ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Energi

Vattenfall räknar med att sälja brunkolet före årsskiftet

  • Foto: TT

Vattenfall räknar med att slutföra försäljningen av brunkolet i Tyskland före årsskiftet. Genom den omstridda jätteaffären undviker statens pressade kraftbolag ytterligare förluster och avsättningar på uppemot 19 miljarder kronor, hävdar bolaget.
Vattenfall siktar också på att driva fem av sina reaktorer ända till runt 2045.

Vattenfalls försäljning av brunkol i Tyskland är en av de mest omstridda och politiskt laddade företagsaffärerna på senare år. Både regeringen och Vattenfall har fått hård kritik, inte minst av miljöskäl där köparen, tjeckiska energibolaget EPH, tydligt signalerat att det planerar att driva gruvorna och kraftverken vidare under lång tid. Det innebär att de stora utsläppen av klimatpåverkande koldioxid ser ut att fortsätta.

Kritikerna anser att Vattenfall i stället borde behålla och gradvis lägga ned brunkolet.

Men försäljningsplanerna ligger alltså fast. Vattenfall räknar nu med att jätteaffären kommer att slutföras inom de närmaste månaderna. Det framkom vid bolagets kapitalmarknadsdag på måndagen.

Och Vattenfall försvarar affären. Det trots att transaktionen orsakar det redan hårt pressade företaget förluster på hela 21,5 miljarder kronor. 

"Det är en stor förlust. Men det är vår starka övertygelse att försäljningen är det bästa alternativet för Vattenfall, både strategiskt och finansiellt", säger finansdirektören Ingrid Bonde. 

Hon hävdar att Vattenfall noga övervägt olika alternativ att behålla verksamheten.

"Men vi bedömer att vi då att resultatpåverkan då skulle ha varit uppemot 40 miljarder kronor, både i form av ett stort behov av nya nedskrivningar och ökade reservationer för gruvverksamheten", säger Ingrid Bonde. 

Enligt finansdirektören, som lämnar sin post inom kort, minskar avyttringen också riskerna för Vattenfall.

"Den kommer att minska vår affärsrisk väsentligt, bland annat genom exponeringen mot elpriserna minskar. Och samtidigt tar vi ett stort steg mot att sänka våra klimatutsläpp, som är en annan viktig övergripande strategi."

På kapitalmarknadsdagen utlovade Vattenfall också stora investeringar i förnybar energi framöver, främst i vindkraft dock i huvudsak utanför Sverige, där lönsamheten är för dålig. 

Vattenfall har gjort rekordförluster och inte lämnat utdelning på flera år, och någon prognos om när en vändning kan ske gavs inte på måndagen. 

En för Vattenfall mycket positiv nyhet är dock den svenska energiöverenskommelsen. Tack vare bland annat aviserade skattesänkningar på kärn- och vattenkraft räknar Vattenfall med att fram till 2020 sänka sina kostnader med närmare fem miljarder kronor årligen. 

Tack vare utfasningen av effektskatten på kärnkraft räknar Vattenfall med att kunna köra vidare huvuddelen av sina reaktorer, närmare bestämt två av reaktorerna i Ringhals och de tre reaktorerna i Forsmark, ända in på 2040-talet. 

"Vi siktar på att köra till runt 2045, men det förutsätter att vi investerar och kan sänka kostnaderna tillräckligt", säger koncernchefen, Magnus Hall.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies