1515
Annons

Vd: Fingerprints sparprogram löper enligt plan

Fingerprint Cards, som har gått igenom ett stålbad de senaste två åren, står fast vid budskapet att det inte har något behov av att ta in kapital. De kraftfulla åtgärderna för att sänka kostnadsbasen löper enligt plan, försäkrar bolagets vd Christian Fredrikson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Foto:Joey Abrait

Chefen för biometribolaget vill dock inte ge sig på att ge någon förklaring till varför Fingerprintaktien rekylerat upp rejält den senaste veckan.

En svag marknadsutveckling och hård prispress inom kapacitiva sensorer i kombination med ett skifte i efterfrågan mot lågprissensorer har det senaste året lett till dramatiska försäljningstapp, förluster och negativa kassaflöden för Fingerprint Cards FING B +1,71% Dagens utveckling , vilket skapat en oro på marknaden för att bolaget skulle behöva ta in nytt kapital. 

"Vi ser inget behov av att göra en emission", säger Christian Fredrikson. 

Han hänvisar till att Fingerprints genomförda och pågående kostnadssänkande åtgärder skapar en helt annan utgångspunkt för verksamheten. 

"Vi gör de här kostnadsbesparingarna för att vara ett sunt bolag. Vi tar ut två tredjedelar av våra kostnader samtidigt som vi fortsätter med att vara marknadsledare", säger Christian Fredrikson.

De åtgärder som genomfördes i det första kvartalet i år ska sänka kostnaderna med 360 miljoner kronor under 2018. Fler åtgärder håller nu på att verkställas, som ska spara ytterligare 350 miljoner kronor på årsbasis med full effekt i slutet av fjärde kvartalet. 

Sammantaget ska rörelsekostnadsnivån sänkas till under 400 miljoner kronor på årsbasis vid slutet av 2018.

"Kostnadsprogrammet löper enligt plan. När vi kör 2019 har vi en sådan kostnadsnivå på årsbas."

Blir ni lönsamma då?

"Vi har inte sagt något om när lönsamhet kan uppnås, men självklart tror jag att bolaget ska kunna vara lönsamt och ha ett positivt kassaflöde", säger han.

Räcker de åtgärder ni har informerat om eller behöver ni vidta ytterligare åtgärder?

"Vi har sagt att vi ska vara under 400 miljoner kronor i kostnader och det är mot det målet som vi kör. Vi kommer alltid att vara noggranna med kostnadssituationen."

Efter att det fria kursfallet i FPC-aktien hållit i sig under första halvåret i år bidrog halvårsrapporten till en vändning. Sedan rapportdagen den 19 juli har aktien rekylerat upp med över 100 procent, men hittills i år är kursen fortfarande ned kring 20 procent.

Har det hänt något som kan ligga bakom kursuppgången?

"Jag kommenterar aldrig kursutvecklingen. Vi fokuserar på att driva bolaget enligt vår strategi", säger han.

Läsningen i halvårsrapporten bjöd på en viss stabilisering i försäljningen under andra kvartalet. Det positiva kassaflöde för kvartalet dämpade också emissionsoron på marknaden, vilket kan vara en av förklaringarna bakom lättnadsrallyt i aktien.

"Vi såg en viss typ av stabilisering i den kinesiska marknaden och vi har hållit marknadsandelarna under året. Sedan har vi gått igenom det här med lagerproblematiken och tagit kraftiga avskrivningar", säger han. 

Christian Fredrikson vill dock inte kommentera om den något stabiliserade utvecklingen har fortsatt hittills i det tredje kvartalet. 

Har ni det värsta bakom er?

"Vi har gått igenom en tuff justering som bolag och vidtagit kraftiga åtgärder som vi kommer att köra fram till slutet av året. Jag vill inte börja ropa hej, jag vill att det ska synas i våra siffror", svarar han och tillägger att han fortfarande är optimistisk i sin syn på bolaget: 

"Visst känner jag att vi har fantastiska möjligheter inom biometrin. Vi gör det vi kan för att kunna börja söka tillväxt som bolag igen."

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Kärnkraftsuppstickare siktar högt: ”Intresset är stort”

Intresset för ny kärnkraft i Sverige är stort och just nu förbereds förstudier för ett tiotal nya reaktorer. Det hävdar den nystartade kärnkraftsprojektören Kärnfull Next som laddar för en snabb utbyggnad, något som kräver lagändringar från den tillträdande regeringen.

Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.
Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.Foto:Julia Sjöberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera