1515
Annons

Vd Lemne lämnar Svenskt Näringsliv

Carola Lemne slutar som vd för Svenskt Näringsliv.

”Jag har inte tänkt att bli pensionär på det här jobbet, det är varken bra för organisationen eller personen”, säger hon.

Foto:Oskar Omne

På torsdagskvällen samlades Svenskt Näringsliv styrelse för ett möte. Efteråt gick vd Carola Lemne ut med beskedet att hon lämnar sin post som hon haft sedan början av 2014 då hon efterträdde Urban Bäckström.

”Vi vill att det ska vara en öppen process”, förklarar hon att beskedet kommer sent på torsdagen.

Beslutet kommer efter en diskussion med Fredrik Persson som väntas att bli vald till ordinarie ordförande vid stämman i maj. 

"Jag sa när jag började att jag inte tänkte vara kvar längre än till 2020", säger Carola Lemne som fyller 60 i år.

Men nu blir det inte så, utan hon slutar så fort en efterträdare är på plats, vilket ska ske senast våren 2019. Hon avfärdar att det skulle handla om en konflikt mellan vd och blivande ordförande, eller att hennes avgång hänger ihop med turbulensen då Leif Östling avgick efter sitt famösa ”Vad fan får jag”-uttalande.

”Det här är verkligen inget dramatiskt”, understryker hon och förklarar avgången med att det 2020 väntar en avtalsrörelse som kräver en långsiktig vd.

Carola Lemne avfärdar risken för att hon blir en ”lame duck” i sin roll som avgående vd.

”Jag tror den risken är liten, vår organisations hållning ändrar sig inte för att jag snart ska sluta. Vi har tydliga planer för hur vi ska jobba under valåret, och vi har god framförhållning”, säger Carola Lemne som hoppas på en karriär som styrelseproffs framöver.

Svenskt Näringsliv har ett 50-tal medlemsorganisationer som i sin tur representerar 60.000 medlemsföretag.


Zelenskyj uppmanar företag att komma till Ukraina

Företag som helt lämnar Ryssland är välkomna till Ukraina och få del av den massiva uppbyggnad som behövs när kriget är över.

Det sa den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj med tydlig adress till de globala företagsledarna när han invigningstalade – på länk förstås – på toppmöte i Davos i Schweiz.

Volodymyr Zelenskyj talade på länk inför en fullsatt publik på toppmötet i Davos.
Volodymyr Zelenskyj talade på länk inför en fullsatt publik på toppmötet i Davos.Foto:Markus Schreiber/TT

Det dröjde en stund, men så satt han där, i sin gröna t-shirt, på skärmen i den fyllda kongresshallen i Davos inför höjdare från näringsliv, politik men också från EU, FN, Nato och en rad andra institutioner. 

Att han tycker att insatserna för hans land hittills inte varit tillräckliga var tydligt. 

”Definitivt inte. Vi måste ha nya verktyg. Vi stoppar den ryska armén men hade vi behövt göra det om ni hade lyssnat tidigare, om sanktioner genomförts snabbare? Jag är säker på att det inte är så”, sa han. 

Han uttryckte tacksamhet mot invånare som pressat sina regeringar men också företag att vidta åtgärder, men säger att det dröjt alldeles för länge. Den ryska aggressionen, den ryska arméns råstyrka som han talade om, var tydlig redan 2014. 

”Vi är tacksamma nu, men om den pressen kommit redan då, hade Ryssland gjort detta då? Jag är säker på att svaret på den frågan också är nej”, sa Volodymyr Zelenskyj. 

Han vill se betydligt mer sanktioner: totalstopp för rysk olja, sanktioner mot alla ryska banker och inte som nu vissa utvalda, och att all handel med Ryssland upphör.  

”Maximal effekt är möjligt om sanktionerna är maximala, och det skulle visa alla länder som vill invadera sina grannar exakt vad som händer då”, sa han och varnade för att de ryska krigsförbrytelserna inspirerar andra likasinnade.

Mot näringslivet riktade han hopp och hot. Att bli förknippad med dessa krigsbrott drabbar företagen, sa han. Men för de som helt lämnar den ryska marknaden öppnas nya möjligheter i Ukraina.  

”Era varumärken, era marknader kommer att stärkas. Vi erbjuder er möjligheten att ta del av uppbyggnaden av Ukraina, och behoven är enorma”, sa han. 

”Värden på 500 miljarder dollar har förlorats. Vi måste bygga upp hela städer och industrier”, sa presidenten och öppnade för att partnerländer, eller partnerföretag, kan få ansvar för att bygga enskilda regioner.

Varifrån pengarna ska komma var mer oklart, men han nämnde United 24, den insamlingsfond som Volodymyr Zelenskyj lanserade för ett par veckor sedan och som enligt den ukrainska presidenten ger donatorerna möjligheter i den framtida uppbyggnaden. 

Dessutom borde ryska medel användas, sa han. Pengar som tagits i beslag eller frysts från rysk verksamhet borde gå till dem som har drabbats av kriget. 

”Det finns inget verktyg för detta i världen, det måste vi ha”, sa presidenten och efterfrågade en ny struktur som stöttar länder som är under attack - och det snabbt, inom ett dygn.  

”Om vi hade fått detta direkt i februari hade resultatet inte blivit att tiotusentals dött. Och vi måste få alla vapen vi önskar, inte bara dem vi fått hittills”, sa han. 

På frågan från forumets grundare, Klaus Schwab, hur hans dröm för Ukraina ser ut sa han att han mer tänker på dagens Ukraina. Att han vaknar varje morgon och får höra hur många som förlorat livet under det senaste dygnet. 

”I dag var det 87. Framtiden för Ukraina blir utan dem”, sa han. 

Han varnade för att Ryssland även i framtiden, efter att man besegrats denna gång - något som han sa sig vara säker på skulle bli utgången - kan invasionen upprepas i framtiden. 

”Vi måste ha företag här som inte är rädda för att vara här. En modern, säker nation, med ett starkt näringsliv, en nation som lockar andra. Det är min dröm”, sa Volodymyr Zelenskyj, och fick stående ovationer som aldrig tycktes tystna. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?