1515
Annons

Växtvärk tvingade tvåfaldiga Gasellen-vinnaren att tänka om

Klimat och VVS-teknik i Värmland växte snabbt och blev Gasellvinnare två år i rad. Men växtvärk gjorde att företagets delägare bytte fokus, från tillväxt till förvaltning.

”Det gäller att hålla i det man har byggt upp”, säger delägare Anders Torehammar.

Johan T Gustafsson, Anders Torehammar och Rolf Bryntesson på Klimat och VVS-teknik i Värmland.
Johan T Gustafsson, Anders Torehammar och Rolf Bryntesson på Klimat och VVS-teknik i Värmland.Foto:Sofia Röjder

Anders Torehammars rörfirma i Hammarö bytte namn till Klimat och VVS-teknik i Värmland när Rolf Bryntesson och Eric Salomonsson köpte in sig i den 2012. De hade alla tre arbetat på samma större installations- och serviceföretag och hade med sig mycket erfarenhet, kontakter och kunder till det unga företaget.

”Vi expanderade fort, och omsättningen steg kraftigt. Men efter några år var vi tvungna att stanna upp. Vi kände av växtvärk, och vi ville få företaget stabilt”, berättar Anders Torehammar.

”Under uppbyggnadsåren jobbade vi också väldigt mycket, och så mycket orkar man inte jobba i längden.”

De senaste åren har delägarna gått från uppbyggnad och expansion till förvaltning. 

”Vi ville att organisationen skulle sätta sig och vi har bytt hela ekonomisystemet, det klarade inte att vi växte så kraftigt. Det var en stor investering för oss, det tar tid och kraft att hitta något som passar den löpande verksamheten”, säger Anders Torehammar.

2018 fick bolaget också en fjärde delägare, Johan T Gustafsson, som redan var anställd.

”Han kom in och avlastade oss och nu har vi fått till en bra ansvarsfördelning. Nu känner vi oss bekväma i våra roller och avdelningar.”

Företaget är verksamt inom områdena rörinstallationer, ventilation samt styr och övervakning, det vill säga datorsystem som övervakar till exempel ventilations- eller värmesystem, och har sina kunder framför allt i Värmland, men även i Dalsland.

”Vi har vuxit inom länet, vi har dragit oss mot norra Värmland och har nu ett litet kontor i Munkfors.”

Klimat och VVS-teknik var Gasellvinnare i Värmlands län två år i rad, 2014 och 2015. Företagets omsättning steg från 3 Mkr under startåret 2009/2010 till närmare 50 Mkr 2013/2014. Därefter har den legat stabilt runt 65 Mkr varje år.

”Vi har en bra storlek nu med rätt antal personer och en bra balans”, säger Anders Torehammar, som inte har några planer på fortsatt tillväxt i nuläget.

”Givetvis vill vi knyta nya kunder till företaget, men i lugnare takt än vid uppstarten.”

 


Sveriges mest rutinerade utrikespolitiker vaktar sina hemligheter väl

Hans Dahlgren (S) styr den svenska EU-politiken i en tid då det är krig i Europa och EU utmanas av interna strider.

Trots påtryckningar och sanktioner tror EU-ministern, med sina 40 år i utrikespolitiken, att det kommer ta lång tid innan Ryssland förändras politiskt.

”Det är inte så att det står demokrater i kö för att ta över efter Vladimir Putin i Kreml”, säger han i en intervju med Di.

EU-minister Hans Dahlgren har ett CV som sträcker sig till 70-talet och innefattar arbete under fem statsministrar.
EU-minister Hans Dahlgren har ett CV som sträcker sig till 70-talet och innefattar arbete under fem statsministrar.Foto:Jesper Frisk

Om klapprande hörs inifrån EU-minister Hans Dahlgrens (S) kontor på statsrådsberedningen i Adelcrantzska palatset, gå då inte in i rummet.

Antingen sitter statsrådet och skriver ett personligt brev på sin skrivmaskin, av märket Facit.

Eller så skriver han hemlig korrespondens som inte ska kunna spåras på något sätt.

Hur många gånger har han använt skrivmaskinen i år, undrar en frågvis reporter?

Nej, det berättar han förstås inte.

