1515

Vd:n om budet på Sportamore: Kan spara 100 miljoner årligen

Stordriftsfördelar och Sportamores automatiserade logistiklösning var vad som fick Footway att lägga ett bud på branschkollegan.

”Generellt kommer det vara viktigt att vara större och starkare tillsammans”, säger Footway Groups vd Daniel Mülbach till Di TV om budet. 

Foto: Filip Erlind

Han refererar till tänkta stordriftsfördelar som ska bidra till att behålla lönsamheten, men tror även att förvärvet kan bidra till att hålla igång utvecklingstakten för att kunna expandera till nya länder. 

”Tittar man specifikt på den här affären så är det lite olika bitar som respektive bolag utvecklat och blivit duktiga på. Tillsammans tror vi att vi kan lägga ihop de sidorna”, säger Daniel Mülbach.

Enligt honom har Sportamore jobbat med att automatisera logistiken och lagt mycket tid och resurser på den anläggning de utvecklat. 

”Vi är lite i fasen att vi ska ta en del större beslut kring hur vi ska bygga vår logistik för att få den skalbar på europisk basis. Det arbete som Sportamore har lagt ner utgör en bra plattform för båda bolagen att bygga vidare på tillsammans. Det är en rätt stor del av rationalen.” 

Daniel Mülbach påpekar också att Footway FOOT B -1,21% Dagens utveckling i dag finns på 24 marknader och tror att det finns bra potential i att få ut Sportamore och hela det bolagets sortiment på alla Footways aktiva marknader. 

Helt framme i analysen kring precis vilka ekonomiska fördelar affären ger, är han inte ännu. I den första analys som gjorts finns den största potentialen i att få ihop logistiken på något sätt. 

”Det är rätt mycket pengar i logistiken och våra verksamheter har en hög returnivå, så man tjänar mycket på stora volymer och en gemensam utveckling i det. Vår initiala analys visar på att det är i storleksordningen 100 miljoner kronor på årsbasis som finns i besparingsmöjlighet.”

Enligt Footway ställer sig de största ägarna i Sportamore, J3 Brunkeberg Invest, Tajete och Kalin Setterberg positiva till den industriella logiken bakom erbjudandet och det erbjudna vederlaget som motsvarar cirka 439 miljoner kronor. 

Erbjudandet värderar varje aktie i Sportamore till 45,28 kronor och består av en kombination av stamaktier i Footway och kontanter. Sportamores aktie steg omedelbart till budnivån, för att sedan falla tillbaka något. För ungefär ett år sedan handlades aktien för 96 kronor. 

Sportamores styrelseordförande Jan Friedman, som också är storägare via J3 Brunkeberg invest, är sparsam med kommentarerna kring budet eftersom han är upptagen under måndagen. 

”Eftersom budet innehåller en aktiekomponent i Footway måste vi först göra en due dilligence av bolaget innan styrelsen i Sportamore kan ta ställning och rekommendera budet”, meddelar han dock. 

Footway group steg nästan 10 procent under måndagen. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?