1515
Annons

Vattenfalls vd dömer ut Jacob Wallenbergs kärnkraftsvädjan

Investeringar i kärnkraft eller vindkraft delar svenskt näringsliv. Nu dömer Vattenfalls vd Anna Borg ut Jacob Wallenbergs vädjan om fler svenska reaktorer för att lösa energifrågan.

Vattenfalls vd Anna Borg och Investors ordförande Jacob Wallenberg.
Vattenfalls vd Anna Borg och Investors ordförande Jacob Wallenberg.

Det var i SVT:s intervjuprogram 30 minuter som Investors INVE B +0,93% Dagens utveckling ordförande Jacob Wallenberg tydlig tog ställning för ny kärnkraft. Han gick till och med så långt att han kunde tänka sig att vara med och finansiera.

”Du behöver vattenkraft och du behöver kärnkraft för att ha garanterad el även när det inte blåser och inte är sol”, sa Jacob Wallenberg bland annat i tv-programmet. 

Statligt ägda Vattenfall, som totalt äger tio reaktorer varav fem är i drift, har dock en annan uppfattning om hur energifrågan ska lösas. Under lördagen publicerade DN ett debattinlägg från Vattenfalls vd Anna Borg där hon uttrycker en annan åsikt i ämnet.

”Ny kärnkraft är osannolik under de närmaste 10–15 åren. Det det tar lång tid att få ett nytt storskaligt kärnkraftverk på plats. Dessutom är dagens tillgängliga teknik dyrare att bygga än alternativen. Fram till mitten av 2030-talet är det framför allt vindkraft som kommer att möta de ökade elbehoven”, skriver Anna Borg bland annat.

Av Vattenfalls tio kärnkraftsreaktorer finns sju i Sverige (fyra på Ringhals där två är i drift och tre på Forsmark) och resterande tre i Tyskland (Brunsbüttel, Krümmel och en minoritetsandel i Brokdorf) som är under avveckling.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?