Sveriges mest rutinerade utrikespolitiker, med ett CV som sträcker sig till 70-talet och innefattar arbete under fem statsministrar, vaktar sina och Sveriges hemligheter väl.

Trots omkring femtio år i den politiska sfären, hade han aldrig tänkt ta klivet upp på själva scenen.

Det var inte förrän 2019, då frågan kom från Stefan Löfven, som han tog steget och blev minister.

”Det var inget som jag trodde låg framför mig”, säger Hans Dahlgren när Di sitter ner med honom i Bryssel, där han ska samtala med kollegor inför extramötet i Europeiska rådet i slutet av maj.

Har det gått bra, tycker du?
”Ja, jag trivs med uppdraget.”

Vad är det som gör att du trivs?
”Det är att få arbeta för något man tror på, att åstadkomma resultat genom samarbete. Det är att få träffa många människor, inte bara på sin egen arbetsplats utan också ute i landet och ute i Europa. Och så är det att få göra något helt nytt.”

EU-minister Hans Dahlgren svarar på frågor.
EU-minister Hans Dahlgren svarar på frågor.Foto:Jesper Frisk

På dagordningen i Bryssel står en utfrågning av Ungern, som av flera EU-länder anses bryta mot rättsstatens principer.

Ungern har också börjat trilskas om EU:s sanktioner mot Ryssland och vill inte införa sanktionerna mot rysk olja, om landet inte kompenseras med miljardbelopp eller får undantag.

”Jag tycker att det är rimligt att man tar hänsyn till situationen i olika länder så att det inte drabbar oss inom EU hårdare än vad det drabbar Ryssland, men inget är ju gratis”, säger Hans Dahlgren om Ungerns krav.

Under sin tid som svensk representant i FN:s säkerhetsråd 1997 till 1998 satt Hans Dahlgren bredvid Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som då var Rysslands ständige representant vid FN.

Hans Dahlgren beskriver Lavrov som ”mycket intelligent” och han minns hur ryssen rättade översättarna om de gjorde misstag under samtalen.

Nu har samme Lavrov fört Vladimir Putins krigsagenda.

”Det är uppenbart att det är ett annat Ryssland än det som fanns för ett antal år sedan. Ryssland gör saker nu som vi på det hela taget inte hade trott var möjligt och som ju Ryssland har förbundit sig från att göra, nämligen att gå i krig mot ett demokratiskt land”, svarar Hans Dahlgren på frågan om EU misslyckats i behandlingen av Ryssland innan kriget.

Är du övertygad om att EU-sanktionerna kommer att göra skillnad?
”Jag kan inte förutspå vad som kommer att visa sig vara utfallet i längden. Jag har varit med om andra sanktionsregimer som inte har varit så lyckosamma efter en period. Men just nu ser jag ingen som helst anledning att ändra det här beslutet.”

Hur ser du på det Ryssland som finns kvar efter sanktionerna?
”Jag har inte själv deltagit i så många sådana diskussioner men det är uppenbart att det kommer att ta lång tid innan vi ser ett annat eller ett mer demokratiskt Ryssland. Det är inte så att det står demokrater i kö för att ta över efter Vladimir Putin i Kreml.”

Han har själv uppgett att han var emot EU-medlemskap före Berlinmurens fall, men att han svängde i frågan 1991, när Ingvar Carlsson, som Hans Dahlgren var rådgivare åt, deklarerade att Sverige skulle ansöka om EU-medlemskap.

Nu står han, Socialdemokraterna och Sverige inför ytterligare en tvär sväng i utrikes- och säkerhetspolitiken när Sverige ansöker om medlemskap i Nato.

Hans Dahlgren säger att han själv landade i frågan efter diskussionerna i partiet, men är i övrigt fåordig om sin egen Natoprocess.

”Jag tycker att Magdalena Andersson, efter mötet på söndagen, gav en mycket tydlig, bra sammanfattning av varför partiet har valt den här vägen och det var självklart då för oss i regeringen att gå på samma linje och det var ju ett enhälligt beslut i regeringen som jag också deltog i.”

Var det först när statsministern meddelade partistyrelsens beslut som även du blev övertygad?
”Jag har inte en kronometer som kan säga exakt vid vilken tidpunkt jag bestämde mig för det ena eller det andra, så den frågan tänker jag inte svara på.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?