1515

Vd:n allt viktigare på svenska jobb

Framsynta och lyhörda högstachefer är särskilt viktiga för att folk ska trivas på jobbet visar en ny undersökning. Men till och med mönster-vd:n har svårt att motivera oss efter ett par år. 

Svenskarna ställer allt högre krav på sina chefer och tröttnar fortare på sina arbetsuppgifter.

Det visar en undersökning av analysföretaget Netigate, som låtit över 10.000 anställda från nära 100 svenska företag och organisationer svara på frågor om sin arbetssituation.

Bara en dryg tredjedel av de tillfrågade säger att de skulle rekommendera sin arbetsgivare till andra, trots att nästan 70 procent uppger att de trivs på jobbet.

”Man är mindre lojal än nöjd”, konstaterar Alexandra Drottler på Netigate.

Allra nöjdast är genomsnittssvensken i början.

”Då har man hittat rätt och gjort ett aktivt val”, säger Alexandra Drottler, som beskriver första halvåret på en ny arbetsplats som en smekmånadsperiod.

Sedan blir det tradigare, många tröttnar redan efter 12 månader.

”Efter det första anställningsåret sker en dramatisk minskning i både nöjdhet och lojalitet”, konstaterar Netigate.

Då är det extra viktigt med bra chefer, visar undersökningen – särskilt i företagens topp. Vd:ns förmåga att engagera och motivera väger tungt.

”Förtroendet för organisationens högsta chef är viktigast för att medarbetarna ska vara nöjda”, konstaterar Netigate.

Det hänger delvis ihop med att svenska arbetsplatser blivit mindre hierarkiska på senare år.

”De anställda kräver mer”, säger Alexandra Drottler.

”Tidigare har arbetsgivaren dikterat villkoren men nu är det nästan så att arbetstagarna tagit över makten”.

Då ställs även högre interna krav på vd:n – inte minst vad gäller möjligheterna att utvecklas på jobbet.

Omkring 40 procent av de tillfrågade uppger att företaget eller organisationen de jobbar på inte tar kompetensutvecklingen på allvar.

Även i stress- och hälsofrågor får arbetsgivarna ris. Noterbart är att de som jobbat längst är mest kritiska.

Här har ”många organisationer stora utmaningar”, slår undersökningen fast.


Innehåll från WWSCAnnons

Så kan nya miljövänliga supermaterial utvinnas ur vanlig skog – svensk forskning världsledande

Fönsterglas av genomskinligt trä och möjlighet att i tillverkningen av plast ersätta olja med trä, det är några av de nya möjligheter som svensk skog kan erbjuda, visar forskning vid Wallenberg Wood Science Center, WWSC. 

– Svensk skog har en enorm potential för framtiden men det kräver att vi utvecklar ny kompetens. Det gör vi här, säger Eva Malmström, professor på KTH och föreståndare för WWSC. 

Under 2020 stod den svenska skogsnäringen för ett exportvärde av 145 miljarder kronor och sysselsatte 115 000 människor. 

Samtidigt hårdnar konkurrensen från andra länder, som kan ha skog som växer 10 gånger snabbare. 

WWSCs verksamhet syftar till att slå vakt om Sverige som en ledande nation inom forskning och utveckling av skogsnäringen och att bidra till ökad hållbarhet.

Bygga dator av trä

En komponent i trä med stor potential är lignin. 

– Det forskas mycket kring lignin för många olika applikationer. I en ideal värld förutspår man till exempel att många beståndsdelar i en dator kan ersättas med komponenter från trä. Där är lignin en viktig del för att kunna bygga funktionalitet, säger Eva Malmström.

En drivande faktor i arbetet är också kopplad till diskussionen om plast.

– Plast börjar bli allt mer bannlyst och då utgör skogen en möjlig råvarukälla för att skapa ett mer hållbart material som kan ersätta konventionella plastmaterial, säger hon.

Starkare och bättre material

I flera andra pågående projekt arbetar forskarna på WWSC med små fibrer, så kallad nanocellulosa. Med dessa kan man skapa material som är starka, vattentåliga, brandsäkra och optiskt transparenta, alltså genomskinliga. De skulle till exempel kunna användas i funktionella fönster och byggelement.

– Skogsindustrin står inför stora utmaningar men också nya möjligheter. Då behövs nya kunskaper och kompetenser. WWSC är ett internationellt erkänt center där flera av världens ledande forskare inom området är verksamma. Här bedriver vi också utbildning av nya forskare i vad som kallas WWSC Academy. De ska nu vara med och ta skogsindustrin genom transformationen för att möta kommande utmaningar, avslutar Eva Malmström. 

Om WWSC

WWSC startade 2009 genom en donation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, med syfte att utveckla nya material från träd, samt kunskap och kompetens för ett hållbart samhälle. WWSC är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan KTH, Chalmers och LiU som engagerar ca 100 forskare och 50 doktorander.

Läs mer på www.wwsc.se 

 

Mer från WWSC

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med WWSC och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?