Vattenfall vill ha snabbt besked om kärnavfallet – Bolund: Ingen exakt tidsplan

Vattenfall larmar om att mellanlagret för kärnavfall i Oskarshamn snart kan vara fullt. Bolaget vill även ha ett snabbt besked av regeringen om byggstart för slutförvaret.

”Det går inte att ge besked om den exakta tidsplanen”, säger miljöminister Per Bolund (MP).

Miljöminister Per Bolund (MP).
Miljöminister Per Bolund (MP).Foto:Amir Nabizadeh/TT

”Det är en fråga som är prioriterad, men vi måste vara säkra på att slutförvaret håller och är säkert i 100.000 år. Då måste vi ge det den tid det tar”, säger Per Bolund.

I den ansökan som kärnkraftsbolagens bolag Svensk Kärnbränslehantering (SKB) skickat in kopplas en utbyggnad av mellanlagret i Oskarshamn ihop med det planerade slutförvaret nära kärnkraftverket i Forsmark.

Det komplicerar saken, enligt Per Bolund.

”Slutförvarsfrågan är väldigt mycket mer komplex. Mellanlagringen finns redan och det handlar bara om att expandera något som redan är på plats”, säger han.

”Om SKB känner att det är ett så pressat läge att det finns behov av snabbare hantering när det gäller mellanlagret, så finns det möjlighet att komma in med en separat ansökan om det till regeringen, men det har man inte gjort än så länge. ”

Enligt SKB finns allt underlag som behövs. Både expertmyndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och mark- och miljödomstolen har gett grönt ljus – och Östhammars kommun har sagt ja till att ta emot kärnavfallet.

Planen är att det svenska kärnavfallet ska slutförvaras i kopparkapslar som bäddas in i lera på 500 meters djup i urberget.

Men bland andra Kärnavfallsrådet, som arbetar på uppdrag av regeringen, har efterlyst fler studier av risken för att kopparkapslarna kan korrodera och på så vis börja läcka.

Per Bolund anser att mer underlag behövs. Han vill bland annat invänta undersökningar som gjorts och håller på att analyseras. Han tycker inte att man ska stressa fram ett beslut som ska hålla i 100.000 år. 

Det finns också andra frågor som måste lösas, till exempel hur man varnar framtida generationer för det livsfarliga, radioaktiva avfallet.

”Det är 50.000 år sedan människan började göra grottmålningar. Det ger en bild av hur enormt lång tidsrymd det här handlar om”, säger Per Bolund.

Han slår ifrån sig kritiken att MP skulle förhala frågan på grund av sitt kärnkraftsmotstånd.

”Det stämmer absolut inte. Kärnavfallet finns ju här oavsett vad man tycker om kärnkraften. Självklart har vi ansvar att fatta ett beslut. Men det är också ett unikt beslut som spänner över en enorm tidsrymd, och det beslutet måste kunna garantera människors säkerhet, så att det inte kommer ut farlig strålning varken nu eller i framtiden.”


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?