Efter flera år i djup kris har alltså Vattenfall lyckats bryta trenden med gigantiska förluster. Mellan januari till september i år gjorde kraftkoncernen ett resultat efter skatt på 6,7 miljarder kronor. Det kan jämföras med den jätteförlust på 21,9 miljarder kronor som Vattenfall redovisade under samma period i fjol.
Det klart viktigaste skälet är att enligt Magnus Hall att Vattenfall inte tvingats till några nya riktigt stora nedskrivningar, som annars tidigare legat bakom de senaste årens rekordförluster. Sänkt effektskatt på kärnkraft, höjda elpriser liksom de hårt kritiserade höjningarna av elnätsavgifterna bidrog dock också till vinstlyftet.
För staten, och därmed i slutändan svenska folket, är delårsrapporten därmed goda nyheter. Förlusterna för Vattenfall har gjort att de tidigare årliga mångmiljardutdelningarna till ägaren helt uteblivit flera år i rad. Och även Vattenfall inte ger några prognoser eller utfästelser så har möjligheterna för att statskassan nästa år åter ska få utdelning har ljusnat ordentligt.
"Jag är väldigt förhoppningsfull att visa ett positivt resultat för helåret. Och därmed samtidigt kunna ge ett bra underlag för styrelsen och ägaren att åter besluta om utdelning", säger Magnus Hall, utan att vilja spekulera i storlek på vinst eller eventuell utdelning.
Men även om Vattenfall åter gör en mångmiljardvinst så planeras sedan en tid för nya stora sparpaket. Bland annat är målet att sänka kostnaderna inom stab- och stödfunktioner med 2 miljarder kronor till 2020.
"Elpriserna har visserligen förbättrats en del, vilket är väldigt positivt för oss. Men situationen är fortsatt ansträngd med överkapacitet med allt mer förnybar energi. För att kunna vara konkurrenskraftigt och även skapa utrymme för de mycket stora tillväxtinvesteringar vi planerar är det därför helt nödvändigt att vi fortsätter jobba hårt för att sänka kostnaderna och bli effektivare", säger Magnus Hall.
Nyligen rapporterade SVT att upp till 2.000 jobb kan försvinna när Vattenfall skär ned, varav många på huvudkontoret i Solna. Vattenfall varken bekräftar eller dementerar och lägger samtidigt locket på om hur stora personalneddragningar det kan bli.
"Vi kommenterar inte spekulationer. Planeringen för hur vi ska nå målet pågår för fullt. Det kommer att bli personalminskningar, men exakt hur många måste vi återkomma med", säger Magnus Hall.
Han bekräftar att sparpaketet omfattar stab- och stödfunktioner som i stor utsträckning är knutna till huvudkontoren.
"Och vi har huvudkontorsfunktioner både här i Sverige, men även i Tyskland och Nederländerna. Men det även finnas på andra håll i verksamheten."
Men enligt Vattenfall blir det ytterligare besparingar och personalneddragningar utöver 2-miljarderspaketet. Vattenfall ser nämligen även över andra delar av verksamheten. Bland annat är fortsatta effektiviseringar av "yttersta betydelse" för den svenska kärnkraftsverksamheten, skriver bolaget i delårsrapporten.
"Hur stora besparingar det blir i övrigt har vi inte satt något exakt mål för. Men vi jobbar med väldigt många saker parallellt", säger Magnus Hall.
Framtiden för det nedläggningshotade kärnkraftverket Ringhals, där beslut om att lägga ned två av de fyra reaktorerna tidigare fattats, har ljusnat ordentligt tack vare beslutet att slopa effektskatten. Men beslutet om oberoende härdkylning som krävs för att klara nya säkerhetskrav från 2020, har ännu inte fattats.
"Jag är förhoppningsfull. Målet är att ha frågan löst före årets slut."
Sedan tidigare har Vattenfall beslutat om motsvarande investeringar i Forsmark, med sikte på att kunna driva verket till 2040-talet.
Men tillväxtinvesteringarna hamnar främst i vindkraft, till stor del utanför Sverige. Bland annat påbörjas nu bygget av Horns Rev 3 i Danmark. Den havsbaserade vindkraftsparken får en kapacitet på 400 MW och beräknas kosta över 10 miljarder kronor att bygga.
"Vi ställer om för att bli framgångsrika även efter det paradigmskifte som nu pågår på energimarknaden. Bland annat siktar vi på att bli fossilfria och ser bland annat stora möjligheter inom elektrifiering av transportsektorn. Det är en spännande utveckling där vi har stora möjligheter", säger Magnus Hall.