Annons

Vattenfalls hårda krav hotar utlösa konkurser: ”Helt sjukt”

För att säkra sin överlevnad vill Vattenfall att dess leverantörer sänker sina priser med 20 procent. 

Kravet har skapat upprorsstämning och den statliga kraftjättens agerande går stick i stäv med regeringens räddningspaket och riskerar att utlösa konkurser bland många svenska företag, varnar branschföreträdare.

Vattenfall säger att man vill söka dialog i frågan.

Krisande Vattenfall kräver i ett brev till sina leverantörer att de omedelbart sänker priserna med 20 procent. På bilden syns Ringhals kärnkraftverk, där Vattenfall är huvudägare, och där bolaget tvingats förlänga ett produktionsstopp i reaktor 1 efter att raset för elpriserna gjort bland annat delar av kärnkraften olönsam.
Krisande Vattenfall kräver i ett brev till sina leverantörer att de omedelbart sänker priserna med 20 procent. På bilden syns Ringhals kärnkraftverk, där Vattenfall är huvudägare, och där bolaget tvingats förlänga ett produktionsstopp i reaktor 1 efter att raset för elpriserna gjort bland annat delar av kärnkraften olönsam.Foto:Björn Larsson Rosvall/TT
Magnus Hall, vd Vattenfall, flaggar för att det statliga kraftbolaget planerar stora besparingar och andra åtgärder efter att det drabbats hårt av kollapsen för elpriserna och minskad efterfrågan på el i spåren av bland annat coronautbrottet.
Magnus Hall, vd Vattenfall, flaggar för att det statliga kraftbolaget planerar stora besparingar och andra åtgärder efter att det drabbats hårt av kollapsen för elpriserna och minskad efterfrågan på el i spåren av bland annat coronautbrottet.Foto:Pontus Lundahl/TT
Hampe Mobärg, senior rådgivare för bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna, uppger att Vattenfalls krav på leverantörerna hotar att utlösa många konkurser bland svenska företag.
Hampe Mobärg, senior rådgivare för bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna, uppger att Vattenfalls krav på leverantörerna hotar att utlösa många konkurser bland svenska företag.

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?