1515

Växtvärk tvingade tvåfaldiga Gasellen-vinnaren att tänka om

Klimat och VVS-teknik i Värmland växte snabbt och blev Gasellvinnare två år i rad. Men växtvärk gjorde att företagets delägare bytte fokus, från tillväxt till förvaltning.

”Det gäller att hålla i det man har byggt upp”, säger delägare Anders Torehammar.

Johan T Gustafsson, Anders Torehammar och Rolf Bryntesson på Klimat och VVS-teknik i Värmland.
Johan T Gustafsson, Anders Torehammar och Rolf Bryntesson på Klimat och VVS-teknik i Värmland.Foto:Sofia Röjder

Anders Torehammars rörfirma i Hammarö bytte namn till Klimat och VVS-teknik i Värmland när Rolf Bryntesson och Eric Salomonsson köpte in sig i den 2012. De hade alla tre arbetat på samma större installations- och serviceföretag och hade med sig mycket erfarenhet, kontakter och kunder till det unga företaget.

”Vi expanderade fort, och omsättningen steg kraftigt. Men efter några år var vi tvungna att stanna upp. Vi kände av växtvärk, och vi ville få företaget stabilt”, berättar Anders Torehammar.

”Under uppbyggnadsåren jobbade vi också väldigt mycket, och så mycket orkar man inte jobba i längden.”

De senaste åren har delägarna gått från uppbyggnad och expansion till förvaltning. 

”Vi ville att organisationen skulle sätta sig och vi har bytt hela ekonomisystemet, det klarade inte att vi växte så kraftigt. Det var en stor investering för oss, det tar tid och kraft att hitta något som passar den löpande verksamheten”, säger Anders Torehammar.

2018 fick bolaget också en fjärde delägare, Johan T Gustafsson, som redan var anställd.

”Han kom in och avlastade oss och nu har vi fått till en bra ansvarsfördelning. Nu känner vi oss bekväma i våra roller och avdelningar.”

Företaget är verksamt inom områdena rörinstallationer, ventilation samt styr och övervakning, det vill säga datorsystem som övervakar till exempel ventilations- eller värmesystem, och har sina kunder framför allt i Värmland, men även i Dalsland.

”Vi har vuxit inom länet, vi har dragit oss mot norra Värmland och har nu ett litet kontor i Munkfors.”

Klimat och VVS-teknik var Gasellvinnare i Värmlands län två år i rad, 2014 och 2015. Företagets omsättning steg från 3 Mkr under startåret 2009/2010 till närmare 50 Mkr 2013/2014. Därefter har den legat stabilt runt 65 Mkr varje år.

”Vi har en bra storlek nu med rätt antal personer och en bra balans”, säger Anders Torehammar, som inte har några planer på fortsatt tillväxt i nuläget.

”Givetvis vill vi knyta nya kunder till företaget, men i lugnare takt än vid uppstarten.”

 


Innehåll från TylöskogAnnons

Hållbart och flexibelt genom hela kedjan - från skog till terminal

Tylöskog säljer massaved och bioenergi till nordeuropeiska massabruk och värmeverk. Med sitt unika läge och egna hamnar är bolaget en flexibel partner som har en garanterat trygg kedja från skog till upphämtning på hamnterminal. 

Tylöskog startades 1989 och till en början importerades massaved från Ryssland, de baltiska staterna och Tyskland till Sverige. Därefter har verksamheten drivits framåt med framförallt massaved och bioenergi från Lettland. 1992 startade Tylöskog det lettiska bolaget Laskana, tillsammans med en lettisk partner och idag är bolaget ett av de största skogsbolagen i Lettland. Bolagets framtidsvision är att bli den största aktören i Lettland och de är på god väg då de redan idag är den mest flexibla leverantören i Östersjöområdet. Företaget har expanderat sin skogsservice kraftigt och är idag en av de största på den lettiska marknaden. 

– Vi har gått från att vara ett rent tradingbolag till att nu äga egen skog, avverka skogen samt sköta all logistik i Lettland själva. Idag har vi 20 lastbilar, flera avverkningsgrupper, både mobila och fasta flishuggar, men även egna hamnkranar på vår hamnterminal dit kunden kommer med båt för att hämta materialet, säger Jon Ruthström, VD. 

Fullcertifierad och svensk standard 

Tylöskog erbjuder skogstjänster där de sköter både den egna skogen samtidigt som de även hanterar skog åt, framförallt svenska, stora investerare. Den skogliga verksamheten sköts efter internationell standard och bolaget är fullcertifierade med FSC®, PEFC™ och SBP.

– Vi ser det som en självklarhet att både vara fullcertifierade och att skogen brukas på rätt sätt. Skogsbruk är en långsiktig verksamhet och med det i åtanke måste man fundera på hur man sköter sin skog både ekonomiskt och hållbart, säger Jon Ruthström.

Hållbar helhet hela vägen

Att leveransen är hållbar hela vägen kan kontrolleras då Tylöskog vet vad som händer genom hela kedjan, från skog till hamnterminal. Helheten innebär en helt annan leveranssäkerhet och kapade mellanhänder ger en ekonomisk fördel från start.  

– Vi är en stor aktör med ett stort utbud som kan anpassa oss efter kundbehov. Vi har placerat oss på en gammal flottbas i Lettland och hamnen är dimensionerad med stora ytor och väldigt bra infrastruktur. På de stora ytorna kan vi lagra material åt våra kunder och hamnen är isfri, vilket är användbart när man vill leverera på vintern. Vårt läge och vår flexibilitet mot kunden är helt klart några av våra starka konkurrensfördelar, säger Jon Ruthström.

Om Tylöskog

Tylöskog har mer än 30 års erfarenhet av handel med timmer, massaved, pellets och energiflis.

Vi levererar årligen 250 000 m3fub massaved och 200 000 mt energiflis till våra samarbetspartners. Vi har kunder i princip alla länder i norra Europa.

www.tyloskog.se

 

Mer från Tylöskog

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tylöskog och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?