ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vattenfall kräver 55 miljarder

  • Foto: TT

Statliga Vattenfall kräver över 55 miljarder kronor i kompensation av tyska staten efter beslutet att snabbavveckla kärnkraften.

Men den tyska statens advokater avfärdar helt de jättelika kraven, som sannolikt är bland de högsta ett svenskt företag någonsin krävt.

Insatserna är enorma när Vattenfall går in i en ny och avgörande fas i sin rättsliga strid mot den tyska staten. Det framkom när de muntliga förhandlingarna inleddes vid ICSID, den internationella skiljedomstolen som lyder under Världsbanken, i Washington på måndagen.

”Det totala beloppet är 5,7 miljarder euro”, sa Kaj Hobér, när han inför domstolen angav Vattenfalls ersättningskrav.

Kaj Hobér leder den stora grupp av advokater som anlitats för att företräda Vattenfall i den rättsliga kamp som energikoncernen inledde redan för fyra år sedan.

Det var 2012 som Di kunde berätta att statliga Vattenfall i tysthet dragit tyska staten inför internationell skiljedomstol. Anledningen var att bolaget var missnöjt med att det inte fått någon kompensation för de mångmiljardförluster som det åsamkats efter Tysklands hastiga beslut att avveckla kärnkraften.

Den tyska regeringens helomvändning kring kärnkraften skedde kort efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan. 

”Vi vänder oss inte mot det politiska beslutet att avveckla kärnkraften. Däremot anser vi att det handlar om en expropriering och att vi har rätt till rättvis ekonomisk kompensation”, säger Anne Gynnerstedt, Vattenfalls chefsjurist.

Efter flera års förberedelser har Vattenfall nu offentliggjort storleken på sina krav. Summan på motsvarande 55,5 miljarder kronor, som inkluderar ränta, är uppseendeväckande hög. Enligt juridiska experter Di talat med kan det vara det enskilt största skadestånd som något svenskt bolag krävt.

Det är också väsentligt högre än de förluster på 10 miljarder kronor som Vattenfall tidigare redovisat efter den framtvingade nedläggningen av sina tyska kärnkraftverk, Brunsbüttel och Krümmel i norra Tyskland.

Men Vattenfall anser att både processen och beloppet är fullt rimliga och redogjorde under det flera timmar långa inledningsanförandet detaljerat för de beräkningar som Vattenfall låtit göra med experthjälp.

”Vi måste se om affärerna och anser att vi är skyldiga att driva den här processen för att tillvarata bolagets rättmätiga intresse”, säger Anne Gynnerstedt.

Tyska statens juridiska företrädare å sin sida avfärdade i sitt inledningsanförande Vattenfalls alla krav på ersättning.

Enligt experter på skiljedomsförfaranden Di har talat med är utgången oviss. Men Vattenfall självt är optimistiskt, och pekar på att andra energibolag vunnit i ICSID mot stater i liknande tvister.

”Vi lägger mycket stor energi på det här och anser att vi har ett bra case rent sakligt och har förtroende för processen och den prövning som ska ske”, säger Anne Gynnerstedt.

En förlikning mellan parterna, exempelvis som ett led i de pågående förhandlingarna om kostnaderna för kärnkraftsavvecklingen i Tyskland, är inte trolig, hävdar hon.   

Förhandlingarna vid domstolen, som sänds i efterhand via internet, planeras pågå de kommande två veckorna, med bland annat förhör med en lång rad experter och andra vittnen.

”Dom är inte att vänta förrän tidigast 2017, sannolikt i slutet av året”, säger Anne Gynnerstedt.

 

Tyck till