1515
Annons

Vattenfall: Sätt fart på vindkraftsbyggandet

Det kommer behövas en rejäl satsning på storskalig vindkraft för att klara elförsörjningen och klimatmålen, enligt Vattenfalls vd Anna Borg.

Hon vill därför begränsa kommuners vetorätt och Försvarsmaktens inflytande i tillståndsprövningarna.

Foto:Jesper Frisk

”Det går inte att göra en sån här enormt fundamental omgörelse av ett helt samhälle utan att det märks. Så det går inte att både säga att man vill ha mycket mer elproduktion och sedan säga nej när den elproduktionen ska byggas”, säger Anna Borg i en intervju med Sveriges Radio Ekot. 

Hon vill även att länsstyrelser och kommuner runt om i landet ska börja peka ut områden där det kan vara bra att bygga vindkraftsparker.

Samtidigt publicerar Borg en debattartikel i Dagens Nyheter på samma tema, där hon presenterar tio förslag för få fart på den elektrifiering hon ser som nödvändig för att Sverige ska klara klimatomställningen.

Liksom i intervjun med Ekot trycker hon i sin lista i debattartikeln på ett stort behov av förkortade tillståndsprocesser. Tydligare vägledning för hur konflikter mellan klimatmål och samhällsintresset å ena sidan och miljöintressen och Försvarsmaktens intressen å den andra sidan ska avgöras behövs, skriver hon. 

Ett annat förslag hon för fram är att det ska sättas ett tak på hur mycket vattenkraft som ska gå förlorad i de prövningar som pågår av miljövillkoren för befintliga anläggningar.

Borg upprepar samtidigt att hon vill se ett beslut om slutförvar av kärnavfall, men tror inte på ny kärnkraft som lösningen på det snabbt ökade behovet av el i klimatomställningen och elektrifieringen.

”Ny kärnkraft är osannolik under de närmaste 10-15 åren. Det tar lång tid att få ett nytt storskaligt kärnkraftverk på plats. Dessutom är dagens tillgängliga teknik dyrare att bygga än alternativen”, skriver hon i debattartikeln.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?