1515
Annons

Växande klyftor bland pensionärer

Nästa år höjs den genomsnittliga pensionen med 260 kronor per månad. Men samtidigt växer klyftan mellan rika och fattiga pensionärer. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

 

Bild:Colourbox

2017 höjs inkomst- och tilläggspensionen med 2,8 procent, vilket motsvarar i snitt 300 kronor i månaden före skatt. Totalt 1,4 miljoner av Sveriges 2,1 miljoner pensionärerna påverkas av höjningen.

”När man tittar på kronorna kanske man inte tycker att det är så mycket. Men jämför man med ökningen av prisbasbeloppet så är det en reell ökning”, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Pensionärerna med lägst pension, garantipension, får dock nöja sig med prisbasbeloppets ökning på 1,1 procent, vilket i snitt innebär 86 kronor mer i månaden. Det gör att klyftorna mellan de med låg respektive medelhög och hög pension ökar nästa år.

”När inkomstutvecklingen ökar blir inkomstspridningen större. När det går dåligt för ekonomin är det tvärtom, då är det bättre utveckling för de med värdesäkrade pensioner”, säger Ole Settergren.

Det gör också kvinnliga pensionärer till nästa års förlorare, eftersom gruppen är överrepresenterad bland dem som enbart eller till viss del har garantipension.

Spara till pensionen: Hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

Gällande premiepensionen kan pensionärerna glädjas eller sörja nästa år beroende vilket val de har gjort. De med premiepension i fondförsäkring får se en ökning på i snitt 4,1 procent, motsvarande 21 kronor mer i månaden.  Pensionärer som lagt premiepensionen i den traditionella försäkringen får i stället räkna med en minskning på 12,5 procent.

”Det beror på att vi har ändrat den så kallade förskottsräntan i beräkningen av pensionerna, från 3 till 1,75 procent. Orsaken till att vi har gjort den ändringen är det låga ränteläget”, säger Ole Settergren.

Hans råd till den som är missnöjd med sin pension och vill göra något åt det är enkelt:

”Det enda man kan göra själv är att arbeta som pensionär, vilket ganska många gör.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?