ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Växande trend med delat kontor

  • Foto: Colourbox

Nu öppnar coworking-kontoret GT30 i Stockholms innerstad. Etableringen är en del av en global trend där ensamföretagare och småföretag delar lokaler.

Nästa vecka slår ”kontorsklubben” GT30 upp portarna i centrala Stockholm. Totalt kommer det finnas plats för 500 personer i lokalerna. De som hyr platser i fastigheten kommer ha tillgång till bageri, restaurang och gym.

”Vi vill att det mesta ska finnas, utom sängar. Kommer man till jobbet klockan 06.00 är bageriet öppet. Restaurangen är öppen till midnatt. Det blir ett levande hus dygnet runt”, säger delägaren Eric Spongberg som tidigare drivit hotell i Alperna.

Tanken är att företag som hyr in sig i lokalerna ska få tillgång till allt som hör ett kontor till, som reception och mötesrum, utan att själv behöva sköta administrationen.

En del medlemmar hyr fasta platser, medan andra får slå sig ned där det passar för dagen. Tanken är inte bara att företagare och entreprenörer ska ha någonstans att jobba. Grundarna av GT30 hoppas också att hyresgästerna ska börja göra affärer med varandra.

”Tanken är att tydligt försöka sammanföra många olika branscher under ett och samma tak, för att hitta bra nätverkseffekter och affärsnytta för alla inblandade. Alla medlemmar hos oss ska vara medvetna om vad de andra företagen gör”, säger Eric Spongberg.

Liknande ställen har de senaste åren dykt upp på flera håll i Sverige. Utvecklingen är en del av en global trend där antalet coworking-kontor ökar kraftigt år för år.

Inom techbranschen är det vanligt förekommande, liksom bland frilansande kreatörer. Det brukar talas om ”coffice” eller ”hoffice”, vilket innebär att en grupp samlas och arbetar tillsammans på ett kafé eller hemma hos någon.

Samtidigt försöker nu kommersiella företag återskapa samma miljö. USA-baserade We Work är med 152 kontor i 36 städer ett av branschens mest kända företag.

I Sverige har flera kapitalstarka investerare lockats till coworking-sektorn. Convendum drivs bland annat av flera personer från musikbranschen och Klarna-grundaren Niklas Adalberth ligger bakom Norrsken House i gamla Spårvagnshallarna i Stockholm.

Det är inte längre bara ensamjobbare som söker sig till mer kollektiva kontorsalternativ.

”Det här sättet att arbeta sprider sig till traditionella branscher. Konsulter och jurister vågar sitta på det här sättet. Det senaste skiftet vi ser nu är att vi också får förfrågningar för företag som är 30–50 personer”, säger Eric Spångberg.

Susanna Toivanen, docent i sociologi vid Stockholms universitet, har ägnat en stor del av sin forskning åt framtidens arbetsplatser. Hon menar att det är två parallella trender som bidrar till alltmer flexibla kontorslösningar.

Dels handlar det om arbetsgivarna.

”De vill framtidssäkra sina lokaler och bygga in en flexibilitet om verksamheten förändras. Man vill kunna ändra på lokalerna snabbt eller till och med använda dem till helt andra ändamål”, säger Susanna Toivanen.

Ekonomiskt innebär det en mindre risk för företagen att hyra in sig i ett coworking-kontor än att skriva på ett kontrakt i tre år.

”Kontorsyta, särskilt i storstäderna, är dyr. Man vill inte hyra mer yta än vad man egentligen behöver. Då är den här typen av kontor ändamålsenliga”, säger Susanna Toivanen.

Förändringar på arbetsmarknaden har också stor betydelse för hur människor arbetar. De tillfälliga anställningarna blir fler och många människor startar eget och jobbar som konsulter. Folk har också andra krav på jobbet i dag.

”Att det här fenomenet poppat upp handlar också om att man vill ha nya arbetsformer. Många känner att de levererar bättre om de får arbeta i ett annorlunda sammanhang”, säger Susanna Toivanen.

Baksidan är att det kan vara svårt att få lugn och ro i ett öppet kontor. En annan reaktion hon har märkt i sin forskning är att många upplever att en del av det sociala sammanhanget försvinner i kontor där man saknar en fast arbetsplats.

”Man är van att prata med sina närmaste kollegor och många tycker att det blir tomt och lite ensamt när man hamnar bredvid olika människor varje dag. Socialt stöd är väldigt viktigt för hälsa och prestation”, säger Susanna Toivanen.

Allt tyder dock på att trenden är här för att stanna. Marknaden har bestämt sig för att flexibla kontor är framtiden. Därtill kommer digitaliseringen.

”Tekniken innebär att man verkligen kan jobba var som helst och det börjar slå i genom på allvar nu. Det är en av anledning till att vi ser den här trenden”, säger Susanna Toivanen.

Tyck till