1515
Annons

Vattenfall vill ha snabbt besked om kärnavfallet – Bolund: Ingen exakt tidsplan

Vattenfall larmar om att mellanlagret för kärnavfall i Oskarshamn snart kan vara fullt. Bolaget vill även ha ett snabbt besked av regeringen om byggstart för slutförvaret.

”Det går inte att ge besked om den exakta tidsplanen”, säger miljöminister Per Bolund (MP).

Miljöminister Per Bolund (MP).
Miljöminister Per Bolund (MP).Foto:Amir Nabizadeh/TT

”Det är en fråga som är prioriterad, men vi måste vara säkra på att slutförvaret håller och är säkert i 100.000 år. Då måste vi ge det den tid det tar”, säger Per Bolund.

I den ansökan som kärnkraftsbolagens bolag Svensk Kärnbränslehantering (SKB) skickat in kopplas en utbyggnad av mellanlagret i Oskarshamn ihop med det planerade slutförvaret nära kärnkraftverket i Forsmark.

Det komplicerar saken, enligt Per Bolund.

”Slutförvarsfrågan är väldigt mycket mer komplex. Mellanlagringen finns redan och det handlar bara om att expandera något som redan är på plats”, säger han.

”Om SKB känner att det är ett så pressat läge att det finns behov av snabbare hantering när det gäller mellanlagret, så finns det möjlighet att komma in med en separat ansökan om det till regeringen, men det har man inte gjort än så länge. ”

Enligt SKB finns allt underlag som behövs. Både expertmyndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och mark- och miljödomstolen har gett grönt ljus – och Östhammars kommun har sagt ja till att ta emot kärnavfallet.

Planen är att det svenska kärnavfallet ska slutförvaras i kopparkapslar som bäddas in i lera på 500 meters djup i urberget.

Men bland andra Kärnavfallsrådet, som arbetar på uppdrag av regeringen, har efterlyst fler studier av risken för att kopparkapslarna kan korrodera och på så vis börja läcka.

Per Bolund anser att mer underlag behövs. Han vill bland annat invänta undersökningar som gjorts och håller på att analyseras. Han tycker inte att man ska stressa fram ett beslut som ska hålla i 100.000 år. 

Det finns också andra frågor som måste lösas, till exempel hur man varnar framtida generationer för det livsfarliga, radioaktiva avfallet.

”Det är 50.000 år sedan människan började göra grottmålningar. Det ger en bild av hur enormt lång tidsrymd det här handlar om”, säger Per Bolund.

Han slår ifrån sig kritiken att MP skulle förhala frågan på grund av sitt kärnkraftsmotstånd.

”Det stämmer absolut inte. Kärnavfallet finns ju här oavsett vad man tycker om kärnkraften. Självklart har vi ansvar att fatta ett beslut. Men det är också ett unikt beslut som spänner över en enorm tidsrymd, och det beslutet måste kunna garantera människors säkerhet, så att det inte kommer ut farlig strålning varken nu eller i framtiden.”

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera