ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Gasell

Växtvärk tvingade tvåfaldiga Gasellen-vinnaren att tänka om

  • Johan T Gustafsson, Anders Torehammar och Rolf Bryntesson på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Foto: Sofia Röjder

Klimat och VVS-teknik i Värmland växte snabbt och blev Gasellvinnare två år i rad. Men växtvärk gjorde att företagets delägare bytte fokus, från tillväxt till förvaltning.

”Det gäller att hålla i det man har byggt upp”, säger delägare Anders Torehammar.

Anders Torehammars rörfirma i Hammarö bytte namn till Klimat och VVS-teknik i Värmland när Rolf Bryntesson och Eric Salomonsson köpte in sig i den 2012. De hade alla tre arbetat på samma större installations- och serviceföretag och hade med sig mycket erfarenhet, kontakter och kunder till det unga företaget.

”Vi expanderade fort, och omsättningen steg kraftigt. Men efter några år var vi tvungna att stanna upp. Vi kände av växtvärk, och vi ville få företaget stabilt”, berättar Anders Torehammar.

”Under uppbyggnadsåren jobbade vi också väldigt mycket, och så mycket orkar man inte jobba i längden.”

De senaste åren har delägarna gått från uppbyggnad och expansion till förvaltning. 

”Vi ville att organisationen skulle sätta sig och vi har bytt hela ekonomisystemet, det klarade inte att vi växte så kraftigt. Det var en stor investering för oss, det tar tid och kraft att hitta något som passar den löpande verksamheten”, säger Anders Torehammar.

2018 fick bolaget också en fjärde delägare, Johan T Gustafsson, som redan var anställd.

”Han kom in och avlastade oss och nu har vi fått till en bra ansvarsfördelning. Nu känner vi oss bekväma i våra roller och avdelningar.”

Företaget är verksamt inom områdena rörinstallationer, ventilation samt styr och övervakning, det vill säga datorsystem som övervakar till exempel ventilations- eller värmesystem, och har sina kunder framför allt i Värmland, men även i Dalsland.

”Vi har vuxit inom länet, vi har dragit oss mot norra Värmland och har nu ett litet kontor i Munkfors.”

Klimat och VVS-teknik var Gasellvinnare i Värmlands län två år i rad, 2014 och 2015. Företagets omsättning steg från 3 Mkr under startåret 2009/2010 till närmare 50 Mkr 2013/2014. Därefter har den legat stabilt runt 65 Mkr varje år.

”Vi har en bra storlek nu med rätt antal personer och en bra balans”, säger Anders Torehammar, som inte har några planer på fortsatt tillväxt i nuläget.

”Givetvis vill vi knyta nya kunder till företaget, men i lugnare takt än vid uppstarten.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer