Annons

Växande virusutbrott hotar valet i Hongkong

Hongkongs regering kan komma att skjuta upp parlamentsvalet den 6 september till följd av en ökning i antalet coronafall i staden.

Det skulle vara ett stort nederlag för den prodemokratiska oppositionen – som ifrågasätter att pandemin skulle vara anledningen.

Foto:Kin Cheung

Virusspridningen i Hongkong har ökat den senaste månaden och hårda restriktioner har åter införts i staden. Från och med onsdag är munskydd obligatoriskt utomhus och sammankomster om fler än två personer förbjudna.

”Vi står på branten till ett storskaligt samhällsutbrott, vilket kan leda till en kollaps av våra sjukhussystem och kosta liv, speciellt bland de äldre”, säger Carrie Lam, Hongkongs högsta politiker, i ett uttalande på onsdagen.

Nu uppger källor för Hongkongs public service-bolag RTHK att valet kan komma att skjutas upp till nästa år.

Den demokratiivrande sidan vann en jordskredsseger i lokalvalet förra året. Ett försenat val skulle vara ett stort nederlag för den prodemokratiska oppositionens försök att få till en historisk majoritet i kölvattnet av den nya säkerhetslag som Peking har infört i den särskilda administrativa regionen.

Lagen har fått bred kritik från flera håll och lett till att länder som Storbritannien, Kanada och Australien skrotat sina utlämningsavtal med Hongkong.

Uppgifterna om valet får kritik från en av de främsta demokratiaktivisterna i Hongkong, Joshua Wong.

”Att använda pandemin som ursäkt för att skjuta upp valet är definitivt en lögn”, skriver han på Twitter.

Ett annat finansiellt centrum, Singapore, som har större smittspridning än Hongkong, höll val tidigare i juli.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?