1515

Vd: Fingerprints sparprogram löper enligt plan

Fingerprint Cards, som har gått igenom ett stålbad de senaste två åren, står fast vid budskapet att det inte har något behov av att ta in kapital. De kraftfulla åtgärderna för att sänka kostnadsbasen löper enligt plan, försäkrar bolagets vd Christian Fredrikson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Foto:Joey Abrait

Chefen för biometribolaget vill dock inte ge sig på att ge någon förklaring till varför Fingerprintaktien rekylerat upp rejält den senaste veckan.

En svag marknadsutveckling och hård prispress inom kapacitiva sensorer i kombination med ett skifte i efterfrågan mot lågprissensorer har det senaste året lett till dramatiska försäljningstapp, förluster och negativa kassaflöden för Fingerprint Cards FING B -2,41% Dagens utveckling , vilket skapat en oro på marknaden för att bolaget skulle behöva ta in nytt kapital. 

"Vi ser inget behov av att göra en emission", säger Christian Fredrikson. 

Han hänvisar till att Fingerprints genomförda och pågående kostnadssänkande åtgärder skapar en helt annan utgångspunkt för verksamheten. 

"Vi gör de här kostnadsbesparingarna för att vara ett sunt bolag. Vi tar ut två tredjedelar av våra kostnader samtidigt som vi fortsätter med att vara marknadsledare", säger Christian Fredrikson.

De åtgärder som genomfördes i det första kvartalet i år ska sänka kostnaderna med 360 miljoner kronor under 2018. Fler åtgärder håller nu på att verkställas, som ska spara ytterligare 350 miljoner kronor på årsbasis med full effekt i slutet av fjärde kvartalet. 

Sammantaget ska rörelsekostnadsnivån sänkas till under 400 miljoner kronor på årsbasis vid slutet av 2018.

"Kostnadsprogrammet löper enligt plan. När vi kör 2019 har vi en sådan kostnadsnivå på årsbas."

Blir ni lönsamma då?

"Vi har inte sagt något om när lönsamhet kan uppnås, men självklart tror jag att bolaget ska kunna vara lönsamt och ha ett positivt kassaflöde", säger han.

Räcker de åtgärder ni har informerat om eller behöver ni vidta ytterligare åtgärder?

"Vi har sagt att vi ska vara under 400 miljoner kronor i kostnader och det är mot det målet som vi kör. Vi kommer alltid att vara noggranna med kostnadssituationen."

Efter att det fria kursfallet i FPC-aktien hållit i sig under första halvåret i år bidrog halvårsrapporten till en vändning. Sedan rapportdagen den 19 juli har aktien rekylerat upp med över 100 procent, men hittills i år är kursen fortfarande ned kring 20 procent.

Har det hänt något som kan ligga bakom kursuppgången?

"Jag kommenterar aldrig kursutvecklingen. Vi fokuserar på att driva bolaget enligt vår strategi", säger han.

Läsningen i halvårsrapporten bjöd på en viss stabilisering i försäljningen under andra kvartalet. Det positiva kassaflöde för kvartalet dämpade också emissionsoron på marknaden, vilket kan vara en av förklaringarna bakom lättnadsrallyt i aktien.

"Vi såg en viss typ av stabilisering i den kinesiska marknaden och vi har hållit marknadsandelarna under året. Sedan har vi gått igenom det här med lagerproblematiken och tagit kraftiga avskrivningar", säger han. 

Christian Fredrikson vill dock inte kommentera om den något stabiliserade utvecklingen har fortsatt hittills i det tredje kvartalet. 

Har ni det värsta bakom er?

"Vi har gått igenom en tuff justering som bolag och vidtagit kraftiga åtgärder som vi kommer att köra fram till slutet av året. Jag vill inte börja ropa hej, jag vill att det ska synas i våra siffror", svarar han och tillägger att han fortfarande är optimistisk i sin syn på bolaget: 

"Visst känner jag att vi har fantastiska möjligheter inom biometrin. Vi gör det vi kan för att kunna börja söka tillväxt som bolag igen."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?