1515
Annons

Vd:n hänger löst: ”Marknaden hade nog bytt ut honom redan nu”

Investerarnas tålamod med Nordeas vd Casper von Koskull börjar tryta och det krävs operativa förbättringar om han ska sitta kvar.

”Aktiemarknaden hade nog gärna bytt ut honom redan nu men bolagets styrelse tänker nog mer långsiktigt”, säger Di:s reporter Anders Hägerstrand i veckans avsnitt av Analyspodden.

Foto:Joey Abrait

På torsdagen kunde Di rapportera att missnöjet med Nordeas NDA SE +0,23% Dagens utveckling koncernledning växer bland tunga investerare och att stora förändringar står för dörren. En av de Nordea-toppar som hänger löst är finanschefen Christopher Rees.

Anledningen till missnöjet är Nordeas svaga operativa utveckling som resulterat i en usel avkastning för aktien.

”Siffrorna i Nordeas första kvartalsrapport var riktigt dåliga och banken har både kostnads- och intäktsproblem”, säger Di:s Anders Hägerstrand i veckans Analyspodden.

Samtidigt har det redan skett förändringar för Nordea. Christer Gardells aktivistfond Cevian har klivit in som ägare och banken har dessutom en ny styrelseordförande i Torbjörn Magnusson, som tagit sig an det nya uppdraget med kraft.

”Det kommer att hända väldigt mycket i Nordea det här året, det kan jag lova”, säger Anders Hägerstrand.

Dessutom diskuteras EQT EQT -2,01% Dagens utveckling :s jätteköp av Nestlés hudvårdsverksamhet som riskkapitalbolaget betalar drygt 97 miljarder kronor för. EQT gör köpet tillsammans med Abu Dhabis statliga investeringsfond ADIA och den kanadensiska pensionsfonden PSP.

Men i Analyspodden varnas det för att börsen i allt högre grad får lämna plats riskkapitalaktörer.

”Det har blivit svårare och svårare att vara på börsen med regler och rapporteringskrav att förhålla sig till. Att vara på börsen har tyvärr börjat kosta lite för mycket i tid och pengar”, säger Di:s analytiker Johan Wendel.

 


Nischbanken vinnare på mer konsumentlån

Ökad efterfrågan på lån i inflationens spår och läge att sälja Haldex efter budet. Di:s experter tipsar också om en köpvärd och en aktie att låta bli i veckans avsnitt av Analyspodden. 

 

Veckans kortvecka på börsen saknar inte dramatik. Torsdagens besked om att ECB flaggade för höjning av räntan med 0,25 procentenheter i juli, och öppnar för en större höjning i september om inte inflationen minskar, fick börserna i Europa på fall. Att centralbanken i början av juli minskar obligationsköpen är något att hålla koll på. ECB kan behöva gå varsamt fram med tanke på skillnader i statliga finanser hos länderna i eurozonen. 

”Detta är något som kan prägla debatten framöver. Räntan på en italiensk tioårig statsobligation är 3,6 procent och 1,4 procent för en tysk. Risken finns att man oroar sig för en eurokris i repris”, säger Di:s analytiker Ulf Petersson i veckans avsnitt av Analyspodden. 

En effekt kan bli att företag som tidigare lånat på obligationsmarknaden flyttar krediter till bankerna. Samtidigt kan inflation och stigande räntor minska hushållens konsumtionsutrymme, vilket bäddar för ökat intresse för konsumentlån. 

”Vi har redan sett att svenska konsumentlån ökade i april jämfört med tidigare månader. Detta är något som kan gynna nischbankerna”, säger Di:s analytiker Agnetha Jönsson. 

I onsdags lade SAF-Holland ett bud på Haldex. Priset på 66 kronor per aktie motsvarar en premie på 46,5 procent per aktie jämfört med tisdagens stängningskurs. Med hänsyn taget till genomförd nyemission är budet runt 1 miljard lägre än det var när samma köpare var inblandad i budstrid om Haldex 2016. Trots att hedgefonden KL Special Opportunities Master Fund, köpt 10,05 procent och därmed tagit en corner, tror Ulf Petersson inte att det är läge att spekulera i ett högre bud. 

”Chansen är god att budet går igenom, men cornern ökar osäkerheten. Priset är ganska skäligt och aktien är inte värd att köpa på dagens 65,50 kronor. Att spekulera i ett högre bud är en riskfylld affär”, säger han. 

Han avråder också från att köpa Boozt som kom med vinstvarning i veckan. Även om värderingen har kommit ner en bit finns risk för ytterligare nedvärdering. Agnetha Jönsson tar fasta på trenden med ökad efterfrågan på konsumentlån och lyfter fram Resurs Holding som en köpvärd aktie med hög direktavkastning. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?