ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vattenodling – en växande trend

  • Foto: Emil Malmborg
  • Foto: Emil Malmborg
  • Foto: Emil Malmborg
  • Foto: Emil Malmborg
  • Foto: Emil Malmborg

Odlingssugna stadsbor har många skäl att välja vatten i stället för jord i sina lådor.

Det säger Niklas Hjelm som skrivit en bok om fördelarna med vattenbaserad, så kallad hydroponisk, odling.

För ett par år sedan såg Niklas Hjelm ett program om en trend i New York, där människor börjat odla egna grönsaker i fönstren. De använde vatten i stället för jord vilket visade sig ha många fördelar i en storstad.

”Jag blev fascinerad av hur enkelt det var och vilka häftiga installationer man kunde göra med alla växter och lådor. Så jag började experimentera hemma och blev fast, min odlingskarriär hade börjat!”

Niklas Hjelm drog i gång föreningen Hemmaodlat som med bland annat kurser verkar för att fler ska börja odla hemma.

I höstas tog han tjänstledigt från sitt jobb som webanalytiker och började studera till trädgårdsingenjör i skånska Alnarp. Och i dagarna släpps hans bok ”Hydroponisk odling – köksträdgård utan jord”, en slags handbok i hur man kan odla hemma, med vatten som bas.

”Jag vill med boken visa att det är en rolig och förlåtande form av odling som inte kräver några förkunskaper. Har man väl installerat ett system är det bara att köra. Ett annat, kanske större syfte med boken är att öppna människors ögon för vilken enorm utmaning det är att producera mat och inse att vi alla är det av ett kretslopp som vi måste vara rädda om.”

Hydro betyder vatten och ponic betyder arbeta, bägge orden kommer från grekiskan. Hydroponiskt odling bygger alltså på att växter växer lika bra i ’arbetande vatten’ som i jord, så länge de får sina behov av ljus, värme, vatten och näring tillgodosedda. Växterna kan planteras direkt i vatten eller i ett substrat av annat material än jord, till exempel lecakulor. Tekniken är egentligen uråldrig, till exempel tror man att de hängande trädgårdarna i Babylon var hydroponiska.

Under andra världskriget utvecklades tekniken för att försörja amerikanska trupper i Sydostasien med grönsaker. Utvecklingen de senaste decennierna har drivits på av cannabisodlare som tvingas odla sina olagliga varor i källare eller hemliga rum.

Men nu har hydroponisk odling inte bara blivit rumsrent utan till och med en trend bland hemmaodlare i västvärlden, inte minst bland stadsbor.

”Det finns så många fördelar med att odla i vatten. Man slipper bära jord upp och ned till en lägenhet och behöver inte så mycket utrymme, en balkong räcker bra. Skötseln är också enklare, du kan till exempel resa bort några veckor eftersom växterna sköter sig själva. En annan fördel är att växterna växer snabbare.”

Gröna bladväxter som sallader och olika kryddor lämpar sig allra bäst för hydroponisk odling. Men de står för en ganska liten del av människans totala kostintag där till exempel vete, potatis och rotfrukter väger betydligt tyngre.

”Hydroponisk odling i hemmen kommer inte att rädda världssvälten. Men jag menar att det ändå för med sig mycket positivt. De mesta gröna bladväxterna i våra butiker importeras från länder med dålig arbetsmiljö och där besprutning med gifter är en självklarhet. Jag tror att människor som börjar odla själva börjar tänka till kring vår matförsörjning. Jag ser hur de slutar slänga mat och börjar tänka efter vilka varor som de plockar på sig i matbutiken.”

Samtidigt som trenden med hydroponisk odling är ny som fritidssysselsättning för privatpersoner är den desto mer väletablerad hos kommersiella växthusodlare. Det finns också en del spännande startupbolag som nischat sig på den här typen av odling.

Men det börjar också sprida sig till helt nya typer av spelare. Ett initiativ från Ikea, som också säljer hydroponiska system i sitt sortiment, är att möbeljätten ska placera containrar intill sina varuhus med hydroponiska system för att bli självförsörjande på gröna bladväxter i sina restauranger.

Niklas Hjelm spår att många restauranger och hotell i storstäderna kommer hänga på den här trenden, kanske även de stora matvarukedjorna.

”Tänk dig ett växthus med odlingar på taket på en Ica-affär. De skulle slippa transporter, slippa förpackningar och kunna erbjuda nyttigare och godare grönsaker. Framför allt skulle de kunna skapa ett engagemang bland sina kunder som själva får se var deras mat kommer ifrån”, säger Niklas Hjelm samtidigt som han visar runt i sin bostad i Lomma.

Vattenkrukorna är utplacerade lite överallt, beroende på ljus och temperatur. Några finns på balkongen, andra inomhus. Han häller näring i vattnet, ställer in lamporna ovanför växterna och förklarar att med olika näringsämnen, temperatur och ph-värde går det att styra smaken på grönsakerna. En slanganordning förser de växter som är placerade i lecakulor med vatten. Helt enkelt ser det inte ut.

”Visst finns det en viss nördfaktor kring hydroponisk odling, många som är med i vår förening är tekniskt intresserade personer som gillar själva systemen. ’En 40-årig man som gillar att odla chili’ är väl stereotypen. Men underlaget breddas snabbt, till exempel finns det ett stort intresse bland äldre som vill fortsätta att odla, trots att de flyttat till ett äldreboende.”

Niklas Hjelm berättar också att det just nu utvecklas många standardiserade lösningar för att förenkla odlandet.

”Jag tror att det kommer att bli lika naturligt med odlingsskåp hemma som det är med en diskmaskin. En slags ’vitvara’ som fungerar som en helt automatiserad odlingslösning där man bara häller på frön och näringsämnen på särskilda ställen – och ut kommer grönsaker.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies