du frågor om vad vi står för och vad det innebär för dig som egenföretagare att vara medlem? Tveka då inte att kontakta oss. Tel:+4642342850, info@smaforetagarna.se, www.smaforetagarna.se 

Mer från Småföretagarnas Riksförbund

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Småföretagarnas Riksförbund och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?