1515

Vattenfall kräver 55 miljarder

Statliga Vattenfall kräver över 55 miljarder kronor i kompensation av tyska staten efter beslutet att snabbavveckla kärnkraften.

Men den tyska statens advokater avfärdar helt de jättelika kraven, som sannolikt är bland de högsta ett svenskt företag någonsin krävt.

Bild:TT

Insatserna är enorma när Vattenfall går in i en ny och avgörande fas i sin rättsliga strid mot den tyska staten. Det framkom när de muntliga förhandlingarna inleddes vid ICSID, den internationella skiljedomstolen som lyder under Världsbanken, i Washington på måndagen.

”Det totala beloppet är 5,7 miljarder euro”, sa Kaj Hobér, när han inför domstolen angav Vattenfalls ersättningskrav.

Kaj Hobér leder den stora grupp av advokater som anlitats för att företräda Vattenfall i den rättsliga kamp som energikoncernen inledde redan för fyra år sedan.

Det var 2012 som Di kunde berätta att statliga Vattenfall i tysthet dragit tyska staten inför internationell skiljedomstol. Anledningen var att bolaget var missnöjt med att det inte fått någon kompensation för de mångmiljardförluster som det åsamkats efter Tysklands hastiga beslut att avveckla kärnkraften.

Den tyska regeringens helomvändning kring kärnkraften skedde kort efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan. 

”Vi vänder oss inte mot det politiska beslutet att avveckla kärnkraften. Däremot anser vi att det handlar om en expropriering och att vi har rätt till rättvis ekonomisk kompensation”, säger Anne Gynnerstedt, Vattenfalls chefsjurist.

Efter flera års förberedelser har Vattenfall nu offentliggjort storleken på sina krav. Summan på motsvarande 55,5 miljarder kronor, som inkluderar ränta, är uppseendeväckande hög. Enligt juridiska experter Di talat med kan det vara det enskilt största skadestånd som något svenskt bolag krävt.

Det är också väsentligt högre än de förluster på 10 miljarder kronor som Vattenfall tidigare redovisat efter den framtvingade nedläggningen av sina tyska kärnkraftverk, Brunsbüttel och Krümmel i norra Tyskland.

Men Vattenfall anser att både processen och beloppet är fullt rimliga och redogjorde under det flera timmar långa inledningsanförandet detaljerat för de beräkningar som Vattenfall låtit göra med experthjälp.

”Vi måste se om affärerna och anser att vi är skyldiga att driva den här processen för att tillvarata bolagets rättmätiga intresse”, säger Anne Gynnerstedt.

Tyska statens juridiska företrädare å sin sida avfärdade i sitt inledningsanförande Vattenfalls alla krav på ersättning.

Enligt experter på skiljedomsförfaranden Di har talat med är utgången oviss. Men Vattenfall självt är optimistiskt, och pekar på att andra energibolag vunnit i ICSID mot stater i liknande tvister.

”Vi lägger mycket stor energi på det här och anser att vi har ett bra case rent sakligt och har förtroende för processen och den prövning som ska ske”, säger Anne Gynnerstedt.

En förlikning mellan parterna, exempelvis som ett led i de pågående förhandlingarna om kostnaderna för kärnkraftsavvecklingen i Tyskland, är inte trolig, hävdar hon.   

Förhandlingarna vid domstolen, som sänds i efterhand via internet, planeras pågå de kommande två veckorna, med bland annat förhör med en lång rad experter och andra vittnen.

”Dom är inte att vänta förrän tidigast 2017, sannolikt i slutet av året”, säger Anne Gynnerstedt.

 


Innehåll från EKNAnnons

Så här löser EKN dina exportutmaningar

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Exportföretag har många utmaningar – inte minst kopplade till likviditet och finansiering. Statliga EKN har tagit fram flera lösningar som hjälper Sveriges exportföretag, och som även kan ge konkurrensfördelar. 

Läs mer om EKN:s lösningar för exportföretag och deras underleverantörer 

EKN är en statlig myndighet som finns till specifikt för att hjälpa svenska exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN – här berättar han hur du kan kombinera EKN:s olika lösningar i en och samma exportaffär.

1. Sälj mer genom att kunna erbjuda bättre kredittider 

Vilka betalningsalternativ du erbjuder dina kunder påverkar dina affärer. Inte minst under pandemin kan längre eller mer generösa kredittider vara en stor konkurrensfördel. Lösningen kan vara EKN:s garanti för kundfordringar.

– Den här garantin innebär att EKN går in och täcker upp risken att du inte får betalt – garantin täcker normalt 95 procent av det försäkrade beloppet. Du kan alltså vara säker på att få betalt, vilket gör det lättare att erbjuda längre kredittider, förklarar Carl-Johan Karlsson.

Långa kredittider kan dock ändå påverka likviditeten negativt. Därför, säger han, kan du ofta använda EKN:s garanti för att belåna fakturan hos din bank.

– Det ger möjligheter för dig att få betalt snabbare genom din bank, samtidigt som din kund kan få betalningsvillkoren de behöver. Det är så här svenska företag har tagit sig ut i världen i 70 år – genom att använda det svenska exportfinansieringssystemet.

2. Försäkra förskottet – så att kunden vågar ge dig det

Okej, så kunden valde dig! Nu behöver du kapital för att kunna producera och leverera. Ofta innebär det att du behöver ett förskott från kunden, men hur ska kunden våga lita på att deras förskottsbetalning inte går upp i rök? Här kommer EKN:s motgaranti in.

– Den vanligaste lösningen är att banken ställer ut en så kallad förskottsgaranti, men banken vill precis som kunden i utlandet ha något slags garanti. Då kan du och banken använda EKN:s motgaranti, som försäkrar 75 procent av förskottsbeloppet. Det kan vara avgörande för att få affären i hamn.

3. Säkra pengar för resten av affären

Ofta kräver en stor order mycket kapital. De flesta banker vill så klart hjälpa sina företagskunder med en kredit i de här situationerna, men ofta räcker inte säkerheterna till. Därför finns EKN:s rörelsekreditgaranti.

– Den här garantin gör att EKN kan dela risken med banken om de beviljar lånet du behöver. Normalt kan EKN täcka 50 procent av risken, men nu under pandemin kan EKN:s rörelsekreditgaranti täcka ända upp till 80 procent av kreditrisken. Det gör att banken bara behöver riskera 20 procent av lånets storlek och det ökar chansen avsevärt att de säger ja till dina kapitalbehov, förklarar Carl-Johan Karlsson. 

Läs mer om EKN:s lösningar för exportföretag och deras underleverantörer 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?