1515

Vattenfallchefen avfärdar ny kärnkraft – ”ingen fråga på 30 år”

Kraftbolaget Vattenfall ökade resultatet efter skatt med 61 procent till 14,4 miljarder kronor första nio månaderna, men varnar för att sänkta elnätspriser kan minska vinsterna med miljardbelopp. Vattenfall avvisar kraven att stoppa stängningen av Ringhals 1 och 2 och ser inget behov av ny kärnkraft.

Magnus Hall, vd för Vattenfall.
Magnus Hall, vd för Vattenfall.Foto:Bo Håkansson/Jesper Frisk

”Det känns väldigt bra. Vi utvecklas åt rätt håll både strategiskt och resultatmässigt”, säger koncernchefen Magnus Hall till Di efter att ha presenterat kvartalsrapporten.

Vattenfall, som är statens största företag, har på allvar lagt den tidigare djupa ekonomiska krisen bakom sig. Under de nio första månaderna redovisar kraftjätten en kraftig uppgång för både försäljning och vinster jämfört med motsvarande period förra året.

Nettoomsättningen steg med 12 procent till 120,2 miljarder kronor, jämfört med motsvarande period förra året. Resultatförbättringen var extra kraftig under det tredje kvartalet då resultatet flerfaldigades till 6,7 miljarder kronor, mot 1,8 mdr samma kvartal 2018. Lyftet förklaras främst av stora reavinster från två olika affärer i Tyskland. Det var dels en vinst på 3,1 miljarder kronor från försäljningen av värmeverksamheten i Hamburg. Och dessutom gjorde Vattenfall en vinst på 1,5 miljarder kronor när produktionsrättigheter i den tyska kärnkraften såldes till Eon. Därmed återhämtade Vattenfall en del av de tidigare mångmiljardförlusterna som utlöstes när Tyskland beslutade om förtida avveckling efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan.

”Förutom engångsposterna så förbättrades även det underliggande resultatet. Sammantaget överträffar vi nu på rullande tolv månader ägarens avkastningskrav, vilket är väldigt glädjande”, säger Magnus Hall.

Men Energimarknadsinspektionens besked om hur stora intäkter Vattenfall får ta ut från de svenska elnätskunderna mellan 2020-2023 kan bli tung resultatmässigt framöver.

”Vi bedömer preliminärt att det kan sänka vårt rörelseresultat med runt 2 miljarder kronor på årsbasis. Det är väldigt mycket och bekymmersamt”, säger Magnus Hall.

”Vi bedömer att det på sikt kommer att tvinga oss att sänka våra investeringar i elnäten. Det går åt fel håll eftersom det finns ökande behov för att klara utmaningarna i bland annat flera storstäder och för att klara av att elektrifiera transportsektorn och industrin.”

Flera elnätsbolag har redan överklagat besluten från tillsynsmyndigheten, men Vattenfall har ännu inte beslutat om det också ska ta strid med Ei.

Vad kan då era elnätskunder ställa in sig på?
”Vi fick beskedet i går så det är för tidigt att uttala sig om. Även om intäktsramarna sänks och styr mot lägre priser, så har samtidigt Svenska Kraftnät höjt sina avgifter kraftigt och de kostnaderna kommer i slutändan att belasta kunderna”, säger Magnus Hall.

Flera partier, inklusive Kristdemokraterna och Liberalerna, har vid upprepade tillfällen argumenterat för att Vattenfall borde ompröva sitt beslut att stänga två av de fyra reaktorerna i Ringhals kärnkraftverk för att undvika ytterligare press på elförsörjningen. Men Vattenfall fortsätter att avvisa kraven.

”Vi har varit väldigt tydliga. Det är ett rent företagsekonomiskt beslut. Och vi ser fortsatt ingen som helst ekonomisk kalkyl att driva Ringhals 1 och 2 vidare”, säger Magnus Hall.

Ringhals 2, som är den första av reaktorerna som ska släckas ned, går nu med begränsad effekt inför permanent stängning vid årsskiftet. Enligt planerna stängs Ringhals 1 senast under 2020.

Moderaterna och Kristdemokraterna har hotat med att lämna den blocköverskridande energiöverenskommelsen, om den inte ändras med sikte på att öppna för ny kärnkraft.

Men Vattenfall, som är den största ägaren av kärnkraft i Sverige, ser inget behov av nya reaktorer, åtminstone inte på mycket lång tid.

”Även om det är tillåtet att bygga så kommer ny kärnkraft i Sverige inte att vara någon fråga på åtminstone 30 år som jag ser det”, säger Magnus Hall.

Varför inte?
”Vår bedömning är att det visserligen kommer att behöva byggas mycket ny elproduktion, men att dagens vatten- och kärnkraft främst kommer kompletteras med bland annat vindkraft där kostnaderna fallit mycket kraftigt”, säger Magnus Hall.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?