Vattenfall skickar miljarder till statskassan

Statens största företag, kraftbolaget Vattenfall, föreslår en utdelning till statskassan på 7.245 miljoner kronor. Bakom den kraftiga höjningen ligger en rejäl vinstförbättring där Vattenfall trots en svag avslutning under 2019 lyfte vinsten till 14,9 miljarder kronor. 

Ringhals kärnkraftverk.
Ringhals kärnkraftverk.Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Efter en rad år där utdelningarna antingen uteblivit helt eller varit förhållandevis blygsamma planerar Vattenfall för en rejäl överföring i mångmiljardklassen till sin ägare, staten och i slutändan svenska folket. Det är Vattenfalls styrelse som föreslår en utdelning på drygt 7,2 miljarder kronor. Det är därmed flera gånger högre än utdelningen på 2 miljarder kronor i fjol. 

Nyheten presenterades när Vattenfall på onsdagsmorgonen offentliggjorde i sitt bokslut och rapport för fjärde kvartalet 2019. Där framgår också att Vattenfall i fjol lyckades lyfta helårsvinsten med 24 procent till 14,9 miljarder kronor. 

Men alla pilar pekar inte uppåt. Under fjärde kvartalet rasade vinsten med hela 84 procent till endast 488 Mkr, jämfört med 3,1 miljarder kronor motsvarande kvartal 2018.

Omsättningen ökade med 9 procent och stannade på 166,4 miljarder kronor.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?