Annons

Vd:ns sista dag: Latour miljardköper amerikanskt bolag

Under Jan Svenssons sista dag som vd för Latour meddelar investmentbolaget att man köper det amerikanska bolaget Custom Leathercraft, CLC. Som en effekt av köpet förväntas Latours nettoskuld öka med drygt 1 miljard kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Jan Svensson gör i dag sin sista dag som vd för Latour, efter 16 år på posten. Han efterträds av Johan Hjertonsson.
Jan Svensson gör i dag sin sista dag som vd för Latour, efter 16 år på posten. Han efterträds av Johan Hjertonsson.Foto:Ann Jonasson

Köpet sker genom Latour LATO B -0,09% Dagens utveckling s helägda dotterbolag Hultafors Group, som tillverkar yrkeskläder och verktyg, och förutsätter godkännande från amerikanska myndigheter. Tillträde förväntas ske under september.

CLC är baserat i Los Angeles och beskrivs av Latour som en ”branschledande designer, utvecklare och marknadsförare av verktygsbärare (t.ex. verktygsbälten och verktygsväskor), personlig skyddsutrustning (t.ex. knäskydd och handskar) och produkter inom outdoor kategorin.” 

Bolaget grundades 1983 och produkterna marknadsförs under varumärket CLC i USA och Kuny’s Leather i Kanada. CLC har cirka 60 anställda och under 2018 uppgick nettoomsättningen till 53 miljoner dollar, motsvarande drygt 510 miljoner kronor. Lönsamhetsnivå låg enligt Latour väl i linje med Hultafors Group. På Latours hemsida framgår att Hultafors Group omsatte 2,4 miljarder kronor under 2018, med ett rörelseresultat på 375 Mkr. Det motsvarar en rörelsemarginal om 15,6 procent.

”Vi är mycket glada över det här förvärvet eftersom vi är övertygade om att CLC kommer vara en betydande del av pusslet för att realisera vår Nordamerikastrategi. CLC har en enastående meritlista i branschen när det gäller förstklassiga produkter, kvalitet och innovation vilket gör att bolaget kommer passa väl in i Hultafors Group” säger Ole Kristian Jødahl, vd på Hultafors Group AB i pressmeddelandet.

”Hultafors Group kommer att passa utmärkt för CLC, med tanke på dess produktportfölj med ledande varumärken, dess goda rykte bland professionella användare samt dess befintliga kunder”, säger Ron Pickens, vd för CLC.

Som en effekt av förvärvet förväntas nettoskulden (exkl. IFRS 16) i Latour öka med drygt 1,0 miljarder kronor, jämfört med nettoskulden per sista juni 2019 som kommunicerades i delårsrapporten för andra kvartalet 2019. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?