ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vd Lemne lämnar Svenskt Näringsliv

  • Foto: Oskar Omne

Carola Lemne slutar som vd för Svenskt Näringsliv.

”Jag har inte tänkt att bli pensionär på det här jobbet, det är varken bra för organisationen eller personen”, säger hon.

På torsdagskvällen samlades Svenskt Näringsliv styrelse för ett möte. Efteråt gick vd Carola Lemne ut med beskedet att hon lämnar sin post som hon haft sedan början av 2014 då hon efterträdde Urban Bäckström.

”Vi vill att det ska vara en öppen process”, förklarar hon att beskedet kommer sent på torsdagen.

Beslutet kommer efter en diskussion med Fredrik Persson som väntas att bli vald till ordinarie ordförande vid stämman i maj. 

"Jag sa när jag började att jag inte tänkte vara kvar längre än till 2020", säger Carola Lemne som fyller 60 i år.

Men nu blir det inte så, utan hon slutar så fort en efterträdare är på plats, vilket ska ske senast våren 2019. Hon avfärdar att det skulle handla om en konflikt mellan vd och blivande ordförande, eller att hennes avgång hänger ihop med turbulensen då Leif Östling avgick efter sitt famösa ”Vad fan får jag”-uttalande.

”Det här är verkligen inget dramatiskt”, understryker hon och förklarar avgången med att det 2020 väntar en avtalsrörelse som kräver en långsiktig vd.

Carola Lemne avfärdar risken för att hon blir en ”lame duck” i sin roll som avgående vd.

”Jag tror den risken är liten, vår organisations hållning ändrar sig inte för att jag snart ska sluta. Vi har tydliga planer för hur vi ska jobba under valåret, och vi har god framförhållning”, säger Carola Lemne som hoppas på en karriär som styrelseproffs framöver.

Svenskt Näringsliv har ett 50-tal medlemsorganisationer som i sin tur representerar 60.000 medlemsföretag.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies